Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Moia představuje svůj první elektromobil na základech VW Crafter

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Nejmladší značka koncernu Volkswagen Group představuje šestimístný elektromobil, který je součástí komplexního konceptu spolujízdy.

Německý koncern Volkswagen Group představil před rokem značku Moia. Tehdy byl odhaleno jen její jméno a potvrzeno, že se zaměří na nové formy mobility v čele se sdílením automobilů.

Nyní Moia představuje komplexní koncept spolujízdy a odhaluje své plány pro budoucnost, jejichž cílem je najít nová řešení osobní dopravy ve velkých městech. Prvním z nich má být právě rozvíjení konceptu sdílení vozidel a spolujízda za využití moderní aplikace.

Ole Harms, generální ředitel značky Moia, uvedl, že cílem je vytvořit řešení pro typické dopravní problémy velkoměst, mezi něž patří hustota dopravy, znečištění vzduchu, emise hluku nebo nedostatek místa.

V roce 2018 má být značka Moia podle slov svého generálního ředitele připravena na spuštění konceptu spolujízdy v mezinárodním měřítku a učiní tak první kroky ke splnění cíle, jímž je snížení počtu automobilů ve velkých evropských a severoamerických městech do roku 2025 o jeden milion.

Prvním projektem, který má pomoci k dosažení uvedeného cíle, se má stát spuštění kompletního systému spolujízdy v Hamburku koncem roku 2018, jehož součástí je i právě představený elektromobil.

První vozidlo značky Moia není zcela od základů nově vyvinutým automobilem, ale jedná se o elektromobil s prostorem pro až šest cestujících, který vychází ze sériového provedení druhé generace modelové řady Crafter, zastupující značku Volkswagen Užitkové vozy. Tento elektromobil má podle metodiky WLTP dojezd na jedno nabití baterií více než 300 km. Během 30 minut pak lze jeho baterie dobít na 80 % jejich kapacity.

Vedle svého vnějšího vzhledu nebo dojezdu má elektromobil značky Moia přitahovat pozornost především řešením svého interiéru. Ten byl totiž navržen tak, aby poskytoval dostatek prostoru, pohodlí a do jisté míry i soukromí každému ze svých cestujících. K tomu mají výrazně přispět svým řešením sedadla i výbava v podobě nastavitelného bodového osvětlení pro každé z nich či USB porty a Wi-fi.

Součástí představeného systému spolujízdy značky Moia je vedle samotného vozidla i zákaznická aplikace, umožňující cestujícím rezervovat si jízdu a zaplatit za ní. Aplikace před rezervací jízdy ukazuje, které automobily jsou k dispozici a kolik bude jízda stát. Algoritmus pro spolujízdu dá dohromady cestující s podobnými cíli, aby se zvýšilo využití kapacity každého automobilu a nedocházelo ke zbytečnému prodlužování trasy. Systém je završen aplikací pro řidiče a komplexním řízením vozového parku.

Spuštění projektu spolujízdy od konce příštího roku v Hamburku předchází důkladné testování systému, které probíhá od října letošního roku v Hannoveru za využití flotily dvaceti vozidel Volkswagen T6 Multivan.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - twistedTSD
5. 3. 2018 22:23
Aha
Proč mám pocit, že se VW pokouší znovuvymyslet minibus? [odkaz] Nebo ještě přesněji pokrokový východní vehikl jménem maršrutka? [odkaz]

Prostě obyčejné MHD se vším všudy, s klasickou osobní dopravou to nemá co dělat.