Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jste fanouškem Ayrtona Senny? Kupte si monopost zřejmě nejlepšího závodníka F1!

David Bureš
Diskuze (0)
S nabízeným monopostem McLaren-Ford MP4/8A vyhrál legendární brazilský pilot v roce 1993 monackou grand prix.

Ayrton Senna patří mezi nejslavnější závodníky historie Formule 1 a podle mnohých názorů je vůbec tím nejlepším pilotem této série. I 24 let po své smrti má slavný pilot po celém světě spoustu fanoušků, kteří ctí jeho jméno a jsou ochotni koupit cokoliv s ním spjaté. Jestli mezi takové „Senna fans“ patříte, neměli byste zájem o jeden z jeho závodních monopostů Formule 1?

Jestliže před čtyřmi lety byl na prodej Sennův vůbec první monopost, s nímž závodil ve Formuli 1, nyní si můžete pořídit vozidlo z pozdní éry jeho kariéry. Aukční síň Bonhams totiž na květnové dražbě v Monaku bude nabízet Sennův McLaren-Ford MP4/8A z roku 1993.

Konkrétně se jedná o exemplář s číslem šasi 6, s nímž Senna zvítězil ve Velké ceně Monaka v roce 1993. Bylo to tehdy jeho šesté vítězství v této městské grand prix, což je rekord, který dosud nikdo nepřekonal. Nejblíže se mu dostal Michael Schumacher, který podobně jako Graham Hill vyhrál VC Monaka pětkrát.

Před závodem přitom s tímto monopostem Senna havaroval, během tréninku si poranil palec při nárazu do bariéry v zatáčce Ste Devote. Důvodem havárie byla závada na aktivním zavěšení vozu. Ještě před závodem byl ale daný monopost opraven a brazilský pilot s ním následně zvítězil. Jednalo se přitom o jeden z mála soubojů Senny s Michaelem Schumacherem. Ten v kvalifikaci se svým Benetton-Fordem skončil druhý, těsně před Sennou, v průběhu závodu ho ale zastavila závada hydrauliky.

Vedle Monaka „šestka“ v tehdejší sezoně závodila ještě ve Španělsku, Francii, Velké Británii, Německu, Belgii a Itálii. V Japonsku a Austrálii pak sloužila jako náhradní vozidlo. Další vítězství však nepřidala, v Barceloně byl Senna s tímto monopostem druhý, v Magny-Cours, Hockenheimu a Spa-Francorchamps čtvrtý.

Sám Senna mimochodem monopostu před sezonou nevěřil. Honda opustila Formuli 1, a tak McLaren musel po slavné éře s japonskými agregáty hledat nového dodavatele motorů. Volba nakonec padla na vidlicový osmiválec Ford upravený Cosworthem, o kterém si Senna myslel, že nebude konkurenceschopný v souboji s V10 Renault používanou konkurenčním Williamsem. I proto Brazilec nepodepsal s McLarenem smlouvu na celou sezonu, ale na každý jednotlivý závod.

Slavný závodník ale schopnosti monopostu podcenil, nakonec v sezoně skončil jako vicemistr světa, lepší byl jen jeho úhlavní soupeř Alain Prost na Williamsu. V týmu Sennu mimochodem tehdy doplnil Michael Andretti, syn slavnějšího Maria, který však byl po nepřesvědčivých výsledcích v průběhu sezony nahrazen Mikou Häkkinenem.

Sennův McLaren-Ford MP4/8A s číslem šasi 6 bude dražen 11. května. Společnost Bonhams zatím neuvedla, za kolik by se monopost mohl vydražit. S ohledem na historii spjatou se slavným jménoemto ale jistě nebude za málo. Vždyť třeba loni byl Schumacherův monopost Ferrari F2001 vydražen za 7,5 milionu dolarů, tedy podle tehdejšího kurzu za 163 milionů korun!

David Bureš
Diskuze (0)