Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mahindra koupila Pininfarinu za 28 milionů dolarů

Michal Fokt
Diskuze (6)
Nejslavnější italské designcentrum už je v indických rukách. Mahindra zaplatí všechny dluhy a navrch přidá tučnou investici.

Po několika měsících nejistoty konečně indická firma Mahindra odsouhlasila převzetí italského designcentra Pininfarina. Za sumu 28 milionů dolarů získá od dosavadního vlastníka Pincar 76% podíl. Zbývajících 24 % bude následně nabídnuto k volnému prodeji za stejnou cenu, tedy 1,1 Euro za akcii.

Mahindra se současně rozhodla investovat do Pininfariny celkem zhruba 185 milionů dolarů, z čehož více než 125 milionů půjde na konta věřitelů designcentra a zbytek, se použije na další rozvoj. Na převzetí se podílí dvě společnosti koncernu Mahindra, Tech Mahindra Limited a Mahindra & Mahindra a to v poměru 60:40%. Právně bude Pininfarina nezávislý subjekt, zapsaný na milánské burze a vedený jako doposud Paolem Pininfarinou.

Pokud se ptáte, k čemu Mahindře bude ztrátové designcentrum, design produktů indické automobilky je ovlivněn jinými faktory, než je nedostatek šikovných stylistů, pak vězte, že Tech Mahindra, působící v 90 zemích světa a k jejímž klientům patří momentálně asi 780 firem, má velké plány v oblasti designu a engineeringu, do nichž Pininfarina se zázemím v Itálii a Německu dobře zapadá. Firma chce v rámci projektu Connected Solutions nabízet služby v oblasti designu a vývoje aut, ale i ve sféře průmyslového a leteckého designu a oslovovat firmy v Evropě, USA a Číně.

Michal Fokt
Diskuze (6)
16. 12. 2015 20:38
Re: skvela investice... legendarni jmeno za drobne
Je to fakt smutné, že známé evropské firmy dnes zachraňují Číňané (např. Volvo), nebo Indové (Jaguar, Land Rover). Ale pokud to Pininfarinovi prospěje natolik, jako těmto vzpomínaným značkám, budu moc rád! :-) :yes:
16. 12. 2015 10:32
Re: skvela investice... legendarni jmeno za drobne
Ano... moje první asociace byla "A máme to zadarmóóó´"
Avatar - MGRR
16. 12. 2015 10:19
skvela investice... legendarni jmeno za drobne
Pininfarina... skvělý tah. Legendárních značek se slavnou minulostí na prodej moc není. Navíc za drobné, pro Mahindru finanční kapka v moři.
15. 12. 2015 20:18
Re: Indové
Tak ti nevim, třeba u Avie to úplně nevyšlo. U LR a Jagu naopak zase ano, tak třeba Mahindra zvedne Pininfarinu na nohy ;-)
15. 12. 2015 19:17
Indové
a vlastně i Číňani se ukazují jako velmi zajímaví a kupodivu citliví investoři v případě nákupu západních autoznaček. Tak snad to vyjde i v případě Pinin.