Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mahindra začne vyrábět motocykly Jawa! Ale pro indický trh...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Indická společnost Mahindra zhruba za měsíc představí nový motocykl značky Jawa pro místní trh. Mělo by jít o stroj klasického vzhledu se čtyřtaktním jednoválcem o objemu 300 ccm.

Později by se mohl prodávat i v Česku a v Evropě. Uvedli to zástupci obou značek na internetu.

Spolupráce se společností Mahindra byla podle vyjádření Jawy na jejím facebookovém profilu zahájena před více než třemi lety. Cílem je vyrábět v Indii opět motocykly Jawa tak, jak tomu bylo v 50. a 60. letech minulého století. Na tuto výrobu poté navázala výroba motocyklů indické provenience Yezdi.

"Nový motocykl bude primárně určen pro indický trh. Plánované zkoušky nám v dohledné době přiblíží odpověď i na další otázky, mimo jiné i na možnost jeho případného prodeje i v dalších regionech, například v Evropě, popřípadě i v Česku," uvedla Jawa.

Novou Jawu má vyrábět dceřiná firma Mahindry Classic Legends, která před dvěma lety koupila legendární britskou značku BSA. Na svých stránkách minulý týden představila motor s logem Jawa. Má mít objem 293 cm3 o výkonu 27 koní. Vodou chlazený agregát plní poslední emisní normy a jeho zvuk byl speciálně vyladěn tak, aby připomínal projev klasických jaw.

Jediný tuzemský výrobce motocyklů Jawa Moto z Týnce nad Sázavou se ve světě proslavil zejména svou dvoutaktní třistapadesátkou, kterou na některé rozvojové trhy stále dodává. Vedle toho vyrábí čtyřtaktní motocykly Jawa 350 a 660, které prodává i na domácím trhu. Loni v Týnci firma vyrobila 1331 strojů, což je o osm procent více, než v předchozím roce.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - mariov8
22. 10. 2018 09:25
Shineray Čína vs Mahindra Indie
Ještě by to chtělo v galerii publikovat místo čínského Shineraye fotky Indické "Mahindra" Jawy. Již publikovaný dizajn motoru založeného na technice modelu Mojo vypadá jako hodně povedený restiling inspirovaný dvoutaktní Jawou 250 z 50-60tých let. S dobrou cenou pro 300cc "pracovní" motocykl a homologací pro EU by se jich tady mohlo prodat docela dost, retro frčí...