Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan EV3 se představuje v nové podobě (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Britský Morgan nabízí pohled do blízké budoucnosti a v Ženevě představuje produkční provedení svého tříkolového elektromobilu EV3.

Morgan zveřejnil první informace o EV3 ve druhé polovině loňského června a oznámil, že jeho představení veřejnosti se uskuteční koncem stejného měsíce na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, ale ještě před tím se 19. června odehrála předpremiéra na území České republiky ve Lhotě u Dolních Břežan. Morgan Prague má totiž díky vřelým vztahům s mateřskou automobilkou možnost podílet se na vývoji a testování elektromobilu EV3.

Pro ženevský autosalon připravený Morgan EV3 je automobilkou označován jako Phase 2 a od loňského prototypu odlišuje svým designem i výkony. Zásadní úpravy vzhledu se odehrály na přídí, jíž nyní vládne trojice světlometů, ale lehkého přepracování se dočkaly i boky a záď.

Karoserie EV3 vedle svého vzhledu zaujme i materiály použitými v její konstrukci, protože vedle tradičního hliníků a dřeva je poprvé u produkčního Morganu využito i uhlíkových vláken a to na výrobu přední i zadní kapoty a bočních panelů. Díky tomu se hmotnost tříkolky pohybuje pod 500 kg, což je stále o zhruba 25 kg méně než u konvenčního 3 Wheeleru.

Morgan EV3 v provedení pro sériovou produkci je vybaven elektromotorem o výkonu 46 kW (62,5 k), jemuž potřebnou energii poskytují lithium-iontové akumulátory s kapacitou 20 kWh. Elektrická tříkolka zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za méně než 9 s a její maximální rychlost je145 km/h. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat okolo 240 km a akumulátory se mají na plnou kapacitu dobít za čtyři hodiny.

Dvoumístný interiér podobně jako exteriér vyvolává dojem, že EV3 je strojem ze třicátých let dvacátého století a zaujme především palubní deskou s dvojicí kruhových přístrojů, z nichž jeden je displejem zobrazujícím provozní údaje, zatímco druhý je analogový rychloměr.

Morgan EV3 se má stát prvním sériovým elektromobilem své značky a jeho výroba se má rozběhnout ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Cena se pak má pohybovat na podobné úrovni jako u modelu 3 Wheeler, což je okolo 26.000 britských liber (zhruba 910.000 Kč).

V podobě, v níž se Morgan EV3 předvedl veřejnosti v loňském roce, představoval prototyp v pokročilém stádiu vývoje, který byl vybaven elektromotorem o výkonu 102 k (75 kW) a hmotnosti 25 kg uloženým vzadu.

Tento elektromobil byl s celkovou hmotností 450 kg o nezanedbatelných 75 kg lehčí než konvenční 3 Wheeler s benzinovým dvouválcem v přídi a jeho výkonová hmotnost byla 227 koní na tunu oproti 156 koním na tunu.

Maximální rychlost loňského prototypu byla omezena na 129 km/h a dojezd se pohyboval okolo 240 km/h. Lithium-iontové akumulátory prvního EV3 s napětím 120 V byly umístěny ve středovém tunelu mezi cestujícími a částečně i v přídi. Pro pohon běžných systémů tříkolky sloužila původní baterie.

Morgan modelem EV3 vychází vstříc především poptávce zákazníkům ze zemí, v nichž jsou automobily s klasickými spalovacím motory zatěžovány dodatečnými daněmi, zatímco elektromobily jsou zde naopak dotovány.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Barry Lyndon
1. 3. 2016 16:05
je to super
být člověk, úplně se vidím, jak v tom na náplavce obrážím farmářské trhy.
A chválím, že to není dražší ani těžší než běžná verze, ale motor by měl mít vyšší výkon - občas je přece jen potřeba zamachrovat a 0-100 za 9 s není nic moc...
Avatar - Uživatel_5340709
1. 3. 2016 15:11
Zrovna
u 3Wheeleru je má představa, že musí být cítit ten spálený benzín při spartánské jízdě. :yes:
Pokud chci stejný posez, nevalnou dynamiku a smrad elektrických jisker, tak si počkám až přijede do Brna Kočka s autodromem, vyjde to levněji.