Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Liberecké výstaviště připomene 120 let motorismu na Liberecku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Liberecké výstaviště bude od soboty patřit automobilovým a motocyklovým veteránům a návštěvníci tam najdou i nejednu raritu.

Liberecké výstaviště bude od soboty patřit automobilovým a motocyklovým veteránům a návštěvníci tam najdou i nejednu raritu. Výstava připomíná 120 let motorismu na Liberecku a představí se na ní na pět desítek exponátů. Akci odstartuje sraz vozů Porsche, na kterém organizátoři očekávají kolem 140 aut značky, která je spjata s rodákem z nedalekých Vratislavic - konstruktérem Ferdinandem Porsche. Novinářům to dnes řekl ředitel výstavy Milan Bumba.

Historie motorismu v Liberci je spjata s továrníkem baronem Theodorem Liebiegem, který si nechal přivézt v roce 1883 automobil Benz Victoria. Vůz byl první v Čechách a teprve druhý v celém Rakousko-Uhersku. Povolení k jízdě, které tehdy průmyslník od úřadů dostal, je považováno za první řidičský průkaz mezi Lužicí a Balkánem. V dalších letech se pak na Liberecku vyráběly jízdní kola, motocykly i automobily. Nejznámějšími výrobci byli Linser a RAF. "Největší raritou, která má vztah k Libereckému kraji, je bezesporu lidový vůz Gatter, který vznikl v roce 1932 v Zákupech. Byl to pokus malého podnikatele postavit něco jako lidový vůz," upozornil mluvčí výstavy Petr Kumpfe. Vůz byl vyroben z motocyklových součástek. "Ten pokus nevyšel a tohle auto, pokud víme, je jediné dochované nejen v České republice, ale i na světě," poznamenal.

Unikátem je i vystavená Škoda MB 1000 v provedení roadster. "Je to dvoudvéřový sportovní vůz bez střechy, tahle auta vznikla jen dvě jako prototyp, ukázalo se, že nevyhovuje, proto se do výroby nikdy nedostal. Dochoval se jediný vůz, ten druhý zničili při zkouškách," řekl Kumpfe. Vůz byl na výstavu zapůjčen ze soukromé sbírky, tento typ nevlastní ani mladoboleslavské muzeum. Ze soukromých sbírek pocházejí podle organizátorů všechny vystavené vozy a motocykly a dokonce i jeden traktor značky Porsche. Ještě větší přehlídku veteránů uvidí Liberečané příští sobotu 7. září, kdy výstavu zakončí cílová jízda veteránů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)