Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je za volantem horší psaní SMS, nebo nastavování navigace? Známe odpověď

Stanislav Kolman
Diskuze (13)
Zámořská agentura AAA uspořádala výzkum a zjistila, co řidiče za volantem rozptyluje nejvíce. A výsledek možná překvapí i vás…

Mohlo by se zdát, že největším prohřeškem za volantem je psaní textových zpráv. Zejména s dotykovými telefony se autor soustředí na trefení malých písmenek a jen minimální pozornost při tom věnuje řízení. Tenhle prohřešek je však ve výzkumu americké agentury AAA až na druhém místě.

Ještě horší je totiž nastavování navigace! Infotainment systémy v nových automobilech mají stále více funkcí. To je sice dobrá zpráva, jenže ruku v ruce s tím jde i fakt, že jsou o poznání složitější na ovládání. Pozornost řidiče prý odvádí na nejdelší dobu. Agentura to zkoumala na třiceti nových automobilech nejrůznějších značek.

Zadávání adresy do navigace (ať už hlasové, nebo klasické vyťukávání) rozptyluje řidiče na dobu delší než 40 sekund. V závěsu je ono „esemskování“, telefonování a ladění stanic rádia. Dřívější výzkum zámořské společnosti navíc prozrazuje, že každý třetí řidič v USA nastavuje navigaci během jízdy, aby si ušetřil nějaký ten čas.

„Technologie zabudované ve voze mohou být příčinou nebezpečných situací. Zvyšují čas, kdy se řidič nesoustředí na řízení, protože svou pozornost zaměřuje na displej infotainmentu,“ uvádí Dr. David Yang, výkonný ředitel AAA. „Pokud tyto prvky nejsou v autě správně navrženy, je jejich ovládání pro řidiče komplikovanější a vyžaduje více úsilí,“ dodává Yang s tím, že jednotlivým automobilkám chtějí tímto výzkumem se zlepšením ovládání navigačních systémů pomoci.

Ani jedno z třiceti testovaných aut nebylo ohodnoceno za vyžadování nízké pozornosti. Naopak ve 23 vozech bylo potřeba velmi vysoké či vysoké pozornosti. Sedm navigačních systémů vyžadovalo mírnou pozornost. Kompletní seznam testovaných modelů a jejich hodnocení naleznete na oficiálním webu AAA.

Stanislav Kolman
Diskuze (13)
12. 1. 2019 12:55
Re: Navigace v smartfonu vs GPS navigace
Obecně rozhodně GPS.
S TomTom zkušenost nemám, Garmin nám vyhovuje a nevím, do jaké míry je tebou zobrazený test relevantní. Heuréka, alza atd. mluví jinak, nezávislé taky [odkaz]
3. 7. 2018 20:54
Navigace v smartfonu vs GPS navigace
Umíte mi někdo poradit jestli je dostatečné zakoupit si Sygic do mobilu nebo existuje nějaká navigace do auta s hlasovým vyhledáváním? A máte někdo zkušenosti s navigacemi značky TomTom? Podle recenzí jsem díval že je lepší než Garmin v některých kategoriích! [odkaz] ale hledám někoho s osobní zkušeností
10. 10. 2017 09:16
Re: Nie je nič horšie...
ty si dobrý, tu je článok o tom, že obsluha navi je nebezpečnejšia ako sms, ale zatneš, že sms. Máš lepší výskum?
8. 10. 2017 22:31
Re: Nie je nič horšie...
Presne. Sú to dementi, čo majú prázdne vrecká a tak šetria sms-kami.
8. 10. 2017 22:05
Nie je nič horšie...
...ako písanie sms za jazdy. To dotyční nevnímajú absolútne nič a na situáciu v premávke reagujú skôr podvedome. Som tým možno nepríjemný, ale na týchto dementov proste naplno trúbim, aby sa prebrali.