Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak zapojit startovací kabely? Tady je správný postup!

Martin Machala
Diskuze (48)
Nemůžete po mrazivé noci nastartovat auto? Můžou pomoct startovací kabely. Jak se ale správně používají?

Video se připravuje ...

Vypadá to, že zima nám tento týden skutečně začíná, teploty se poprvé dostanou delší čas pod nulu. A to bude samozřejmě větší zápřah pro akumulátory, které v mínus deseti přijdou klidně o pětinu své kapacity. Ze zimního spánku je pak můžou probudit právě startovací kabely.

Kromě vhodných a dobře vyrobených kabelů (na zmetek s nedostatečně tlustými dráty narazíte častěji než na poctivý kousek) je také nutné, abyste si pro pomoc vybrali správný automobil – s litrovým tříválcem těžko nastartujete osmiválcovou naftu. Výkony a objem motoru by měly být podobné.

Moderní auto s katalyzátorem a přímým vstřikováním se určitě nepokoušejte roztlačovat, pozor si dejte taky na auta s rozvody poháněnými řemenem – při roztlačování hrozí poškození řemene a motor se vám pak může potkat.

Martin Machala
Diskuze (48)
Avatar - wakantanka
10. 2. 2018 23:19
Re: Starování osmiválcové nafty
By si sa cudoval co vsetko a cim :-) Zaklad su dobre kable a aspon trochu schopna baterka startovaneho vozidla.
9. 2. 2018 15:27
Re: Starování osmiválcové nafty
chlapci, chlapci...kolko krat ste vy uz startovali cez kable auto pri minusovych teplotach? ako som pisal, papier znesie vela ;)
9. 2. 2018 15:26
Re: Starování osmiválcové nafty
Ale ja ti samozrejme verim, ze to pojde. Ide o to, co pojde jednoduchsie. Urcite mi das za pravdu, ze pri -20 je kazda minuta statia vonku zbytocne vela. Btw. kolko bolo stupnov ked ste favoritom ozivovali to pajero? ;)
7. 2. 2018 21:56
Re: Starování osmiválcové nafty
Přesně tak. Klíčovým trikem, ať už máš "slabého dárce", nebo mizerné kabely, je dát baterii čas, trochu ji dobít a auto pak nastartovat z velké části na jeho vlastní baterii. Problém máš ve chvíli, kdy je baterie v opravdu špatném stavu.
Avatar - wakantanka
7. 2. 2018 17:27
Re: Toto mi nikto neuverí ...
Ja ti to kludne uverim. V lete to nie je az taky velky problem. Raz som takto startoval poliaka v kamione s kablom od predlzovacky mojim mensim nakladakom a nezhorelo nic. :-)