Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jawa má narozeniny! Oslavuje stylovkou 90th Anniversary Edition

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Značka Jawa byla v Československu zaregistrována před 90 lety a tuto skutečnost oslavuje indická společnost Classic Legends prostřednictvím limitované edice modelu 300.

Jawa oslavila významné výročí ve svém sídle v Týnci nad Sázavou v srpnu letošního roku akcí pro své příznivce a za narozeninový dárek nejen pro český trh lze považovat rozšíření nabídky o model 350 OHC Scrambler.

Společnost Classic Legends, která patří pod křídla koncernu Mahindra Group, a stojí za novými motocykly značky Jawa pro indický trh, se rozhodla oslavit 90 let existence značky po svém a představila limitovanou sérii s označením 90th Anniversary Edition.

Tato novinka přímo vychází z modelu Jawa 300 a liší se od něj prakticky jen svým barevným provedením, kombinujícím červenou barvu se slonovinovým odstínem bílé a odkazujícím tímto způsobem na model Jawa 500 OHV, který byl v letech 1929 až 1931 první sériově vyráběným motocyklem značky. Vedle specifických barev se pak novinka může pochlubit ještě výročním logem na palivové nádrži, jehož součástí je i výrobní číslo v rámci limitované edice.  

Jawa 90th Anniversary Edition má vzniknout v počtu pouhých 90 kusů, odkazujících na 90 let existence značky. Vedle samotného vzhledu toto provedení zaujme i způsobem prodeje. Cena se totiž neliší od výchozího modelu Jawa 300, ale o budoucích majitelích rozhodne loterie, protože se budou losovat ze zákazníků registrovaných v pořadníku na dodání modelu Jawa 300 do poloviny října letošního roku.

První majitel výročního vydání motocyklu Jawa 300 má být vylosován 23. října 2019, což bude přesně 90 let od prvního představení motocyklu Jawa 500 OHV veřejnosti na autosalonu v Praze. Zbývajících 89 šťastlivců pak má být vylosováno do 31. října letošního roku.

Jawa 300 jako základ nabídky nových modelů pro indický trh oživuje linie motocyklů z padesátých let, ale kombinuje je s moderní technikou v podobě zcela nového kapalinou chlazeného čtyřtaktního jednoválce s rozvodem DOHC a objemem 293 kubických centimetrů, disponujícího nejvyšším výkonem 20,4 kW (27,4 k) a točivým momentem 28 N.m.

Tato pohonná jednotka, na jejímž vývoji se pracovalo i v Itálii, svým vzhledem s výrazným žebrováním válce a vejčitým tvarem bloku motoru vyvolává vzpomínky na dodnes populární dvoutaktní i čtyřtaktní jednoválce a dvouválce Jawa z padesátých a šedesátých let. Moderní motor spolupracuje se šestistupňovou převodovkou, což znamená, že jezdce zde má oproti někdejší Kývačce k dispozici o dvě rychlosti navíc.

V případě rámu a podvozku se novinka svému vzoru rovněž vzdaluje. Kolébkový rám je zde dvojitý a lze očekávat, že nabídne vyšší tuhost. Podvozek pak spoléhá na moderní komponenty odpružení. Brzdový systém využívá vpředu kotouč o průměru 280 mm v kombinaci s plovoucím třmenem a ABS, zatímco vzadu je bubnová brzda, což je asi největší přiblížení originálu v oblasti techniky.

Jawa 300 s rozvorem 1369 mm obouvá pneumatiky o rozměrech 90/90 R18 vpředu a 120/80 R17 vzadu. Motocykl s pohotovostní hmotností 170 kg má sedlo ve výšce 765 mm. Na indický trh míří novinka ve třech barevných provedeních, jimiž jsou červená, černá a šedá, odkazující na původní barvy motocyklů značky Jawa.

Zdroj: Classic Legends PVT. LTD.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
23. 10. 2019 15:36
Re: Jawička
Není zač, mluvil sem s lidma z Týnce a říkali že ty indické mašiny i litry vídaj po okolí pravidelně jezdit testy. I když vývoj litrů ted převzal Jihostroj Velešín kde maj lepší možnosti a obráběcí stroje
Avatar - CHerokee
23. 10. 2019 14:14
Re: Jawička
Dík za info. :yes:
Avatar - Barrichello
23. 10. 2019 00:36
Re: Jawička
bude od 2021, už se řeší homologace a plnění EU norem. Jawa tu jednu motorku z Inide má na testy, už byla vystavená na několika akcích po ČR. Jinak stále se pracuje i na litru.
Avatar - CHerokee
22. 10. 2019 19:10
Jawička
Krásná, škoda, že se tu neprodává.