Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes-Benz GLC: Jízdní dojmy z Francie

Martin Machala
Diskuze (41)
SUV od Mercedesu už není hranaté a ani se nejmenuje GLK. Zůstalo aspoň něco při starém?

Nové označení modelů od třícípé hvězdy nám možná ze začátku trochu zamotalo hlavu, postupem času si ale zvykáme a logiku nacházíme. Nejmenší řada SUV odvozená od modelu A se zkrátka jmenuje GLA, větší na základech céčka pak GLC… A přes vyšší střední třídu E a její odvozené SUV označené GLE až po největší esko (faceliftované GL se tedy změní na GLS, novinky se dočkáme ještě letos).

Kromě písmen si u středního SUV musíme zvykat také na úplně nový design. Svébytné, avšak pro většinu zákazníků hůře stravitelné hrany modelu GLK nahradily obliny. Plně ve stylu menšího a velice úspěšného GLA. Ačkoliv o objektivních kvalitách malého SUV lze docela úspěšně pochybovat, na českém trhu je ze všech mercedesů absolutně nejprodávanější. Přesun k zakulacené karoserii je tak vlastně sázkou na jistotu.

Možná že je GLC opravdu méně vyhraněné a osobité, ale všelijak vyšperkovaným kouskům (viděl někdo v poslední době mercedes bez AMG a jiných paketů?), které na novináře čekaly ve francouzském Štrasburku, atraktivita určitě nechyběla. Líbily se hlavně zadní partie, trochu připomínající kupé řady S. Vzhledu určitě hodně pomohly také obrovské dvacetipalcové ráfky, jen podporující celkové zmohutnění vozu. Proti GLK je novinka o 120 mm delší.

Z čehož nejvíce těží cestující na zadních sedačkách, kde se konečně dá pohodlně sedět (GLK zde s prostorem dost skrblil). Vepředu si ze všeho nejdřív vybavíte třídu C (díky přístrojové desce), jestli si ale někdo vzpomene i na luxusní esko, těžko se mu divit. Výbavou přetékající testovací GLC se totiž noblesní atmosférou a také jednotlivými prvky (třeba odvětrávané sedačky, kompletní bezpečnostně-asistentní balíček…) vrcholnému mercedesu opravdu blíží. Jenom se holt musíte ponořit do seznamu příplatků a připravit se na pořádně nakynutou finální cenovku. Klasický prémiový kolorit.

Zatím tři

V českém ceníku prozatím najdeme trojici motorů. Přesněji řečeno dvojici - vznětový čtyřválec 2,1 litru dodávaný ve dvou verzích (125 a 150 kW) doplňuje dvojitě přeplňovaný benzinový dvoulitr s výkonem 155 kW. Vyzkoušeli jsme obě nafty, o benzin se velký zájem nepředpokládá.

Asi největší dojem zanechal devítistupňový automat (pro všechny motorizace standard), se vznětovým čtyřválcem naprosto dokonale sladěný. O činnosti převodovky po většinu času vůbec nevíte, řadí plynule, neznatelně. Podle potřeby přeskakuje převody, reakce na pobídnutí plynem je okamžitá – 9G Tronic bleskově podřadí (znovu klidně o několik stupňů) a jede se.

A i se slabší variantou překvapivě svižně. Přínos silnějšího čtyřválce je rozpoznatelný těžko, mimo jiné proto, že dvojitým přeplňováním disponuje také motor 220 d. Zátah je tedy vždy hladký, velice konstantní, a jak už bylo napsáno, dostatečně mohutný i s menší porcí newtonmetrů.

Oba čtyřválce spojuje kromě charakteristiky rovněž velmi tichý chod. Odhlučnění vůbec patří k nejsilnějším stránkám nového GLC. Na dálnici, se zařazenou devítkou, neruší posádku skoro nic. Vznětové motory se připomenuly jen ve vyšších otáčkách, při snaze o důraznější akceleraci. A i když bylo nutno vzhledem ke kopcovitému profilu testovací trasy na plyn tlačit dost často, průměrná spotřeba se pohybovala jen lehce nad sedmi litry. Nad osm jsme se také podívali, v tu chvíli se ale GLC pohyboval po horské etapě, plné vydatných stoupání a ostrých zatáček. Sportovní režim jsme s kolegou zapnuli spíš kvůli navigaci, která nás ke změně módu prostřednictvím přednastavené nahrávky vyzvala, než že bychom jeho služby nijak zvlášť ocenili. Převodovka pracovala rychle už v základním režimu, stejně tak i podvozek – sportovní přituhnutí diametrální změnu nepřinese.

Na vzduchu

Podvozek nového GLC se standardně dodává s klasickými tlumiči a pružinami (v kombinaci s paketem AMG dostanete tvrdší naladění), francouzské testovací exempláře však do jednoho Mercedes vybavil příplatkovým vzduchovým odpružením (necelých šedesát tisíc). Nejvíc času jsme strávili v komfortním režimu. Bylo nám blaze, byť GLC dělal parádu s dvacetipalcovými ráfky. Je ale fakt, že ani v nejpohodlnější konfiguraci se mercedes nepohupuje, podvozek je spíše tužší. I proto, viz výše, sportovní mód není vyloženou nutností ani v zatáčkovitých pasážích. A také je pravda, že i když nerovností bylo v okolí Štrasburku pomálu, na těch několika málo dírách se vzduchový podvozek dokázal ozvat. Typický rys, dobře známý nejen z céčka.

Využití Mercedesu GLC v náročnějších podmínkách samozřejmě těžko předpokládat, terénní výbavu tato SUV nabídne víc než plnohodnotnou. Čtyřkolku dostanete v každém případě (na provedení s pohonem pouze zadní nápravy ale určitě dojde), s balíčkem Offroad Engineering se však schopnosti GLC posunou ještě dál. Světlost podvozku pak lze zvýšit až o 50 mm (na konečných 227 mm, funguje do rychlosti 20 km/h), při sjezdech pak jako když najdete systém DSR (Downhill Speed Regulation). A aby nám Mercedes odhodlanost novinky předvedl v praxi, připravil pro nás offroadovou trať, na které by se ani géčko nenudilo. Výkony GLC zaslouží rozhodně uznání, třeba jeho výstup do sedmdesátiprocentního stoupání už měl docela tvrďácké parametry.

S novým školním rokem

Ceny Mercedesu GLC už známe, nejlevnější verze 250 4Matic přijde na 1 157 970 Kč, na základní naftu 220 d 4Matic si připravte 1 170 070 Kč (silnější varianta je o šestasedmdesát tisíc dražší). Novinku už můžete objednávat, první vozy dorazí v září.

A že bude GLC úspěšné, na to si běžte klidně vsadit. Díky prostornému interiéru pohodlně poslouží jako rodinné auto, nadstandardní komfort cestování (se vzduchovým podvozkem jen občas narušený nějakým drcnutím) a vynikající odhlučnění patří nejen v rámci kategorie k nejlepším. Hodně se líbilo sladění devítistupňového automatu se vznětovými pohonnými jednotkami, které jsou v obou případech solidně výkonné a palivem šetří. Důležitější než objektivní kvality však jistě bude pro většinu zákazníků atraktivní design, navíc s bezbřehými možnostmi individualizace. A je pravda, že GLC umí žít výrazně nad poměry třídy. Dovybaveno na patřičnou úroveň působí velmi luxusně. To pak ale výše uvedené cenovky vynásobte klidně i dvěma a zase tak daleko od pravdy nebudete.

Mercedes-Benz GLC - technická data a české ceny
Motor GLC 250 4Matic GLC 220d 4Matic GLC 250d 4Matic
Zdvihový objem [cm3] 1991 2143 2143
Válce/ventily 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min] 155/5500 125/3000-4200 150/3800
Točivý moment [N.m/min] 350/1200-4000 400/1400-2800 500/1600-1800
Převodovka 9A 9A 9A
Maximální rychlost [km/h] 223 210 223
Zrychlení 0-100 km/h [s] 7.3 8.3 7.6
Kombinovaná spotřeba[l/100 km] 6.5 5.0 5.0
Pohotovostní hmotnost [kg] 1735 1845 1845
Základní cena [Kč] 1.157.970 Kč 1.170.070 1.246.300
Martin Machala
Diskuze (41)
Avatar - praděda7
29. 7. 2015 11:29
Re: MB
Koukání "z jiné stránky" je vždy známkou ústupu neboli poraženeckého náhledu na věc. Můj otec, když se vrátil z kriminálu, tak taky říkal, lepší sedět 6 let na Mírově než být oběšený jak Horáková. Ale smutnou pravdou je, že komunisté z EU dělají vše pro to, abychom všichni brzy jezdili jen na kolech, jak donedávna Číňané, a taky tak drželi hubu. ;-\
Avatar - wakantanka
29. 7. 2015 08:24
Re: Auto bez manuální převodovky
Aj to je sčasti pravda, ale výskumom v oblasti ťažkej nákladnej dopravy sa vyzistilo, že dobrý automat dokáže ušetriť prevádzkovateľovi nemálo financií jednak za palivo, jednak pri údržbe ( spojka trpí menej) a hlavne to odbremeňuje vodiča, ktorý sa tak (za ideálnych podmienok) môže viac venovať premávke. Je menej unavený, zvládne viac km a častejšie. Takže dnes nový cestný ťahač Actros máš v sérii s automatom a na manuál opciu. Výrobcom to pridáva ďalšie možnosti ako GPS tempomat a pod. Iná vec je auto na víkend a iné je daily driver. A trend vo svete je proste taký, že keď budeš chcieť auto na "blbnutie" po okreskách dajú ti na výber či automat alebo manuál, ale v ostatných prípadoch ti dajú max. na výber počet stupňov v prevodovke. >:D A neurobíme s tým nič ani ty ani ja.
29. 7. 2015 07:07
Re: MB
Konkurence má tříválec? Která? X3, Q5 nebo LR Disco Sport?
Avatar - Magister
28. 7. 2015 22:33
Re: Auto bez manuální převodovky
A co třeba, že nechtějí po městě jak pitomci denně kvedlat... ;-)
Avatar - Magister
28. 7. 2015 22:32
Re: MB
Je třeba na to kouknout i z jiné stránky....alespoň nepodsouvají 3 válce jako konkurence ;-) . Tak jako tak toto budou nejprodávanější motorizace. A další ještě určitě přijdou.