Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jannarelly Design-1 UK Edition: Britská vlajka, karbon a linie inspirované klasickým Ferrari

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Jannarelly Design-1 UK Edition se představuje jako exkluzivní model, který je oslavou vstupu značky do Velké Británie a zároveň sportovních a závodních automobilů z padesátých a šedesátých let dvacátého století.  

Za značkou Jannarelly a jejím prvním modelem pojmenovaným Design-1 stojí Anthony Jannarelly a Frederic Juillot. První z této dvojice je podepsán pod designem supersportů W Motors Lykan Hypersport, Fenyr Supersport a off-roadu Zarooq Sand Racer, z nějž se vyvinul Laffite X-Road. Druhý pak obdivuje automobily, vyrábí lodě a je expertem na kompozitní materiály.

Oba zakladatele značky spojuje nadšení pro roadstery značek Caterham a Donkervoort. Tyto pokračovatele legendy Lotusu Seven oba pánové vlastní a vedle nich obdivují i styl a kouzlo šedesátých let.

Zálibám a vášním Anthonyho Jannarellyho a Frederica Juillota plně odpovídá jejich společné dílo v podobě Jannarelly Design-1, jehož oficiální odhalení se odehrálo koncem roku 2015. Design tohoto vozu je silně ovlivněn Ferrari 250 Testa Rossa z druhé poloviny padesátých let a to především v oblasti přídě a provedení předních blatníků, i když na řadu odkazů lze narazit i na zádi.

Značka Jannarelly má své hlavní sídlo v Dubaji, ale oficiálně je zastoupena i ve Spojených státech amerických, Francii a Velké Británii. Právě vstup na britský trh oslavuje exkluzivní model Design-1 UK Edition, který nabízí pětici specifických barevných provedení. Karoserie může být vyvedena v červené, bílé, modré, zelené a šedé barvě s přídí ozdobenou bílými pruhem ve stylu klasických britských závodních vozů.

Standardem pro Design-1 UK Edition je vedle specifického barevného provedení i přední kapota, střecha, kapota motoru a aerodynamické prvky pod přídí, boky i zádí s viditelnou strukturou uhlíkových vláken. Poznávací znamení této exkluzivní edice pak představuje i motiv britské vlajky na bocích, kapotě motoru a plaketě v interiéru. Základní cena je stanovena na 115.549 britských liber (zhruba 3,4 milionu Kč).

Jannarelly Design-1 i v provedení UK Edition zachovává inspiraci na přelomu padesátých a šedesátých let dvacátého století, ale jeho technika je naprosto současná. Základem vozu je prostorový rám z ocelových trubek s hliníkovými panely, v němž je pohonná jednotka v podobě vidlicového šestiválce značky Nissan uložena nad zadní poháněnou nápravou.

Motor s atmosférickým plněním poskytuje z objemu 3,5 l nejvyšší výkon 239 kW (325 k) při 6800 otáčkách za minutu a točivý moment 371 N.m při 4800 otáčkách za minutu. Tyto hodnoty míří k zadním kolům prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky.

Jannarelly Design-1 s karoserií z plastů a kompozitních materiálů je při rozvoru náprav 2425 mm dlouhý 3860 mm, široký 1840 mm a vysoký 1080 mm. Při pohotovostní hmotnosti 850 kg má být aktuální provedení schopné akcelerace z 0 na 100 km/h za 3,9 s a dosahovat maximální rychlosti okolo 220 km/h.

Zdroj: Jannarelly/J Automotive & Development UK LTD

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme