Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Superleggera Vision: Otevřený elektrický minimalista

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Na letošní Concorso d'Eleganza Villa d'Este si BMW přichystalo opravdový bonbónek. Stříbřitě modrý roadster se ohlíží do minulosti a nese překvapivě značku Mini.

Květen je sice tradičně chudý na autosalony, ale jedna věhlasná přehlídka se tento měsíc pořádá. Dokonce tento víkend. Jde o proslulou soutěž elegance Villa d'Este v italském Cernobbiu. Už dávno neplatí, že se zde objevují jen cenná historická auta. Nechybí zde ani koncepty vytvořené speciálně pro tuto výstavu. Ať se to někomu líbí, nebo ne, prim zde hraje značka BMW. Letos si přichystala další lahůdku, tentokrát na ní ovšem nenajdeme modrobílé logo, nýbrž emblém britského Mini.

Název Superleggera prozrazuje zajímavé spojení. Ano, tenhle Angličan je nejen do značné míry Němcem, ale i Italem. Oblékla ho totiž nedávno vzkříšená milánská karosárna Touring Superleggera. Spolupráce se Zagatem a Pininfarinou je tedy minulostí. Alespoň prozatím. Opravdu stylový roadster (ne, dvoumístnému otevřenému autu se neříká kabriolet!) se vrací do historie, je zároveň moderní a hlavně minimalistický. Mohli bychom jej nazvat i speedsterem, navíc zcela postrádá střechu.

Modernu představuje hlavně pohonná jednotka. Mini Superleggera není nepojízdnou slupkou, ale fanoušci budou nejspíš zklamáni. V autě nebručí žádný vyladěný benzinový čtyřválec a neječí turbodmychadlo, bzučí v něm elektromotor... Tak prostě velí doba. Je jediný, žádné technické parametry ale zveřejněny nebyly. Moderní jsou i materiály, ze kterých je celé auto vyrobeno. Oblá, elegantní a dynamicky tvarovaná hliníkové karoserie vznikla ručně, aerodynamické doplňky včetně předního lízátka i zadního difuzoru jsou z uhlíkových vláken a jimi vyztužených plastů. Čelní sklo je opravdu nizounké, spíše jde o takový větrný štítek. S poměrně dlouhým rozvorem náprav ostře kontrastují minimální převisy. Ale tak to má přece být!

Velké kulaté „oči“ připomínají třetí generaci novodobého Mini, ale jsou zároveň retro, stejně jako celá příď i záď s ploutvičkou jako u sportovních prototypů z padesátých let minulého věku. Jaguar D-Type měl trochu větší... Světla však tvoří vesměs diody. Před malým tříramenným volantem se nachází jediný digitální „budík“, další přístroje byly umístěny do středu palubní desky. Tato obrazovka je dotyková a její součástí je i kamera. Neslouží k couvání, ale k nahrávání jízdy! Hodiny zůstaly ovšem analogové. Interiér v kvalitní černé a hnědé kůži dává důraz na detaily, palubní deska je vlastně odhalenou částí karoserie z nelakovaného hliníku. Struktura dveří v černém chromu připomíná Union Jack, tedy britskou vlajku, stejný materiál najdeme i na středové konzole.

Barva dostala název Como podle italského jezera, u kterého se městečko Cernobbio nachází. Stylové! Byli bychom velmi rádi, kdyby se něco podobného u Mini rozhodli začít vyrábět, pochopitelně raději s konvenčním pohonem. Superleggera dává vzpomenout na malé populární roadstery z Albionu. Ale určitě zůstane jen u přání.

Na oficiálním videu představují design vozu Anders Warming (Mini) a Louis de Fabribeckers (Touring Superleggera). Italská karosárna byla založena už v roce 1926, o jedenačtyřicet let později zkrachovala. Díky společnosti Zeta Europe BV však byla v roce 2006 zahájena její postupná obnova. Kéž by měli podobné štěstí jiní konkurenti, například nedávno padlý Bertone, či Ghia, která v náruči Fordu prakticky zemřela...

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - šmoula nešika
26. 5. 2014 17:14
Re: Short, sharp shock
:yes:
Avatar - šmoula nešika
26. 5. 2014 17:13
Re: Short, sharp shock
Báječné retro, prostě parádička. A mistrné sladění moderních prvků Mini s britskými a italskými roadstery ze 60. let. :yes: Myslím, že až se po několika letech odkládání dostanu na obnovu své Nástěnky slávy, bude zde mít jistě toto vozítko své místo.
Avatar - Stejsn
26. 5. 2014 14:19
Re: Short, sharp shock
Ten motiv má (částečně) i v madlech dvěří :-)
26. 5. 2014 14:15
Re: Short, sharp shock
:yes:
26. 5. 2014 14:15
Re: Short, sharp shock
:yes: