Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Katalánska 2020: Tři ladičky dominovaly kvalifikaci MotoGP

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

První řadu v kvalifikaci na katalánskou GP nejvyšší kubatury obsadila Yamaha. Valentino Rossi mění barvy, pro příští rok se přesouvá k Petronasu. Salač odstartuje v Moto3 sedmý.

Devátým podnikem 72. ročníku mistrovství světa silničních motorek je Velká cena Katalánska. Jedná se o stálici kalendáře, byť samozřejmě nemá tak dlouhou tradici jako jiné závody. První ročník se jel před 24 lety (1996) a od té doby v programu nechyběla ani jednou. Dokonce ani v tom osekaném letošním. Circuit de Barcelona-Catalunya se nachází u městečka Montmeló, 30 km severně od Barcelony. Plochá trať prakticky bez převýšení nese tento název od roku 2013, kdy se jedním ze sponzorů stala městská rada katalánské metropole.

MotoGP

Valentino Rossi oficiálně oznámil svůj přestup do týmu Petronas Yamaha SRT. Chtěl si přivést své lidi, což se druhé straně nezamlouvalo, nakonec došlo k dohodě, datový inženýr Matteo Flamigni a šéftechnik David Muñoz poputují s ním. Dlouholetí spolupracovníci Alex Briggs a Brent Stephens se ovšem s šampionem loučí. „Vale“ se nemusí rovněž účastnit mimozávodních (tzn. hlavně reklamních) aktivit týmu. Se svým žákem Francem Morbidellim se tak tanou koly. Příští sezóna bude pro devítinásobného mistra světa definitivně poslední, poté se hodlá věnovat svému závodnímu týmu. Je mu 41, konec prostě přijít musí... Zítra nastoupí ke své 350. GP v nejprestižnější třídě včetně pětistovek. Jinak to bude jeho 410. start v MS.

Andrea Dovizioso jedná na příští rok o pozici testovacího jezdce Suzuki s možností návratu za závodní řídítka v sezóně 2022, pokud samurajské S nasadí čtyři stroje, dva tovární a dva satelitní. Mohl by se uchytit také u Aprilie, a to už následující sezónu.

Za Marca Márqueze v Katalánsku zaskakuje znovu Stefan Bradl, který kvůli problému s loketním nervem vynechal minulou VC. Obhájce titulu se ale přijel na Grand Prix podívat, nicméně brzy odjel domů. Cala Crutchlowa už nebolí pravé předloktí, kvůli kterému vynechal oba závody v Misanu. Jenomže ve čtvrtek v paddocku uklouzl a přetrhal si vazy v levém kotníku. Tomu se říká pořádná smůla!

První katalánský trénink se stal kořistí Fabia Quartarara. Aleix Espargaró absolvoval výlet mimo trať, ale na své aprilii se udržel. Tolik štěstí neměl Joan Mir (Suzuki). Druhému tréninku vládl jeho parťák Morbidelli, a to i přes pád. Ten postihl také Johanna Zarca.

Třetímu dějství, které stejně jako první dvě rozhoduje o tom, kdo postoupí přímo do druhé kvalifikace a kdo ne, dominoval opět Quartararo. Aleix Espargaró po kontaktu se zemí navštívil lékaře na okruhu, ale byl fit. Lehnul si i Crutchlow, zatímco Maverick Viñales se po výjezdu z trati na svém stroji udržel. Dovizioso, vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu, nebyl tak rychlý, takže musel do Q1. Čtvrtý trénink, jede se v sobotu po kvalifikaci Moto3, vyhrál Viñales. Bradley Smith se potkal se zemí, havaroval i Bradl. Pol Espargaró zastavil svou KTM za výjezdem z boxové uličky.

První kvalifikaci dominoval Jack Miller, na poslední chvíli postoupil do druhé Takaaki Nakagami. Ten vyrval postup dvojici Álex Rins – Francesco Bagnaia. Také „Dovi“ měl smůlu. Bitva o pole position byla vyrovnaná, ale muziku tvrdil hlavně Morbidelli. Miguel Oliveira v úvodu lehounce spadl. Tón udávaly yamahy. Minutu a půl před časovým limitem se na vrchol výsledkové listiny dostal Quartararo.

Za kratší konec však tahal Morbidelli, který nakonec získal hodinky Tissot. V posledním kole už se nikdo nezlepšil, Quartararo a Rossi se zítra postaví dopředu k Francovi, ten se radoval ze své první pole position v největší třídě. Kde jsou nedávné problémy Yamahy s motory? Zdá se, že zapomenuty, i když pohonné jednotky zůstávají zaplombovány.

VC Katalánska MotoGP 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:38,798 min
2. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:39,008 min
3. Valentino Rossi Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 1:39,129 min
4. Jack Miller Ducati Pramac Racing 1:39,225 min
5. Maverick Viñales Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 1:39,371 min
6. Johann Zarco Ducati Esponsorama Racing 1:39,378 min
7. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing 1:39,495 min
8. Joan Mir Suzuki Team Suzuki Ecstar 1:39,628 min
9. Danilo Petrucci Ducati Ducati Team 1:39,641 min
10. Brad Binder KTM Red Bull KTM Factory Racing 1:39,659 min

Moto2

Tom Lüthi na konci letošní sezóny odejde z týmu Intact GP. Nahradí ho Ital Tony Arbolino z Moto3. Mistru světa stopětadvacítek z roku 2005 a vítězi 17 závodů je 34 let, ale ještě nekončí, nové přístřeší si našel u SAG Teamu. Po nemoci se mezi jezdce vrátil „Martinator“ Jorge Martín, Remy Gardner po zranění také startuje. Australan, syn mistra světa pětistovek z roku 1987 Wayna Gardnera pro příští rok zaujme jeho místo u Akiho Aja.

V pátečním dopoledním tréninku ale všechny překonal Sam Lowes. Druhý nebyl tak rychlý, ale dominoval mu Marcel Schrötter. Gardner spadl, naneštěstí pod žlutými vlajkami, takže byl potrestán penalizací šesti míst na startu. Třetí volné měření sil znovu ovládl Lowes. Upadli Lorenzo dalla Porta a Stefano Manzi. MV Agusta se vrátila k tradičním barvám místo policejní modré a bílé, ve kterých jela Misano. Enea Bastianini, Tetsuta Nagashima, Marco Bezzecchi a Lüthi šli také k zemi. Arón Canet dokonce musel navštívit lékaře, ti ale žádné zranění naštěstí nenašli.

Nicolò Bulega vyrval v závěru první kvalifikace Moto2 poslední postupové místo Arónu Canetovi. Jinak jí dominovali Joe Roberts, Jake Dixon a Jorge Navarro. Kvarteto tedy v bitvě o nejvýhodnější postavení na roštu doplnilo čtrnáctku nejrychlejších z tréninků. Vůbec se nedaří Lorenzovi Baldassarrimu, vítěz 5 GP jezdí daleko za očekáváním.

Ve druhé kvalifikaci překonal Luca Marini rekord dráhy, dostal se pod 1:43,4 min. Vybojoval tím pádem třetí pole position v řadě za sebou. Jinak se celkem nic nedělo, žádné drama. Do první řady se protlačili ještě Navarro a Lowes. Byl vidět i Fabio di Giannantonio, znovu zajeli famózně Dixon s Robertsem, mezi ně se vešel Bezzecchi, jeden z kandidátů na titul. Ten další, Bastianini v první desítce chybí...

VC Katalánska Moto2 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 1:43,335 min
2. Jorge Navarro Speed Up HDR Heidrun Speed Up 1:43,536 min
3. Sam Lowes Kalex EG 0,0 Marc VDS 1:43,637 min
4. Fabio di Giannantonio Speed Up HDR Heidrun Speed Up 1:43,652 min
5. Jake Dixon Kalex Petronas Sprinta Racing 1:43,704 min
6. Marco Bezzecchi Kalex Sky Racing Team VR46 1:43,714 min
7. Joe Roberts Kalex Tennor American Racing 1:43,741 min
8. Marcos Ramírez Kalex Tennor American Racing 1:43,863 min
9. Xavi Vierge Kalex Petronas Sprinta Racing 1:43,871 min
10. Remy Gardner Kalex Onexox TKKR SAG Team 1:43,874 min

Moto3

I ve čtyřdobých dvěstěpadesátkách se rozbíhá kolotoč přestupů a uzavírání nových smluv. U Leopardu zůstane v příštím roce Dennis Foggia, smlouvu podepsal také Xavier Artigas, ten už má na kontě třetí místo z loňské Valencie, při oslnivém debutu bojoval dokonce o triumf.

Nejrychlejší čas v prvním pátečním tréninku zajel Raúl Fernández a znovu ukázal svou sílu. V závodě ale při dosavadních 35 startech ještě nikdy nestál na pódiu. Druhé volné měření sil patřilo Jaumemu Masiovi. Celestino Vietti, John McPhee a Gaby Rodrigo havarovali krátce po sobě, byť každý na jiném místě. Ryusei Yamanaka a Fernández highsidery ustáli. Arbolino si nepříjemně ustlal a musel na prohlídku do zdravotního střediska na okruhu. Nic se mu nestalo, dnes dopoledne zářil a nikdo na něj nestačil. José Julián García, který zaskakuje za Suzukiho v týmu Paola Simoncelli, se potkal s asfaltem. Loni jel v Aragonii. Havarovali i Fernández, Alonso López, Davide Pizzoli a Sergio García.

Do úvodní kvalifikace museli tři první z průběžné klasifikace světového šampionátu: Albert Arenas, Ai Ogura a John McPhee. To bylo opravdové překvapení, ale samozřejmě jsme měli jasně o favoritech. Motorku zahodil Belgičan Barry Baltus. Vykopla ho a prázdná se točila na asfaltu. Riccardo Rossi spadl ve vysoké rychlosti, stroj ho naštěstí nedohonil, i když absolvoval pár salt. Carlos Tatay měl ve finále ještě pád na předek. Alonso López a Niccolò Antonelli byli nakonec rychlejší než McPhee a Arenas, Ogura bohužel zůstal hluboko v poli poražených, jediné rychlé kolo mu nevyšlo.

Filip Salač byl v kombinovaných časech všech tréninků čtrnáctý, což mu stačilo na přímý postup do boje o pole position. Tam se ještě ve finále mnohem zlepšil, chytil se stájového kolegy Arbolina, který nakonec získal pole position a zajel rekord okruhu, pod 1:48 min. Filipovi patří více než slušné sedmé místo, tedy třetí řada. Raúl Fernández pořadí dlouho kraloval, ale nakonec se musí smířit s dvojkou na roštu – a ještě si na konci zaválel sudy. Naštěstí bez újmy na zdraví – stejně jako Riccardo Rossi. Na tisícinu stejný čas jako stříbrný Španěl zajel Gabriel Rodrigo.

Zítřejší trojice závodů Grand Prix začíná až ve 12:00, o hodinu později než obvykle, posouvá se kvůli formuli 1 v Soči.

VC Katalánska Moto3 2020 – Kvalifikace (Top 10)
1. Tony Arbolino Honda Rivacold Snipers Team 1:47,762 min
2. Raúl Fernández KTM Red Bull KTM Ajo 1:48,380 min
3. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 1:48,380 min
4. Albert Arenas KTM Gaviota Aspar Team Moto3 1:48,390 min
5. Jaume Masiá Honda Leopard Racing 1:48,490 min
6. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse 1:48,594 min
7. Filip Salač Honda Rivacold Snipers Team 1:48,704 min
8. Kaito Toba KTM Red Bull KTM Ajo 1:48,729 min
9. Darryn Binder KTM CIP Green Power 1:48,788 min
10. Sergio García Honda Estrella Galicia 0,0 1:48,824 min

Zdroje: MotoGPsport.cz, Wikipedia, NowMoto, archiv auto.cz, MotoGP Twitter, Nova Sport, Motoforum.cz

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme