Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN a DB Schenker využijí propojené konvoje v praxi (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Výrobce nákladních vozidel značky MAN a poskytovatel logistických služeb společnost DB Schenker uzavřeli partnerství s cílem využít nejmodernějších dopravních technologií při provozu na německé dálnici A9.

Společnosti MAN Truck & Bus a DB Schenker se jako první výrobce těžkých nákladních automobilů a dopravce pouští do partnerství zaměřeného na oblast silniční nákladní dopravy propojenými vozidly a jejich testování ve skutečném provozu.

V první fázi jsou stanoveny základní předpoklady pro takový projekt a následuje výběr vhodné trasy. V roce 2018 plánují společnosti v rámci svého partnerství nasadit do reálného provozu silniční soupravy provozované na digitalizovaném dálničním úseku A9. Vozidla budou jezdit na trase mezi filiálkami DB Schenker v Mnichově a Norimberku.

V druhé fázi se počítá s testováním samostatně jezdících nákladních vozidel v areálu norimberského závodu DB Schenker.

Společnosti MAN Truck & Bus a DB Schenker se tedy podobně jako švédská značka Scania hodlají věnovat rozvoji konceptu anglicky zvaného Platooning a představujícího konvoj vozidel, v němž nejméně dvě nákladní vozidla jedou s malým odstupem za sebou s technickou podporou řidiče a elektronických asistenčních systémů.

Všechna vozidla seřazená v konvoji jsou navzájem propojená prostřednictvím bezdrátové technologie a datových toků, přičemž první nákladní vozidlo určuje směr a rychlost jízdy.

Podle materiálů společnosti MAN Truck & Bus má být odstup mezi jednotlivými silničními soupravami cca deset metrů, což je ekvivalent zhruba 0,5 sekundy jízdního času. Elektronické propojení souprav zaručuje bezpečné a efektivní ovládání celého konvoje.

Hlavním motivem takového způsobu dopravy je umožnit jízdu druhému a následujícím vozidlům v jízdní četě v závětří s využitím možností, které přináší tzv. větrný pytel, profitovat z výhodné situace, kdy je aerodynamický odpor vzduchu podstatně nižší. Tím způsobem lze snížit spotřebu paliva vozidel jedoucích v konvoji až o 10 %. Snížení spotřeby paliva je přímo úměrné snížení vypouštění CO2.

Společnosti MAN Truck & Bus a DB Schenker v rámci svého partnerství hodlají určit vhodné varianty pro testování konvojů propojených vozidel a definovat technické i logistické požadavky pro přípravu a výrobu vozidel.

Další oblastí projektu bude shromáždění potřebných informací a jejich uplatnění ze strany výrobců nákladních vozidel a specialistů na logistiku silniční dopravy zboží. Partneři budou též hledat prostor pro kombinaci platooningu s jinými digitálními službami a zaobírat se otázkami nákladů a potenciálních úspor.

Kromě toho projekt plánuje zkoumat i požadavky, které budou muset splňovat řidiči nákladních vozidel propojených do tzv. Platooningu. Půjde též o celkový dopad této nové technologie silniční dopravy na vlastní nákladní vozidlo a konečně i pracoviště řidiče.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)