Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Lancia Ypsilon: První fotografie

Ondřej Láník
Diskuze (74)
Pět dveří a něžný design - to je nová receptura Fiatu pro zachránce značky Lancia. Nový model Ypsilon.

Italská Lancia bude bojovat o své místo na automobilovém trhu novým malým hatchbackem z Polska. Toto jsou jeho první fotografie.

Na designovém zaměření se od představení posledního nového modelu - třetí generace Delty - prakticky nic nezměnilo. Styling oslovující zejména ženy je bohatý na oblé a hodně rafinované tvary. Důležitou roli bude i nadále sehrávat příplatkové dvoubarevné lakování karoserie, které je na trhu (nejen v této velikostní kategorii) pořád ještě raritou.

Od lidovějších vozítek z portfolia Fiat Group bude Ypsilon odlišovat i řada luxusních detailů. Siluetu zdobí velká chromovaná klika předních dveří, zatímco druhý pár se otvírá nenápadnou kličkou maskovanou v horním rohu prosklené plochy. Vpředu se italské mini chlubí hrdě nesenou chromovanou maskou ve tvaru erbu. Harmonicky působící zadní pohled je zajímavý řešením křivek propojujících boky a záď Ypsilonu.

Lancia chce v roce 2014 prodávat 300 tisíc aut ročně, což představuje radikální růst ze současných zhruba 110 tisíc. Klíčovou roli v této prodejní expanzi by měl sehrát právě Ypsilon. Z tohoto důvodu koncern Fiat provede přesuny ve výrobě – nový Ypsilon se bude vyrábět v polských Tychách společně s Fiatem 500. Produkce Fiatu Panda se naopak přemístí do bývalé továrny Alfa Romeo Pomigliano d’Arco u italské Neapole.

K těmto přesunům ale dojde postupně. Výroba současné Pandy bude v Tychách dobíhat až do roku 2012 a výroba Ypsilonu skončí v Itálii v závěru roku 2011. Mezitím bude už v létě spuštěna v Polsku produkce nového pětidveřového Ypsilonu.

Do Ypsilonu by se měly dostat motory 0,9 TwinAir, 1,4 T-Jet, 1,3 Multijet a 1,6 MultiJet.

Kromě nového Ypsilonu chystá Lancia pro rok 2011 další dvě novinky, které bude sdílet s americkým Chryslerem – velký sedan Thema odvozený od modernizovaného Chrysleru 300C a nástupce MPV Phedra, který bude vycházet z Chrysleru Voyager.

Ondřej Láník
Diskuze (74)
Avatar - DRBNUTY
15. 2. 2011 21:39
Re: SUPERMÍŤA
Tusim tu uz niekomu nevadi cierna strecha a biely spodok >:D
Avatar - Pekelná Micinka
15. 2. 2011 16:30
Re: Lunchmeat
Vpodstatě by si měl i pravdu, ale Fabia je řekněme mainstreamový produkt (což by šlo částečně aplikovat i na DS3).
15. 2. 2011 14:31
Re: Pořád mi nesedí ten čumák...
ty brďo, to je teda nádhera, ale raději bych do toho pak nějakou italku >:D
15. 2. 2011 14:29
Re: Ajéje!
>:D jojo, to znám (myslím u normál. auta). Tak jsem si tam dal papír s tím, že nemám čas koukat na rychlost a měla po hehe. >:D
15. 2. 2011 07:16
Re: Lunchmeat
Není od tebe hezké zapomínat na dvoubarevnou Fabii II.