Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je ojedinělé BMW M5 Touring E61 s manuálem. A patřilo partě okolo Hammonda a Maye!

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Čtvrté BMW M5 je fascinující auto. Pod kapotou má totiž vidlicový desetiválec a kromě sedanu se prodávalo i jako kombík. A právě jeden zajímavý Touring je aktuálně k mání.

BMW M5 generace E60 se světu představilo v roce 2004 jako první sériově vyráběný sedan s desetiválcovým motorem. Konkrétně se jedná o atmosférickou V10 o objemu 5,0 litru s označením S85B50, která poskytovala maximální výkon 373 kW (507 koní) při 7750 otáčkách za minutu nejvyšší točivý moment 520 Nm při 6100 ot/min. Jde ale také o motor, který nemá zrovna nejlepší pověst z pohledu spolehlivosti. A pak je tu ještě jeden problém - s převodovkou. Ale o něm až později.

Video se připravuje ...

Čtvrté provedení BMW M5 se však neprodávalo pouze jako sedan, v Evropě bylo k dispozici také jako praktičtější kombík s tradičním přídomkem Touring. Toto provedení nese tovární označení E61.

Kombi mimochodem akceleruje z klidu na stovku za 4,8 sekundy a s příplatkovým paketem M Driver se rozjede až na 305 km/h.

Touring je vcelku pochopitelně výrazně vzácnější než sedan. Za pět let produkce M5 E60 a E61 vzniklo podle dostupných informací celkem 20.589 vozů, z toho 19.564 sedanů a jen 1.025 kombíků.

Touring, který se aktuálně draží na portálu ebay, ale zaujme i z jiných důvodů, například tím, že ho prodává Mike Fernie z projektu DriveTribe, za nímž stojí také Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Fernie M5 používal v podstatě jako služební vůz a natočil o něm také několik videí. V některých z nich se objevili také Hammond - ten auto dokonce řídil - a May.

Vůz z roku 2007 je ale interesantní i proto, že právě pod taktovkou DriveTribe podstoupil výměnu převodovky: místo sedmistupňové robotizované převodovky SMG dostal totiž šestistupňový manuál. A to je právě onen problém zmíněný v úvodu: BMW pro M5 v provedeních E60 a E61 v Evropě nenabízelo ručně řazenou převodovku. Manuál byl k dispozici pouze pro sedan ve Spojených státech amerických.

DriveTribe tento nedostatek tedy vyřešil konverzí, o níž samozřejmě také natočil videa. V popisku u nabídky se dočteme, že na světě zřejmě existuje maximálně pět takto upravených M5 Touring. Výhodou dále je, že by o automobil mělo být dobře postaráno po servisní stránce - i údržbě, opravám a drobným modifikacím se ostatně věnovalo několik videí. Kompletní přehled všech videí o M5 ve vlastnictví DriveTribe najdete na YouTube zde.

BMW M5 Touring E61 s manuální převodovkou a zajímavým příběhem se bude dražit do neděle 4. prosince.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme