Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mladí řidiči v USA jsou nepozorní, dívky jsou na tom hůře než chlapci

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Na nejčastější příčiny nepozornosti náctiletých řidičů za volantem se zaměřila nejnovější studie American Automobile Association's Foundation for Traffic Safety.

Pro svou studii použila American Automobile Association's Foundation for Traffic Safety (Nadace pro bezpečnost provozu Americké automobilové asociace) celkem 7.858 videí z automobilů 50 čerstvých náctiletých řidičů pořízených během prvních šesti měsíců samostatného řízení vozu.

Ze studie vyplynulo, že náctiletí nedávají pozor 15 % času stráveného za volantem. Z toho 7 % představuje používání elektroniky, přičemž dívky nedávají kvůli elektronice pozor dvakrát častěji než chlapci a celkově se věnují činnostem odvádějícím pozornost o 10 % častěji.

Mezi další příčiny nepozornosti patří opakované nastavování ovládacích prvků, osobní péče, jídlo a pití. Dívky o 50 % častěji sahají pro předmět a téměř o 25 % častěji se věnují jídlu a pití. Asi málokoho překvapí, že chlapci se při řízení častěji otáčí na sedadle a mluví s osobami mimo automobil.

Zatímco přítomností dospělé osoby, především rodiče, nepozornost za volantem výrazně klesá, přítomností dalšího teenagera se zdvojnásobuje. Při hlasité konverzaci je 6x větší pravděpodobnost vážné nehody.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
29. 3. 2012 13:42
Zenska s mobilem...
Ja teda nvm, ale kdyz chodim po centru, tak 25% zenskych v sexualne pritazlivem veku ma na uchu skoro imrvere mobil.
Asi bud resi s kamoskou, jake si koupit lodicky-kabelku-kozacky-kostymek, anebo, co ten jeji a kdy si najde nejakeho jineho lepsiho anebo ji vola nejaky zoufaly ctitel. S takovym pristupem se nedivim, ze jsou zenske v tomto veku s havarkama jedna ruka. A to se krom telefonovani jeste u volantu sminkujou, takze reakce na krizovatce mivaji opozdene tak o 20 sekund a probere je az vytroubeni. 8-s
Chlapi se tak nechovaji. Osobne mi android v aute funguje jako navigace a nikdo se mi tim padem nedovola. Jednoduche a elegantni.
Avatar - Kolouš
28. 3. 2012 20:34
Re: Říkanka
ehm :-)
Avatar - Thomas89
28. 3. 2012 20:06
Re: no
blondýna s mobilem u ucha v černým SUV jasná věc >:D
možná ty dotykáče zvedly bezpečnost provozu, po jeho pořízení jsem přestal psát po slepu za jízdy, ted až na konci cesty nebo si zastavím.
28. 3. 2012 19:50
Re: no
To je pravda i babetta když tě srazí auto je ende. Většinou se zdůrazňovali mobily za nepozorností, blbí dotykáče nedá se na nich napsat sms po slepu, někteří možná jo ale jiný do toho musí čučet a většinou u nás vidim ženský s telefonem u ucha, dyt handsfree neni tak drahá věc
Avatar - Pekelná Micinka
28. 3. 2012 19:08
Říkanka
Nejsem žádnej koloušek
jezdím jako Janoušek!