Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz EQA: Elektrické SUV na prvních snímcích, představí se ještě letos

David Bureš
Diskuze (5)

EQA bude další člen elektrické rodiny EQ značky Mercedes-Benz. Půjde o menšího bratra již nabízeného SUV EQC.

Mercedes-Benz hodlá postupně rozšiřovat svoji nabídku elektromobilů. Po již prodávaném SUV EQC dorazí jeho menší bratr, model EQA, potvrzen je i příchod vlajkové lodi EQS. Prvně jmenovaný nyní debutuje na prvních snímcích, světu se představí ještě letos, zřejmě v listopadu.

Přímo automobilkou zveřejněné snímky zamaskovaných prototypů nového auta dokazují dřívější zprávy, že půjde o SUV postavené na bázi druhé generace GLA. Obě auta mají velice podobnou siluetu, základem EQA je ostatně upravená platforma z GLA, změnit se mají pouze jednotlivé detaily. Ty vůz připodobní k většímu EQC, z toho důvodu očekávejme svébytnou masku nebo jiné světlomety.

Prototypy automobilů jsou aktuálně testovány v zimním prostředí Švédska, kde je primárně zkoumáno chování baterií v mrazivém prostředí. Vývojáři ale také zjišťují, nakolik nízké teploty ovlivňují dobíjení a co se v takových podmínkách děje s interiérem.

Bližší detaily o Mercedesu EQA v tuto chvíli nemáme. Víme jen to, že by se měl začít prodávat ještě před koncem roku. O jeho výrobu se pak má postarat závod ve francouzském Hambachu, který byl dosud vyhrazen modelům Smart. Půjde o první Mercedes z této továrny.

K dispozici by měly být různé sady baterií a různě výkonné motory, s tím, že nejsilnější varianta nabídne výkon okolo 197 kW a točivý moment přes 500 N.m. V závislosti na zvoleném akumulátoru má auto ujet více než 400 kilometrů.

V minulosti se spekulovalo o tom, že EQA bude kompaktní hatchback s elektrickým pohonem, využití základu v SUV se však ukázalo jako výhodnější. Díky vyšší karoserii je uvnitř více prostoru pro uložení baterií, aniž by došlo k nějakému zásadnímu omezení vnitřního prostoru.

Podobně jako EQC tedy EQA použije přizpůsobenou platformu stávajícího automobilu. Pro budoucí elektromobily však Mercedes chystá svébytnou architekturu, která už bude vyhrazena tomuto typu vozů.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
27. 2. 2020 14:55
uz vacsi EQC je prepadak
tak sa nechajme "prekvapit" ako dopadne aj tento mensi EQA model 8-s .. to fakt radsej aj toho dizloveho passata potom ako tie jeho nezmyselne elektra... alebo rovno dva passaty ( a mozno vyjdu aj 3 ) :yes:
27. 2. 2020 14:49
Panebože, co to je?
Budoucnost automobilismu vypadá fakt smutně. S takovou si za chvíli číňani koupí i zbytek Daimleru :-(
Avatar - Ada je zase tady
27. 2. 2020 13:43
Bude generovat další ekonomické ztráty
Jak pro MB, tak pro majitele :no:
Avatar - KANKUNEN
27. 2. 2020 13:42
Kdy se přestanou vozit baterky na výlety
a budou sloužit jako ustálený zdroj el.energie dodávající do sítě el. energii bezemisně vyrobené.
Avatar - Hammunasakra
27. 2. 2020 13:12
Diess má bohužel pravdu
https://www.autoforum.cz/…t-divokou-kartu/ zřejmě teda ne v tom že obliba SUV okamžitě spadne, ale v tom že SUV je nejnevhodnější typ karoserie to jo

Skutečnost že místo ve všem vhodnějších karosérií používáme SUV = nás stojí přes 3.000.000 barelů (159 litrů) denně. Vyplácáme 3 miliony barelů ropy každej den navíc = protože z https://www.autoforum.cz/…dostat-jmeno-rs/ + https://www.autoforum.cz/…ez-uplny-zaklad/ má část lidí lepší pocit než Supu :yes: :-)

Jj sranda musí bejt https://www.autoforum.cz/…mozna-mate-doma/ :D