Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kde najít nové zaměstnance? Bentley je nahání také u Škody

David Bureš
Diskuze (0)
Bentley za poslední roky výrazně zvýšilo výrobu, a tak potřebuje stále nové zaměstnance. Hledá je i u Škodovky.

Už šestnáct let Škoda Auto provozuje vlastní vysokou školu, která aktuálně sídlí v mladoboleslavském vzdělávacím centru Na Karmeli. Studenti školy přitom nemají velkou šanci najít práci jen u Škody, ale také u ostatních značek koncernu Volkswagen, jehož je okřídlený šíp součástí. V Mladé Boleslavi hledá nadějné talenty dokonce i Bentley.

Spolupráce mezi Škodou a Bentley je přitom již dlouhodobá. Britská automobilka už zhruba 10 let nabízí studentům univerzity Škoda Auto Vysoká škola stáže, díky nimž si mohou vyzkoušet práci u výrobce luxusních aut. Do Česka i letos dorazili Shane Burrows a Bob Humphries, aby zde mladoboleslavským studentům opět dali šanci vyzkoušet si práci v Crewe.

Bentley nabízí práci studentům Škoda Auto Vysoká škola stáže asi 10 let. Jak se během té doby spolupráce změnila?

Bob Humphries: Zpočátku jsme talenty oslovovali nepřímo. Posílali nám mailem motivační dopisy a životopisy, na jejichž základě jsme je zvali k nám. Nyní už však jezdíme přímo do České republiky a se zájemci děláme rozhovory napřímo. Je to tak lepší.

Shane Burrows: Nejdříve jsme brali dva až tři stážisty, program ale postupně vzrostl. V posledních letech jsme nabírali čtyři až 22 stážistů na dva semestry, jarní a podzimní, a 12 stážistů na jeden semestr.

Jste tedy s českými studenty spokojeni?

Bob Humphries: Ano, to jsme. Studenti tvrdě pracovali a osvědčili se. Zároveň ale roste ve firmě potřeba mladých lidí s tím, jak vzrůstá naše výroba.

Kolik Čechů aktuálně pracuje u Bentley?

Bob Humphries: Asi 18 lidí u nás pracuje nastálo. Od roku 2003 jsme z vysoké školy Škody Auto nabrali 81 stážistů. Nyní chceme vzít dalších 20. Se spoluprací jsme spokojeni, a tak ji dále rozšiřujeme.

Máte přehled, kde dnes pracují stážisté, kteří studentským programem prošli v minulých letech?

Bob Humphries: Pár se jich vrátilo k Bentley, jiní pracují ve Volkswagenu, další zase u Škody. Je hezké vidět, že pracují u rodiny Volkswagen. A když už u nás nejsou zaměstnáni, získali alespoň u Bentley zkušenosti, které je budou provázet celý život.

Jakým způsobem nyní hledáte talenty?

Bob Humphries: Během dvou dnů naší návštěvy v České republice jsme dělali rozhovory s asi 60 lidmi. Zároveň jsme pořádali workshopy a přednášku, během níž bylo v aule na 80 vysokoškoláků. Říkali jsme jim, jak vypadá práce v zahraničí, co je k tomu potřeba. Také jsme radili jak se sebeprezentovat. Součástí náboru je pohovor, a tak jsme radili, jaké odpovědi od nich chceme v takovém rozhovoru slyšet.

Je Škoda Auto Vysoká škola jediná univerzita, se kterou spolupracujete?

Shane Burrows: Nedávno v Crewe otevřela nová univerzita, se kterou nyní spolupracujeme. Nejsme však jediní, školu podporuje třeba také firma Bosch. V Británii vidíme, že je nedostatek lidí v některých oborech, převážně v inženýrství, a tak jsou tyto školy potřebné. Máme také stážisty z Německa nebo Itálie.

Vidíte nějaké rozdíly mezi studenty z jednotlivých států?

Bob Humphries: Popravdě řečeno, ani ne. U všech je vidět, že jim chybějí praktické zkušenosti. Mají nyní akademický život a v tomto stádiu hledí, co bude po něm. Stále se vyvíjí a my jim chceme pomoci, aby do budoucna neudělali chybu.

Hledáte studenty pro nějaké konkrétní oddělení? Hovořili jste o nedostatku inženýrů…

Bob Humphries: Ne, stáže se týkají všech našich oddělení.

Je hledání talentů vaše jediná práce u Bentley?

Bob Humphries: Tohle je jen naše vedlejší práce. Já primárně pracuji v týmu modelových změn. Zabývám se designovými změnami aut v rámci faceliftů a postupných modelových změn.

Shane Burrows: Já pracuji v oddělení nákupu. Zaměřuji se na nakupování osvětlení pro exteriér a interiér a komponenty s tím související.

David Bureš
Diskuze (0)