Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maskované prototypy? Kdepak, tyto vozy používají fanatici Islámského státu

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Sociálními sítěmi kolují fotografie prapodivně poupravených vozů. Na první pohled se zdá, že se výrobce snaží zamaskovat testovaný prototyp, osud těchto kousků je však docela jiný…

Na záběrech válkou zdevastovaného Mosulu můžeme vidět několik automobilů, na jejichž přídi je pancéřová výztuha. Jelikož zbytek vozu již není nikterak chráněn, předpokládá se, že tyto auta fanatici Islámského státu používají při sebevražedných nájezdech coby improvizované výbušné zařízení (VBIED).

Další zajímavostí jsou estetické úpravy opancéřování. Tvůrci jej totiž v mnoha případech barevně ladí se zbytkem karoserie, pravděpodobně aby auta při pohledu z vrtulníku lépe splynula mezi ostatními dopravními prostředky v civilním provozu.

Z fotografií je patrné, že terčem Islámského státu jsou velmi často vozy segmentu SUV. Oproti kupé či sedanům mohou teroristé využít pohonu všech kol či snadnější jízdy v náročném terénu. Naopak stále méně využívají pick-upů, jelikož jsou nápadnější. A když už se vůz této kategorie rozhodnou fanatici využít, pak s posádkou na zadní korbě.

Automobilka Kia, jejíž vozy můžeme na fotografiích také vidět, měla v Mosulu v roce 2012 dva showroomy. Odmítá však, že teroristé z nich vozy odcizili. Prý je ještě před vpádem ISIS nechala přemístit sama společnost, která blíže nespecifikuje, o kolik aut se vlastně jednalo.

Dříve se řešilo také to, jak se teroristé ke zcela novým vozům dostávají. Spekulovalo se, že v některých případech je mají přímo od automobilek, což kupříkladu Toyota razantně popřela. Podle zástupců automobilky má japonská značka přísná interní pravidla ohledně vozů, u kterých hrozí teroristické zneužití.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Avatar - Brumbal
1. 8. 2017 10:34
Ffffff
Gumball propasli ale nez bude zima paradni cas na Nordschleife jeste muzou zajet.
1. 8. 2017 10:22
Re: Choďte s tým niekam
Přesně tak, já sice poslední dobou viděl pár přičmoudlíků, ale migranti to rozhodně nebyli!
Avatar - holden2
1. 8. 2017 06:24
podobne
ma odstaveny xindl sroty v americe
1. 8. 2017 06:05
A ted ujedu vsem!
Mozna by toho mel Vosicky vyuzit v reklame, kde vsude Hyjondééé jezdí >:D >:D >:D
31. 7. 2017 21:53
Choďte s tým niekam
Depresívnych tém okolo islamistov, migrantov a podobne mám plné zuby, lebo sa to valí na nás odvšadiaľ. Aspoň pri autách s tým kua dajte pokoj!