Jak zafinancovat vůz, když podnikáte? „Operák“ i úvěr na auto mají své pro a proti

Komerční prezentace

Při koupi nového vozidla si hodně podnikatelů zvolí cestu financování pomocí úvěru. Další variantou je operativní leasing, který může být v mnoha ohledech pro konkrétního podnikatele ještě lepší volbou. Vysvětlíme vám rozdíly mezi těmito dvěma způsoby financování.

Zásadní rozdíl spočívá ve vlastnictví auta

Pokud potřebujete pro své podnikání užitkový nebo osobní automobil, můžete jej zafinancovat prostřednictvím úvěru na auto nebo pomocí operativního leasingu. Hlavním rozdílem je v tomto případě vlastnictví předmětu. Zatímco v případě úvěru se prakticky ihned stáváte majitelem auta, rozhodnete-li se pro operativní leasing, majitelem je leasingová společnost a vy si vůz pouze pronajímáte na předem domluvenou dobu.

Financování vozu se vám promítne i do účetnictví

U operativního leasingu je majitelem vozu leasingová společnost. Jedná se tedy pouze o předmět, který si měsíčně pronajímáte. Za každou splátku si nicméně můžete odpočítat DPH. V případě úvěru na auto je auto ve vašem vlastnictví, přesto s ním nemůžete nakládat zcela libovolně, dokud nezaplatíte poslední splátku. Automobil si evidujete v účetnictví a do nákladů dáváte odpisy.

Pronájem vozu patří mezi bezstarostnější řešení

V případě operativního leasingu, kdy si auto pronajímáte, v podstatě pouze tankujete, jezdíte a platíte měsíční splátku. Součástí měsíční platby jsou i benefity v podobě servisu nebo pojištění. Po skončení smlouvy předáte klíčky zpět leasingové společnosti a o vůz se dál nemusíte starat. U operativního leasingu si dejte pozor hlavně na dvě věci. Tou první je dodržení smluveného nájezdu kilometrů a tou druhou jsou sankční podmínky, které se vážou k předčasně ukončené smlouvě. Pokud se totiž ze smlouvy vyvážete dříve, budete platit poplatky, které mohou činit i několik desítek tisíc korun.

Výběr lepšího řešení je individuální

V případě, že si u užitkových nebo nákladních vozů nejste jisti, zda zvolit spíš úvěr, nebo operativní leasing, rozhodně se poraďte s odborníky v bance nebo leasingové společnosti. Každý klient je ve specifické situaci a je pro něj výhodnější jiný produkt.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly