Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini ukončilo výrobu modelu Aventador. Úspěšná éra končí podruhé

Filip Melich
Diskuze (0)

Model Aventador je jedním z nejúspěšnějších v historii automobilky Lambroghini. Jeho výroba nyní skončila po více než 11.000 vyrobených kusech, a to již podruhé.

Konec výroby modelu Aventador je pro Lamborghini tak zásadní událostí, že si ji značka střihla hned dvakrát. Jistě si vzpomenete na nákladní loď Felicity Ace, která se potopila s několika tisícovkami vozů koncernu Volkswagen. Mezi nimi bylo i patnáct Aventadorů, které se Lamborghini rozhodlo nahradit, takže obnovilo již ukončenou výrobu modelu. Produkce Aventadoru tedy nyní končí již podruhé.

Obnovená výroba se týkala provedení LP780-4 Ultimae, o jehož pohon se staral 6,5litrový atmosférický V12 o výkonu 574 kW a točivém momentu 720 Nm. Původně byla naplánována výroba 350 kusů s pevnou střechou a 250 kusů Roadsteru. Nyní se posledním vyrobeným exemplářem stal Aventador Ultimae Roadster ve speciálním odstínu modré z personalizačního oddělení Lamborghini Ad Personam a putuje k zákazníkovi ve Švýcarsku.

Video se připravuje ...

Model Aventador byl pro Lamborghini velkým úspěchem. Poprvé se ve verzi LP700-4 představil na ženevském autosalonu v roce 2011 a jeho výroba probíhala dlouhých 11 let. Během prvních pěti let výroby Lamborghini vyprodukovalo 5.000 kusů a exemplář s pořadovým číslem 10.000 vznikl v září roku 2020. Zákazníkům po celém světě bylo nakonec doručeno 11.465 exemplářů. Pro srovnání, předchozího modelu Murciélago se mezi roky 2001 a 2010 vyrobilo 4.099 kusů.

Za dobu výroby vzniklo 8 derivátů, 10 unikátních či limitovaných edicí a Aventador během své kariéry zvládl také stanovit několik traťových rekordů a získat řadu cen. Jeho srdcem vždy byl 6,5litrový atmosférický dvanáctiválec s úhlem sevření válců 60°, který v základním provedení produkoval 700 koní při 8.250 ot/min a 690 Nm. Charakterní motor zvládl velký supersport vystřelit z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy, přičemž maximální rychlost činila 350 km/h.

Konec výroby modelu Aventador je důležitým bodem zlomu v historii automobilky. Spolu s modelem totiž v nabídce Lamborghini skončí také atmosférický dvanáctiválec bez elektrifikace. Nástupce si sice V12 zachová, ale bude mít elektrickou asistenci. Výroba modelu, který nahradí úspěšný Aventador, má odstartovat již v příštím roce.  

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme