Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Malcolm Wilson: Připomeňte si dlouhou kariéru Mr. Rallye

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Britský manažer Malcolm Wilson prožil letos kariéru snů, a to se pohybuje v automobilových soutěžích čtyřicet let. Za všechno, co zde dokázal, zaslouží označení „Pan Rallye“.

Společnost M-Sport, kterou založil v roce 1996, není klasickým továrním týmem. Nedisponuje tak finanční a materiálovou podporou značky jako konkurence. Přesto díky M-Sportu vyhrál Ford letos v MS hodnocení jezdců i značek.

Modrý ovál osudem

Zakladatel Malcolm Wilson se narodil 17. února 1956. Školu opustil v patnácti letech se základním vzděláním. S rallye začal v roce 1977 a jezdeckou kariéru uzavřel po sezoně 1995. Startoval ve 42 podnicích světového šampionátu. Největšími úspěchy jsou dvě třetí místa z Nového Zélandu (1989) a Velké Británie (1993). Od MS 1990 startoval výhradně s fordy. „Připadalo mi přirozené pokračovat s modrým oválem i na manažerské pozici,“ vysvětlil Wilson, proč je M-Sport od svého vzniku spojený se značkou Ford.

Zřejmě nejtěžším okamžikem jeho kariéry byl závěr roku 2007, kdy Ford oznámil, že končí s oficiální podporou v rallye. Stalo se to ve stejný den, kdy získal podruhé za sebou titul v hodnocení značek. O několik dní později stál Malcolm před 250 zaměstnanci své firmy a plakal. Avšak hlavu nesklonil a bojoval dál. „Finančně by bylo lepší, kdybychom nejezdili WRC. Ovšem na druhou stranu je to náš marketingový nástroj a poskytuje nám důvěryhodnost pro všechno, co v rallye děláme,“ tvrdí jedenašedesátiletý Brit. V roce 2009 dostal od královny Řád britského impéria.

Šéf si rád povídá

Na konci roku 2016 to bylo pět let, během kterých jeho vozy nevyhrály žádný podnik mistrovství světa. V polovině prosince svým podřízeným oznámil, že angažoval čtyřnásobného šampiona Sebastiena Ogiera. „Byla to pro mě výzva. Možná riskantní, ale vyplatila se,“ prohlásil Ogier. Vyhrál letos sice jen dvakrát, ale devětkrát ze třinácti podniků stál na stupních vítězů. Ford i díky němu triumfoval. Deset let poté, co vzdal podporu neúnavného obchodníka a manažera.

Bez zajímavosti nejsou názory Wilsonových podřízených. Jedním z nich je technik Pete Maze. „Pokaždé, když vidíte Malcolma v dílně, víte, že se zastaví. Rád si povídá s lidmi,“ říká člověk, jenž dělá u M-Sportu dva roky. Podobně mluví i inženýr Garry Baker, který pracuje ve firmě sedmnáct let. „Vídám se s Malcolmem často. Rád se baví, ale také umí vyvinout tlak,“ říká.

M-Sport vyrobí až 100 rallyeových speciálů ročně a vykazuje obrat kolem 1,5 miliardy korun.

Čechem, který zná Malcolma Wilsona hodně dobře, je Martin Prokop. Ten závodí s vozy modrého oválu od roku 2010: „Považuji ho za jednu z největších osobností v dějinách rallye. Je jediným manažerem, který nese zodpovědnost za výsledky, ale také veškeré ekonomické riziko za tým. Co řekl nebo slíbil, vždycky platilo. Vsadil jsem v závodech na Ford a vyplatilo se mi to,“ říká Prokop.

Malcolm Wilson

Narozen: 17. 2. 1956

Povolání: obchodník, manažer, majitel firmy M-Sport

Stav: ženatý, manželka Elaine, syn Matthew (30 let)

Úspěchy:

Jezdec: 3. v Rallye Nový Zéland (1989), Velká Británie (1993), mistr Velké Británie (1994).

Manažer: šéf týmu mistra světa značek v rallye (2006, 2007 a 2017), šéf týmu mistra světa jezdců v rallye (2017), držitel Řádu britského imperia (2009)

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Avatar - KANKUNEN
19. 11. 2017 22:30
Ten chlap fakt umí řídit
M sport