Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak vypadá asi nejpoužívanější Superb na světě? Za tři roky najezdil přes půl milionu kilometrů

Jan Zajíc
Diskuze (31)

Představte si, že byste každý den, včetně víkendů, odřídili trasu Praha - Olomouc a Olomouc - Praha. 

Tahle dvě města od sebe dělí zhruba 250 až 280 kilometrů - podle trasy a konkrétního místa startu i cíle. Pokud byste tuhle cestu absolvovali denně tam a zpátky, každý den byste tedy najezdili víc než 500 kilometrů. Ročně by to dělalo přes 182 tisíc kilometrů.

Český řidič přitom podle jednoho několik let starého rakouského průzkumu (z roku 2011) v průměru najezdí ročně jen 6.880 kilometrů.

Proč tahle čísla uvádíme? Protože jsme v Německu našli Škodu Superb z roku 2017, která už stihla najezdit přibližně 580 tisíc kilometrů. Na fotce v inzerátu na tachometru svítí údaj 578.586 km. To z tohoto stříbrného kombíku dělá zřejmě nejpoužívanější Superb na světě.

O cestě z Prahy do Olomouce a zpět se pak zmiňujeme proto, že takhle nějak vychází průměrný denní nájezd inzerované škodovky. Vzhledem ke skutečnosti, že registrována byla v květnu roku 2017, tedy před třemi lety, vychází nám denní nájezd přibližně na 530 kilometrů. A to je slušný zápřah.

Vůz pohání dvoulitrový turbodiesel o výkonu 110 kW, který je spojen s manuální převodovkou. Jestli si velké vytížení už vyžádalo nějaké rozsáhlé opravy, bohužel nevíme, prodejce v inzerátu hovoří pouze o "dobře udržovaném vozidle na dlouhé cesty".

Na fotografiích Superb nevypadá špatně, ale tomu nelze přikládat zas tak velkou váhu. Čistě a nepoškozeně na dostupných snímcích působí interiér, majitel pak upozorňuje jen na poškrábaný zadní nárazník. Výbava zahrnuje například klimatizaci, parkovací senzory vpředu i vzadu, vyhřívaná sedadla či infotainment s navigací.

A cena? Kombík je k mání za 10 tisíc eur, což je podle současného kurzu 266 tisíc korun. V tuzemské inzerci Superb z roku 2017 s tímto motorem a výbavou Ambition začíná přibližně na 350 tisících Kč.

Jan Zajíc
Diskuze (31)

Doporučujeme

4. 6. 2020 17:23
Ahoj:o)
Teď už jen hlídat jak se bude převážet do ČR na prodej hned bude mít fešák o 250000km méně a po důchodci 😁😁😁
Avatar - iudex
4. 6. 2020 16:03
Re: do čech dojde stočené..
Tak to trávil v aute tak 6 hodín denne. Ak pracoval osem, tak reálne nežil, nemal kedy. Tipujem, že teraz je buď rozvedený alebo mŕtvy, pretože taký režim sa nedá zvládnuť dlhodobo.
Avatar - lordlord
4. 6. 2020 15:06
Re: Sedadlo ridice
automatickou klimu nastavíš a dál na ni nešaháš, pokud jezdilo převážně dálnice, volant, pedály moc zničené nebudou
Avatar - -peterp-
4. 6. 2020 14:51
Re: do čech dojde stočené..
mal som kolegu, co kazde rano jazdil stuttgart -> bazilej a vecer zase domov. tak si to spocitaj ;-) pracoval ako senior sysadmin nad systemami od ibm. rano pred siedmou do auta, vecer po siestej z kancelarie. takze to nie je tak nerealne. osobne by som to ale zazivat nechcel.
Avatar - xxc
4. 6. 2020 13:32
Re: Není nejpoužívanější
Presne tak, už aj škola bude aspoň jeden deň v týždni online a všetko pôjde rovnako dobre.