Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati Levante: Sériové SUV se ukáže v Ženevě

David Bureš
Diskuze (2)
Také Maserati vstoupí do segmentu SUV. Chystané Levante by se mělo stát nejprodávanějším modelem značky.

Maserati si letos dává takovou autosalonovou pauzu, velkých přehlídek se sice účastní, v Ženevě ani ve Frankfurtu však nepředstavuje žádnou významnou novinku. Pro příští švýcarský autosalon si však Maserati připravilo důležitou premiéru – své první sériové SUV.

Chystanou prezentaci sériového modelu Levante prozradil generální ředitel Maserati Harald Wester. Bude to dvanáct let poté, co Maserati představilo koncept Kubang, kterým značka dala poprvé najevo, že zvažuje sériovou výrobu SUV. V roce 2011 pak následoval další koncept Kubang, kterým Maserati plány na SUV definitivně potvrdilo.

Výroba předsériových exemplářů Levante začne podle Westera již v následujících týdnech. Samotná sériová výroba vozu by měla v továrně Mirafiori začít v únoru 2016.

V minulosti se spekulovalo o tom, že sériové SUV s trojzubcem ve znaku použije techniku Jeepu, šéf značky ale tyto zprávy vyvrátil. Podle jeho slov bude Levante z hlediska techniky stoprocentní Maserati. To naznačuje použití platformy a motorů z Ghibli a Quattroporte. Vedle zážehových a vznětových agregátů se počítá i s plug-in hybridem.

Tvary sériového Levante se proti konceptu Kubang z roku 2011 změní. Špionážní snímky prototypů auta ukazují hlavně použití jiné siluety karoserie, která bude mít blízko třeba BMW X6.

Díky novému modelu má Maserati do roku 2018 prodávat 75.000 aut ročně, což by bylo dvakrát více než loni. SUV menší než Levante značka nechystá, nabídku nicméně rozšíří nový sporťák vycházející z loňského konceptu Alfieri.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
17. 9. 2015 22:06
Levante
Předpokládám, že si dají záležet více než Borgward a o výsledek ani o prodeje nemám obavy. Až na ten název, na mně to je takový moc vyměklý. A trochu bezpohlavní, tím že čeština by to chápala jako střední rod. I třeba Medusa by mi sedělo víc.
Avatar - praděda7
17. 9. 2015 20:05
ML SUV
Kdyby bylo na trhu, tak už by bylo pozdě... :-!