Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak získat náhradní díly na unikátní auta? Řešením je 3D tisk

David Bureš
Diskuze (10)
Problém se sháněním náhradních dílů musejí řešit hlavně majitelé veteránů nebo jiných exkluzivních aut. Řešení ale existuje.

Aditivní výroba, neboli 3D tisk, využívající pokládání souvislých vrstev materiálu je stále rozšířenější napříč obory. Stále častěji proniká také do automobilového světa, díly vyrobené pomocí 3D tisku už najdeme třeba na Koenigseggu One:1 nebo u děl Local Motors. Do budoucna by pak mohl promluvit i do oblasti náhradních dílů.

Pomocí 3D tisku se totiž stává relativně snadnou výroba i jinak nedostupných komponentů, třeba pro historická vozidla nebo unikátní superauta, na která se náhradní díly získávají velice těžce a v některých případech už dokonce nejsou vůbec dostupné. Vedle různých polymerů lze totiž už pro 3D tisk využívat též různých slitin a kovových materiálů, jako je titan, hliník, nerezová ocel nebo slitina Inconel, která si dokáže poradit i s vysokými teplotami.

Takové řešení, tedy tavení kovového prášku pomocí laseru a jeho postupné nanášení vrstvy za vrstvou do podoby předem navrženého digitálního modelu, má přitom mnohé výhody. Takový vzniklý komponent je ve výsledku kvalitnější než ten původní, 3D tisk navíc umožňuje vyrobit díly bez zbytečného odpadu, protože při takové výrobě jsou suroviny beze zbytku využity.

Tou vůbec největší výhodou je však ta, že tímto způsobem lze vyrobit vlastně jakýkoliv díl. Musíte tedy nejprve správně navrhnout jeho digitální model, na jehož základě je následně daný komponent vytištěn. Odpadá tak shánění odznáčků a jiných dílů pro vaši starou Škodovku nebo Fiata na vrakovištích, bazarech nebo eBayi, protože si lze daný komponent prostě vyrobit.

Jen to zatím není moc levná záležitost, protože pořídit si 3D tiskárnu schopnou pracovat s kovy něco stojí. Potřebné zařízení klidně přijde na milion dolarů (22 milionů korun), třeba ve Spojených státech ale už existují firmy (Stratasys), které 3D tiskárny schopné pracovat s kovem mají a nabízejí vytisknout díl, který si zákazník zvolí. Stačí jim takový díl poslat a oni ho sami vymodelují a následně vytisknou. Jakmile je všechno připraveno, samotný 3D tisk trvá týden až 10 dní. V takovém případě zaplatíte zhruba 500 až 600 dolarů (11.000 korun až 13.000 Kč) za tisk vysoký 2,54 centimetru (jeden palec).

David Bureš
Diskuze (10)
13. 6. 2020 23:56
3D modely
Parádní článek. Musím se přiznat, že jsem sám byl docela překvapen, když jsem zjistil, jaké možné 3D modely pro tisk se dnes dají na internetu internetu najít. Jen tak mimochodem, kdyby někdo nevěděl, kde je hledat, tak tady https://sharplayers.cz/…isk-v-roce-2020/ mají docela užitečný přehled webů, odkud lze 3D modely stáhnout.
22. 5. 2019 22:22
3D tisk
Jestli chcete kvalitní tiskárnu za dobré peníze, tak já mám ve firmě tuto https://www.nc.cz/…er_d301156.html, tiskne denně, tiskne velice přesně a kvalitně.
20. 5. 2019 12:39
3D tisk
Chtěl bych ji pro tisk nevšedních součástek, a tvarů ve firmě, takže hledám kvalitní a co nejpřesnější tiskárnu.
17. 5. 2019 21:39
3D tisk
Vybírejte ji určitě podle použití, na co ji potřebujete, kvalitní 3D tiskárna se dá koupit už za 15 tisíc, ale pokud ji chcete například do firmy, tak budete potřebovat kvalitnější tiskárnu.
14. 5. 2019 09:04
3D tisk
Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s 3D tiskárnou? podle čeho ji vybírat?