Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Matador Macháček: Dakar jedu naposledy a bacha na vodu

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Pětinásobný vítěz Josef Macháček se postaví na start Rallye Dakar zřejmě naposledy. Rozloučit se hodlá stylově. Za řídítky čtyřkolky, se kterou na této soutěži triumfoval v letech 2000, 2001, 2003, 2007 a 2009.

„Beru to jako oslavu mých šedesátých narozenin, které budu mít v polovině března,“ prohlásil Macháček, který v posledních čtyřech ročnících závodil v buggyně. Přípravu na letošní ročník zkušený jezdec nepodcenil. Před nadcházejícím ročníkem nejtěžší maratonské soutěže najel přes deset tisíc kilometrů. „Rozhodně chci vyhrát, ale do rizika nepůjdu. Proti mně budou stát odhodlanější a dravější soupeři,“ vysvětluje Macháček z týmu BARTH Racing.

Patří k velmi uznávaným účastníkům slavné soutěže a v bivaku ho jako první běžně zdraví třeba Carlos Sainz, dvojnásobný mistr světa v rallye a vítěz Dakaru z roku 2010. Macháček závodí již čtyřiačtyřicet let. Pořadatelé si ho váží, což dokazuje i nízké startovní číslo 252, které mu přidělili. Na trať tak odstartuje jako třetí závodník na čtyřkolce.

Na nadcházející ročník se začal připravovat již od léta 2015. Postupně absolvoval závody v Maroku, Řecku, Itálii a Maďarsku. „Bylo to důležité, vždyť jsem za předchozí čtyři roky neujel na čtyřkolce ani kilometr. Navíc mi závody ukázaly, že konkurence nezrychlila,“ popsal své dojmy Macháček, který se prvního ročníku dakarské rallye účastnil v roce 1999, tehdy ještě v Africe.

Podle Macháčka postrádá Dakar v Jižní Americe dostatek kvalitních lokalit. „Dvě etapy pojedeme v bažinách, pak se dostaneme do čtyřtisícových výšek v horách. Spát budeme v teplotách kolem nuly a někteří si už připravují umělý kyslík. Copak jsme horolezci? Závodníci nechtějí do hor, schází jim písek, kde je možnost volby,“ dodal Macháček, podle kterého se dají čekat největší problémy v Bolívii, kterou sužuje vodní krize. Tři hlavní přehradní nádrže, ze kterých obyvatelé čerpají vodu, jsou téměř suché.

„Od pořadatelů jsme dostali doporučení, abychom neprovokovali místní obyvatele tím, že se budeme po dojezdu do cíle polévat vodou. Lidi v Bolívii čekají na vodu dlouhé fronty,“ vysvětluje Macháček z BARTH Racing. Pardubický tým vysílá na Rallye Dakar 2017 celkem čtyři závodníky. Na motocyklech pojedou zkušený David Pabiška a Rudolf Lhotský, na čtyřkolce se premiérově představí ještě nováček Zdeněk Tůma. „Pojede na mém nejnovějším stroji Yamaha. Rozhodně má na to, aby dojel,“ dodal Macháček.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)