Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Martin Vaculík a ojetý Volkswagen Golf VII: Cena šla dolů. Kam kvalita?

Martin Vaculík
Diskuze (61)

Dnešní doba nemá k ničemu respekt, a tak i ikonický Volkswagen Golf si kupují normální lidé na normální jezdění. Čekají, že bude kvalitní. Jak se v reálném životě projevuje minulá, tedy sedmá generace, z let 2012 až 2019?

Volkswagen Golf je jednoznačně nejsilnější osobností evropské kompaktní automobilové třídy, když trvale a již v osmé generaci kombinuje nadčasový design, ergonomický interiér, kvalitu a jízdní vlastnosti s tím správným kompromisem mezi ovladatelností a komfortem. Můžete třeba koncernu Volkswagen nefandit, ale rozhodně nevymyslíte, jak by měl být golf udělaný lépe. Je to auto, kde věci nejsou dílem náhody ani výrobní možnosti, ale upřímné snahy o co nejlepší funkci. Člověk rád podléhá silné story, že na nové generaci vždy výrobci nesmírně záleží a svým vývojářům dává dost času i prostředků, aby mohla být fakt skvělá. Skutečnost taková úplně být nemusí. Například šestá generace byla technicky jen faceliftem předchozí, páté. A aby novináři tento nemilý fakt moc nezveličovali, konala se mezinárodní prezentace na Islandu. Svéprávný recenzent ví, že za takový výlet je neradno odvděčovat se přehnanou kritikou.

Všechno jinak

Nejčastějším golfem v bazarech je dnes ten minulý, sedmý. U něj naopak nelze pochybovat o tom, že šlo o největší evoluci za celou historii modelové řady. Změnily se podvozek, platforma, elektronika i všechny motory s výjimkou jednoho: okrajového 2.0 TSI od Audi. Vůz přinesl novou platformu MQB s měnitelným rozvorem náprav, sám si vylosoval hodnotu 2637 mm, tedy o 59 mm více než předchozí model (zároveň však o 50 mm méně než sesterská a o půl roku později představená Škoda Octavia III). Zároveň se zkrátila příď. Nemusela si už totiž nechávat místo na motory skloněné dopředu i dozadu. I nová řada agregátů EA 211 od VW byla totiž skloněná dozadu stejně jako větší motory od Audi nebo diesely. Až sedmý golf tak byl zároveň první, který může bez velkých kompromisů plnit roli rodinného auta.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Martin Vaculík
Diskuze (61)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
12. 6. 2023 22:40
Re: Lepší než G8
Zajeď si do Hořovic u Prahy, tam ti to v Saint-Gobain Sekurit vysvětlí. :-!
V principu to je a není velká věda. Jak už jsem psal vejš. Sklo se kalí, tvaruje v peci a až jsou obě vytvarovaný, tak se spojí v další peci za nižší teploty pomocí fólie, která má několik funkcí současně. Izoluje tepelně, akusticky a především zaručuje pevnost proti proražení a vysypání čelního skla do ksichtů posádky.
Sklo sice můžeš dělat těžší, ale to nikdo nechce, bo jsou to kila a gramy CO2 navíc. Navíc jde především o přechod mezi jinými hustotami materiálu, což působí jako překážka pro šíření zvukových vln. Fólie může bejt lepší, ale opět se zde moc zázraků nekoná, krom marketingových. Plus se na dražší skla napařuje dle požadavků výrobců kovová vrstvička, která odráží sluneční paprsky. Případně si koncern nechává dělat skla s kovovou vrstvou pro výhřev skla atd... U dražších aut a za příplatek lze pak podobná dvojskla do předních a u ještě dražších do zadních bočních skel i do zadního skla. Pak je ovšem fuška se z/do auta v případě nehody dostat, nedej bože se v tom potopit a chtít ven, když selžou zámky a vlastně ani nemusí selhat, páč tlak vody to zařídí sám.
12. 6. 2023 21:55
Re: Lepší než G8
No to mě napadlo hned, že je otázkou co znamená pojem "akustické". Ve sklech se nevyznám, ale laicky tuším, že jeden faktor bude samotná tloušťka skla (resp. vrstvy skla) a druhý tloušťka nebo kvalita té fólie.

Podobný příklad: VW míval (asi má dodnes?) za příplatek nějaké izotermické sklo. Ale kdybych měl zhodnotit funkčnost, podle mě jakoby tam nebylo. Na rozdíl třeba od Lexusu kde to funguje skvěle.
Avatar - Ozzman
12. 6. 2023 21:47
Re: Re: Lepší než G8
Sice nejsem odborník, ale chytit do skla srnku ve 200 km/h, tak ti nepomůže ani 4 vrstvé sklo :D
Avatar - Mokrous
12. 6. 2023 20:33
Re: Lepší než G8
Tož, tak nám napiš jak si myslíš, že se sklo stává akustickým. :-!
Avatar - twistedTSD
12. 6. 2023 19:36
Re: Lepší než G8
Nemyslím, že se sklo stává akustickým tím, že je v něm bezpečnostní fólie.