Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda MX-5 Speedster Evolution a MX-5 RF Kuro sází na muší váhu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Mazda si podobně jako v loňském roce pro SEMA Show připravila dvojici atraktivních konceptů na základech sériového modelu MX-5.

Mazda před rokem do Las Vegas přivezla koncepty MX-5 Spyder a Speedster, z nichž ten druhý jmenovaný se zde ve své nové podobně jako MX-5 Speedster Evolution představuje i letos.

Modrý lak loňského provedení je sice minulostí a místo něj se letos MX-5 Speedster Evolution do sněhobílého odstínu, ale jinak zachovává všechny hlavní rysy svého předchůdce.

Hlavním cílem tohoto konceptu, vycházejícího ze závodní MX-5 Global Cup, je dosažení co nejnižší hmotnosti pro zajištění těch nejzábavnějších jízdních zážitku. Díky tomu zde opět chybí čelní sklo i střecha a v interiéru je jen to nejnutnější pro jízdu. Volant je s ohledem na použití přilby bez airbagu a přístrojový štít tvoří jediný displej.

Výsledkem odtučňovací kúry je podle materiálů automobilky snížení hmotnosti o 45 kg oproti loňskému konceptu a 159 kg oproti výchozímu sériovému provedení současné MX-5 s plátěnou střechou. Hmotnost MX-5 Speedster Evolution se má tedy nyní pohybovat okolo 900 kg.

Mazda MX-5 RF Kuro je na rozdíl od svého sourozence bez střechy čerstvou novinkou, která má především přilákat zákazníky k letošní novince s pevnou skládací střechou, z níž přímo vychází a liší se od ní především svou matnou povrchovou úpravou karoserie.

Další úpravy se týkají podvozku. Ten totiž dostal stavitelné odpružení ze závodní MX-5 Global Cup a kontakt s asfaltem zajišťují 17palcová kovaná kola Rays s pneumatikami BF Goodrich Rival G-Force o rozměrech 215/45 R17. K technice ukryté pod kapotou se oficiální materiály automobilky nevyjadřují ani u jednoho z této dvojice vozů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Bully_
4. 11. 2016 10:14
Re: Moje volba je se střechou,
>:D
4. 11. 2016 02:09
Re: ta bílá je konečně MX-5, která vypadá dobře...
Když necháš přimontovat dozadu kouli, bude mít hned účely dva. :-)
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: Moje volba je se střechou,
Zážitek z jízdy kazí foukání? Co to je za pitomost? :-O :-O
Avatar - Barry Lyndon
3. 11. 2016 16:18
ta bílá je konečně MX-5, která vypadá dobře...
... jen je poněkud jednoúčelová :-) .
Avatar - KANKUNEN
3. 11. 2016 13:40
Moje volba je se střechou,
zážitek z jízdy nekazí foukání.