Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Austrálie 2017: Marc Márquez ujel v MotoGP třem ladičkám

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V šestnácté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Miguel Oliveira (Moto2) a Joan Mir (Moto3). Poslední jmenovaný už je mistrem světa.

Zahřívací tréninky na dnešní Velkou cenu Austrálie vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Francesco Bagnaia (Moto2) a Bo Bendsneyder (Moto3). Začínaly v pro Středoevropana atypickou dobu: už v 1:40 ráno. Závody se pak rozjely o čtvrté, motocyklového fanouška neodradí ani brzké vstávání... V pátek bylo sucho, slunečno, ale větrno, sobota částečně propršela. A neděle? I dnes padal déšť... Nevyzpytatelné počasí zasáhlo také do závodů s výjimkou nejsilnější třídy.

Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Marca Márqueze, který udolal tři motocykly Yamaha a posílil své šance na obhajobu titulu. Čtyřválcové čtyřtaktní šestistovky Honda opanovala KTM, i když skrytá pod hlavičkou týmu Akiho Aja, vyhrál Miguel Oliveira před Bradem Binderem. I když dvakrát zapršelo, odjely se celé. Moto-trojky na Phillip Islandu patřily po vyvěšení rudé vlajky Joanu Mirovi. Díky tomu se definitivně stal světovým šampionem pro letošní rok.

MotoGP

Jorge Lorenzo chodil paddockem po včerejším pádu o berlích, ale na motorku nasedl... Rychlí muži na motorkách nejsou žádná ořezávátka. Po startu závodu MotoGP na 27 kol se v čele objevil domácí Jack Miller na hondě týmu Marc VDS. A hned se odtrhl. Několik jezdců v závěru prvního kola vyjelo z trati – včetně Andrey Doviziosa. Druhý se držel Marc Márquez, třetí Viñales a čtvrtý Zarco, který měl famózní úvod. Odjel totiž až jako devátý! Pak ale převzaly štafetu tovární yamahy, které se odtrhly od Márqueze a stíhaly Millera. Držel se v čele jen tři kola...

„Dovi“ se musel probíjet takřka z konce pole. Zarco bojoval s Aleixem Esparagrem (Apriliam ten ale dlouho na trati nevydržel. Najednou se pole na špičce sjelo a v čele byl Rossi! Jenže vedení ztratil ve prospěch Márqueze a Zarca, nejrychlejší jezdec kvalifikace se prokousal zpět dopředu. Osm pilotů si to rozdávalo o každý centimetr trati. Včetně Cala Crutchlowa a obou strojů Suzuki. Pořadí se ale mlelo a ve vedení se znovu objevil Rossi, vlastně tři motocykly Yamaha. „Dovi“ bojoval s Pedrosou na začátku druhé desítky... A zase ten Zarco, na kterého si mnozí stěžují, že jezdí stejně agresivně jako v Moto2. A proč ne? Mavericka si dal vnějškem!

Andrea Iannone (Suzuki) odsunul Márqueze na páté místo, ale obhájce titulu se zase prodral na stupně vítězů. Dokonce se spolu s Viñalesem ostatním odtrhli, ale jen na chvilku. Pak se vedoucí skupina roztrhala na dvě a Marc nasadil k trháku. Na Rossiho, Iannoneho a Zarca zbyl v posledních třech kolech lítý boj o stříbro, dotáhl se i Viñales. Ten nakonec našel recept na Johanna a doplnil „Valeho“ na pódiu, ale už definitivně ztratil šanci na zisk mistrovské koruny, ztrácí přesně 50 bodů a vyhrál jen třikrát. O Márquezově šestém triumfu v sezóně nebylo pochyb. Pátý skončil Cal Crutchlow, který ještě zdolal Iannoneho. Miller, kterému patřil začátek, dorazil sedmý, Andrea Dovizioso získal jen tři body, Karel Abraham dva.

VC Austrálie MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 40:49,772 min
2. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +1,799 s
3. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +1,826 s
4. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +1,842 s
5. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +3,845 s
6. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +3,871 s
7. Jack Miller Honda EG 0,0 Marc VDS +5,619 s
8. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +12,208 s
9. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing +16,251 s
10. Bradley Smith KTM Red Bull KTM Factory Racing +16,262 s
14. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +26,110 s

Průběžné pořadí MS po šestnácti závodech: 1. Marc Márquez 269, 2. Andrea Dovizioso 236, 3. Maverick Viñales 219, 4. Valentino Rossi 188, 5. Dani Pedrosa 174... 19. Karel Abraham 30

Moto2

Álex Márquez v ranním warm upu upadl a Stefano Manzi měl co dělat, aby se mu vyhnul. Ošklivý kontakt s asfaltem potkal i Thomase Lüthiho. Vlastně... dvě třetiny startovního pole, ale tohle byly ty nejvýznamnější „crashe“. Začátek klání na 25 okruhů nejlépe vyšel jezdcům KTM, Oliveirovi a Bradu Binderovi. Jenže brzy je rozdělil lídr šampionátu Morbidelli. Na chvilku. Ostatním tato trojice hned odskočila, hlavně po pádu Marcela Schröttera, který s sebou vzal Mattiu Pasiniho.

Upadli Andrea Locatelli a Jorge Navarro, Edgar Pons dostal „pentli“ v podobě průjezdu rychlostí 50 km/h boxovou uličkou za ulitý start. Lüthi se dostal na čtvrté místo, v souboji vyhnal Álexe Márqueze na obrubníky a do trávy. Dalším „padavkou“ byl Fabio Quartararo. Ač před startem svítilo slunce, v šestém kole se znovu objevily kapky. Xavi Vierge, dnes vynikající Jesko Raffin a Takaaki Nakagami bojovali o pátou příčku. A pak se dotáhli na Toma... Nakagami Švýcara předjel. Brad Binder udělal chybu, byl příliš dlouhý a umožnil Morbidellimu se dostat na druhé místo. Ale vrátil mu to. Oliveira vpředu mezitím ujížděl.

Lüthi zapadl do velké skupiny. Binder s Morbidellim spolu bojovali na ostří nože a došlo mezi nimi dokonce k drobnému kontaktu. Franco ztratil a Nakagami se mu přilepil na záda. Grupa se sjela a bojovalo se ve čtyřech o druhé místo – Morbidelli, Nakagami, Binder, Vierge a Raffin. Další větší balík vedli Lüthi s Álexem Márquezem, Corsim, Cortesem, Aegerterem a Bagnaiou. Déšt přišel znovu před koncem závodu, mezi Morbidellim a Binderem nebylo rozhodnuto. Nakagami jim lehce odjel, ale v předposledním kole spadl!

Rakouská KTM zaznamenala první vítězství v Moto2 a hned dvojité! Franco Morbidelli dorazil nakonec třetí a posílil svůj náskok v čele průběžné klasifikace na 29 bodů, protože Thomas Lüthi uzavíral první desítku. Byl členem grupy šesti jezdců, kterou přivezl do cíle Álex Márquez. Jesko Raffin porazil na čáře Viergeho a patří mu první příčka pod pódiem. Lüthiho krajan a kolega jel skvěle, zatím byl jen dvakrát v Top 10 a nejlépe osmý.

VC Austrálie Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo 39:25,920 min
2. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +2,974 s
3. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS +3,846 s
4. Jesko Raffin Kalex Garage Plus Interwetten +7,348 s
5. Xavi Vierge Tech 3 Tech 3 Racing +7,403 s
6. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +12,125 s
7. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +12,217 s
8. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing +12,244 s
9. Sandro Cortese Suter Dynavolt Intact GP +12,475 s
10. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +12,605 s

Průběžné pořadí MS po šestnácti závodech: 1. Franco Morbidelli 272, 2. Thomas Lüthi 243, 3. Miguel Oliveira 191, 4. Álex Márquez 190, 5. Francesco Bagnaia 150...

Moto3

Vedení se po zhasnutí červených světel ujal vítěz včerejší kvalifikace Jorge Martín před oběma muži stáje RBA. Joan Mir ovšem chtěl titul a dělal proto hned od začátku maximum. Závod byl vypsán na 23 kol. Spadli John McPhee a Darryn Binder. Otěže brzy převzali Rodrigo s Guevarou, ale vpředu byl i Fenati, aby to Španěl se ziskem královské koruny neměl tak jednoduché. Stranou nezůstal ani Fabio di Giannantonio, ale ten záhy havaroval, stejně jako Arón Canet, třetí muž průběžné klasifikace, ale už bez jakýchkoli nadějí. Vedoucí grupa 13 jezdců se tak smrskla. V první pětce se objevili i Marco Bezzecchi a Marcos Ramírez. Dalším jezdcem v divokém pádu byl Jules Danilo. Mezitím se pokusili Mir s Guevarou o trhák. A v sedmém kole začalo pršet, což jasně dokazovaly bílé vlajky s červenými kříži.

V čele jelo devět lidí, už bez Bezzecchiho, zato s Liviem Loiem. Fenati byl chvíli sedmý a chvíli zase první. Spadli Guevara, mladičký Fin Pulkkinen a Ramírez, kterého vyhnal z trati Martín, ale dopředu se dotahovali další. Vedení se měnilo takřka každou zatáčku. Co předvede Enea Bastianini? Tom Toparis na pomalém Kalexu-KTM dostal celé kolo, bitvě o vedení ale nepřekážel. V sedmnáctém kole začalo pršet mnohem více a závod byl zastaven z bezpečnostních důvodů rudou vlajkou. Na trati sice zavládl trochu chaos, ale bylo jasné, že se bude vyhlašovat pořadí po patnácti odjetých okruzích.

To znamenalo, že zvítězil Joan Mir a může oslavovat, stal se s devíti triumfy v sezóně světovým šampionem. Dvacetiletý rodák z Mallorcy debutoval v MS právě na této trati před dvěma lety, poprvé vyhrál loni v Rakousku. Druhý Livio Loi, jeho týmový kolega od Leopardu, vystoupil na pódium podruhé v životě, opanoval deštivou GP Indianapolis 2015. Třetí dnes skončil Jorge Martín. Fenati byl klasifikován až šestý. Potěšil Jakub Kornfeil ziskem čtyř bodíků za 12. místo.

VC Austrálie Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Joan Mir Honda Leopard Racing 24:51,490 min
2. Livio Loi Honda Leopard Racing +0,351 s
3. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,359 s
4. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOÉ Racing Team +0,388 s
5. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 +0,408 s
6. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers +0,808 s
7. Ayumu Sasaki Honda SIC Racing Team +0,834 s
8. Adam Norrodin Honda SIC Racing Team +1,291 s
9. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +3,648 s
10. Lorenzo dalla Porta Mahindra Aspar Mahindra Moto3 +4,005 s
12. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +4,085 s

Průběžné pořadí MS po šestnácti závodech: 1. Joan Mir 296 (mistr světa 2017), 2. Romano Fenati 226, 3. Arón Canet 184, 4. Jorge Martín 151, 5. Fabio di Giannantonio 146... 21. Jakub Kornfeil 26

Aleš Dragoun
Diskuze (0)