Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přísné Lamborghini Urus Performante dorazilo do Česka. Známe cenu, ale pospěšte si!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Zběsilý Urus Performante se představil v létě, ještě před koncem letošního roku stihl dorazit do showroomu Lamborghini Praha, kde jsme si jej poprvé prohlédli.

Ještě před samotnou premiérou poslala italská automobilka horkou novinku na Pikes Peak, kde vůz protnul cílovou pásku ve výšce 4302 metrů s časem 10:32,064 s a zaznamenal tak nejlepší čas v kategorii produkčních SUV. Působivé, zcela jistě, nás ale mnohem více zajímalo, jakými změnami vlastně největší lambo prošlo.

Všimnout si můžeme ostřeji tvarovaní kapoty či nárazníků. Verze Performante má nejvíce dílů z uhlíkových vláken v daném segmentu. Podvozek se snížil o dvacet milimetrů, rozchod kol je širší o milimetrů šestnáct. Na výběr máte dvaadvacetipalcová lehoučká kola s pneu Pirelli, obutí je nepřekvapivě vyvinuto přímo pro tento model. Komu by to nestačilo, ten sáhne po třiadvacítkách.

Nový zadní spoiler zvyšuje přítlak vzadu o 38 %, všimnout si můžeme i difuzoru z uhlíkových vláken či čtveřice koncovek výfukového systému Akrapovič. Plejáda možností je samozřejmě na výběr také v kabině. Standardem je Alcantara, vybrat však lze i prémiovou kůži a specifické obložení Performante.

Video se připravuje ...

Změny však nejsou jen kosmetické. Čtyřlitrový osmiválec pod kapotou posílil na ďábelský výkon 666 koňských sil a 850 newtonmetrů točivého momentu. Zároveň auto díky celé řadě odlehčených dílů zhublo 47 kilogramů. Na stovce je specialita za 3,3 sekundy a pokračovat lze na maximální rychlost 306 km/h.

Lambo je pyšné i na výkon brzdové soustavy, ze stovky vůz zastaví na vzdálenosti 39,2 metru. Standardní jízdní režimy doplňuje mód Rally určený pro svižné svezení na nezpevněných cestách. SuperSUV tak bez problému zvládne i lesní cestu k vaší milované chaloupce.

První Urus Performante jsme si mohli prohlédnout při slavnostní premiéře na smíchovském showroomu Lamborghini Praha. Dozvěděli jsme se, že základní cena novinky je v přepočtu 5.370.000 Kč, příplatkové položky zmíněné výše však mohou cenovku vyšroubovat podstatně výše. Pokud si ale na nového Uruse Performante děláte zálusk, raději si pospěšte. Počet kusů pro český trh není pevně stanoven, ale podle nejnovějších informací je takřka vyprodáno!

Lamborghini Urus Performante
Motor V8
Zdvihový objem [cm3] 3996
Vrtání/zdvih [mm] 86/86
Kompresní poměr 9.7:1
Největší výkon [kW/min] 490/6000
Točivý moment [N.m/min]  850/2300-4500
Převodovka 8AT
Max. rychlost [km/h] 306
Zrychlení 0-100 km/h [s] 3,3
Objem palivové nádrže [l]  85
Celková hmotnost [kg] 2150
Objem zavazadlového prostoru [l] 616
Rozměry d x š x v [mm] 5137 x 2026 x 1618
Rozvor [mm] 3006

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme