Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini chystá další unikátní specialitku. Tentokrát to bude hybrid!

David Bureš
Diskuze (1)
Po Reventónu, Sestu Elementu, Venenu nebo Centenariu je v plánu další unikátní auto z dílny Lamborghini.

Lamborghini v posledních letech svoji výchozí modelovou paletu, dnes čítající supersporty Huracán a Avanetador a SUV Urus, pravidelně doplňuje také o limitované specialitky postavené na bázi některého z nabízených modelů. Další takové „lambo“ je v plánu i letos. Interně se nazývá LB48H a představí se v druhé polovině roku, na frankfurtském autosalonu.

O limitovaném modelu s tímto interním označením se poprvé mluvilo již loni na podzim, nyní je však jeho příchod už oficiálně potvrzen. „Měli jsme Reventón, Veneno a Centenario a teď máme tohle auto. Zatím je to jen technické označení, finální jméno zatím neodhalujeme. Bude to každopádně zajímavý produkt pro Lamborghini,“ říká obchodní ředitel Lamborghini Federico Foschini.

Tím nepřímo naznačil, že skutečně půjde o supersport s hybridním pohonem, jak se spekuluje už od loňského roku. To by ostatně vysvětlovalo i technické označení, kdy číslovka 48 nepochybně odkazuje na 48V palubní síť.

Pro Lamborghini by to byl první „sériový“ automobil s hybridním pohonem, tedy sériový, novinka vznikne pouze v limitovaném počtu 63 exemplářů, které odkazují na rok založení automobilky (1963). Zatím firma představila pouze plug-in hybridní koncept Asterion, který byl gran turismem, a chystá Urus s plug-in hybridním pohonem.

Připravovaný automobil si uchová atmosférický vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,5 litru z Aventadoru, který však doplní o elektromotor u přední nápravy. To zajistí nové řešení pohonu všech kol, spalovací motor se postará o pohon zadních kol a elektromotor o pohon těch předních, zatímco výchozí Aventador využívá systém Haldex čtvrté generace.

V tomto směru vůz naznačí techniku nástupce Aventadoru, který má dorazit někdy na začátku příštího desetiletí. Foschini každopádně přiznává, že s ním automobilka ani tolik nespěchá, jelikož Aventador se nadále skvěle prodává. Nová vlajková loď značky ze Sant‘ Agaty každopádně bude jistě plug-in hybridem, jen tak se podaří splnit stále přísnější emisní normy. Podle obchodního ředitele Lamborghini bude hybridní ústrojí zajišťovat hlavně více síly, o dojezd v elektrickém režimu ani tolik nepůjde, i proto dosáhne jen nějakých 30 kilometrů.

Jestli vás informace o novém hybridním Lamborghini zaujaly, vězte, že si ho jako nové už stejně nemůžete koupit. Foschini přiznal, že už je produkce dávno vyprodaná, a to od loňského léta, kdy jej automobilka prvně prezentovala potenciálním klientům. Automobilka s rozzuřeným býkem ve znaku ale přece jen může mít i něco pro vás, na nadcházejícím ženevském autosalonu totiž představí modernizovaný Huracán Evo Spyder a offroadový paket pro SUV Urus.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - CountachSV
20. 2. 2019 07:17
Lambordreamy
Centenariu se nic nevyrovná, ale je dobrý to zkoušet >:-[] :yes: :yes: