Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Měření a seřizování geometrie kol a náprav: Profo HK

AutoProfi
Diskuze (0)
V sortimentu královehradecké společnosti Profo HK najdeme dva druhy zařízení pro měření geometrie kol.

Ze segmentu 3D geometrie nacházíme přístroj od firmy Ravaglioli. Řada TD 3000 sice používá klasický 3D princip, ale trochu jinak, než známe nejčastěji u obdobných zařízení jiných značek. Výjimečná na výše jmenované řadě je skutečnost, že ke své činnosti potřebuje menší prostor. To také bylo hlavním zadáním při vývoji tohoto produktu, aby v dílně zabral co nejméně místa a udělal stejnou práci jako ostatní přístroje.

Proto došlo k obráceným rolím kamer a odrážecích desek na kolech. Pro snímání obrazu se používá jedna kamera, zatímco odrážecí desky na kolech jsou prostorové – 3D. Díky snížení počtu kamer bylo možné umístit kompaktní kamerovou sestavu ke hraně plošiny zvedáku. Takto zcela vymizela požadovaná vzdálenost zvedáku od stěny vpředu a je možné používat tuto 3D geometrii i na stávajících zvedácích bez nutnosti jejich přemístění. Díky této minimální prostorové náročnosti byla v prosinci loňského roku uvedena další verze tohoto zařízení k umístění v montážních jámách.

Zařízení používá běžný počítačový systém Windows s databankou pro více než 90 000 verzí vozidel. Další informační listy mohou být uživatelem snadno přidány. Měření se ukládají do paměti s kapacitou 20 000 úkonů a lze je následně snadno vyhledávat dle jména zákazníka či registrační značky vozidla.

Druhým zařízením, které firma Profo HK do Česka teprve přivede, je bezdotykový přístroj pro měření a seřizování geometrie kol Remo. Nový přístroj byl poprvé představen na loňském veletrhu Automechanika ve Frankfurtu. Používá podobnou technologii jako u vyvažovačky Corghi Blue Light, kde „modré světlo“ snímá všechny potřebné údaje.

Tato geometrie nepotřebuje žádné hlavy ani odrážecí desky na kolech. Měření provádějí pojízdné moduly pohybující se v přesných kolejnicích podél obou stran vozidla, které stojí na jednoduché zvedací plošině. Ta slouží k přesnému nastavení výšky vozidla, a tedy i kol vzhledem k pojízdným měřicím modulům. Revoluční novinka od firmy Remo bude pro zahraničí uvolněna teprve v průběhu letošního roku.

AutoProfi
Diskuze (0)