Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Malajsie 2017: Nejrychlejší v kvalifikacích Pedrosa, Morbidelli a Mir

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Kvalifikace na Velkou cenu Malajsie silničních motocyklů vyhráli v jednotlivých kubaturách Dani Pedrosa (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Joan Mir (Moto3).

Cirkus MS silničních motorek se přesunul o tomto víkendu do Malajsie na okruh Sepang. Ten známe i z formule 1, byl otevřen v roce 1999. Zatímco nejrychlejší monoposty na něm končí, v jedné stopě se pojede dál. Tamní Grand Prix je sedmnáctým, předposledním podnikem letošního seriálu. Tento závod je však nepřetržitou součástí „světového“ kalendáře už od sezóny 1991. Až do roku 1997 se jezdilo v Shah Alamu, dnes na místě této trati stojí luxusní bytový komplex D'Kayangan. V devadesátém osmém byl pak dějištěm stále existující Johor. O titulu v nejslabších Moto3 je již rozhodnuto, šampionem se stal v Austrálii Joan Mir. Zbývající dvě koruny jsou ještě volné...

MotoGP

Ve startovní listině nejprestižnější kubatury chybí stále nemocný Jonas Folger. V Malajsii jej nahrazuje u Tech 3 Nizozemec Michael van der Mark. Byl to pro něj jistě hezký dárek k 25. narozeninám, které oslavil 26. října. Současný superbiker je mimochodem i výborným vytrvalcem, celkem třikrát vyhrál slavnou osmihodinovku v Suzuce. V roce 2014 se stal mistrem světa kategorie Supersport, takže opravdu žádné béčko. Čeká ho vůbec první závod MotoGP, ale v období 2008-2011 odjel deset GP ve třídách 125 a Moto2. Aleix Espargaró v Sepangu také nejede, má ze závodu na Phillip Islandu zlomenou ruku a musel na operaci. U Aprilie jej ovšem nikdo nenahradil.

Nejlepší čas prvního tréninku královské kubatury zajel Andrea Dovizioso (Ducati) a odpoledne místního času (u nás však před devátou ráno) si pro jistotu první místo zopakoval. Po nevydařené Austrálii je to určitě vzpruha. Bude mít ještě sílu uzmout Márquezovi titul? V FP2 měl nepříjemný pád Johann Zarco (Tech 3). Pokusil se svou yamahu zvednout, ale ta se opět odporoučela k zemi na druhou stranu... V dešti si „ustlal“ ještě jednou, aby toho nebylo málo. Maverick Viñales se dostal do kontaktu s Barberou (Avintia Racing/Ducati), Héctor situaci neustál, ale ani jemu se nic nestalo. Oba tréninky ovlivnilo počasí, pršelo...

Sobotnímu rannímu měření sil, už za sucha a díkybohu slunce, kraloval Valentino Rossi (Yamaha), který se jako jediný dostal pod hranici dvou minut na jedno kolo. Álvaro Bautista (Aspar) se po pádu proběhl kačírkem. Ve čtvrtém půlhodinovém tréninku, který následuje po sobotní kvalifikaci Moto3, byl ze všech nejlepší Marc Márquez s časem 2:00,4 min. Ten vyrovnal neuvěřitelnou situaci, kdy už se nacházel v takovém náklonu, že prakticky upadl! I když mají moderní stroje elektronické pomocníky, tady se poznají mistři od pouze „dobrých“ jezdců. A Marc jím přes všechna negativa prostě je...

Boj o pole position v MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první čtvrthodinové části postupují do druhé patnáctiminutovky dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější právě v oněch úvodních třech trénincích. Ta nejprve odpočívá. Z Q1 šli dál Álex Rins (Suzuki) a Pol Espargaró (KTM), tomu nezabránil ani kontakt s asfaltem. Spadli i van der Mark a Loris Baz (Avintia Racing/Ducati), všichni tři až v samotném závěru.

Do druhé části, která rozhoduje o postavení na roštu na předních příčkách, konkrétně v prvních čtyřech řadách, vystřelil nejlépe Jorge Lorenzo (Ducati), jenže pak se na „topu“ vyhříval Johann Zarco. Rychlí byli i Dani Pedrosa (Honda), Valentino Rossi a Andrea Dovizioso. Marc Márquez se rychle otřepal z pádu v poslední zatáčce svého úvodního kola, ale na nejlepší to tentokrát nestačilo. Rozhodovalo se až ve finále. Nejdříve „Doviho“ překonal Zarco a následně Dani! Zajel nejrychlejší čas víkendu: 1:59,2 min. Márquez odstartuje až ze třetí řady, konkrétně sedmého místa. Úspěšnější byli i Rossi, Viñales a Lorenzo, kteří okupují tu druhou.

VC Malajsie MotoGP 2017 – Kvalifikace (Top 10)
1. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team 1:59,212 min
2. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 1:59,229 min
3. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 1:59,236 min
4. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 1:59,498 min
5. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 1:59,538 min
6. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team 1:59,622 min
7. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 1:59,694 min
8. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar 1:59,992 min
9. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar 2:00,119 min
10. Cal Crutchlow Honda LCR Honda 2:00,181 min
21. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team 2:01,570 min

Moto2

Velké ceny se nezúčastní tým Stefana Kiefera, tedy Dominique Aegerter a Tarran Mackenzie. Jejich šéf totiž v pouhých 52 letech přímo v Malajsii v noci ze čtvrtka na pátek náhle zemřel. Všeobecně oblíbená postava paddocku už teď chybí... U Gresiniho debutuje Indonésan Dimas Ekky Pratama, nahrazuje zraněného Jorgeho Navarra. Za Xaviera Siméona zaskakuje v týmu Tasca Racing Alex de Angelis, letos má za sebou už dva starty, jeden ale u Dynavoltu.

V pátek ráno kraloval Miguel Oliviera (KTM), první den uzavřel nejlepším časem mladší z bratrů Márquezů sedlající stroj Kalex týmu Marca van der Strattena. I když jej musel pořádně krotit, protože se mu jednu chvíli prostě a jednoduše splašil. Třetí, dnešní část soupeření vynesla na vrchol výsledkové listiny největšího favorita na titul a stájového kolegu Álexe, Itala Franca Morbidelliho.

Kvalifikace Moto2 sobotní program zakončuje, trvá 45 minut. Hned zpočátku si lehnul Mattia Pasini (Italtrans Racing Team/Kalex) a Axel Pons (RW Racing GP) měl co dělat, aby se neválel spolu s ním. Tón udával Franco Morbidelli (2:06,4 min), který bojoval s týmovým parťákem, v úvodu se postupně přetahovali o nejrychlejší čas. Spadl domácí Khairul Idham Pawi, vítěz dvou loňských GP Moto3 na mokru. Pasiniho stroj skončil v divokých kotrmelcích, ano, již podruhé za ani ne 25 minut... Stává se, jezdec zůstal naštěstí nezraněn. Stejně jako Isaac Viñales, bratr Mavericka, i lídr Morbidelli!

Tři a půl minuty před koncem dostal highsider Tom Lüthi, ze země se zvedl, ale nevypadalo to s ním nejlépe. Je dobojováno a o letošním titulu rozhodnuto? Přijela pro něj sanitka. Následoval jej Lorenzo Baldassarri. Franca Morbidelliho už z první příčky nikdo nedokázal sesadit, ani Miguel Oliveira, ani dnes rychlý Fabio Quartararo. Druhou řadu si minimálně zajistili Álex Márquez a Francesco Bagnaia, uvidíme, zda pátý Lüthi zítra nastoupí. Spadlo zase pár kapek...

VC Malajsie Moto2 2017 – Kvalifikace (Top 10)
1. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS 2:06,406 min
2. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo 2:06,432 min
3. Fabio Quartararo Kalex Pons HP40 2:06,478 min
4. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS 2:06,511 min
5. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten 2:06,593 min
6. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 2:06,793 min
7. Marcel Schrötter Suter Dynavolt Intact GP 2:06,849 min
8. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo 2:06,909 min
9. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia 2:07,029 min
10. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team 2:07,123 min

Moto3

Divokou kartu pro domácí závod dostal sedmnáctiletý Kasma Daniel Kasmayudin (Petronas Sprinta Racing). Malajsijský víkend, který začínal ve 3:00 ráno středoevropského letního času, zahájil nejlepším výkonem čerstvý šampion Joan Mir. V týmu Leopard Racing, jehož barvy hájí, působil také jako manažer Stefan Kiefer, nicméně lucemburskou stáj vede Miodrag Kotur. Ve druhém tréninku, už na mokru, se do čela posunul Arón Canet (Honda Estrella Galicia 0,0). Dnešní suché volné měření sil nejlépe zvládl Jorge Martín (Honda Gresini).

Do bitvy o nejvýhodnější pozici na roštu, která trvá čtyřicet minut, vstoupil nejrychleji Marcos Ramírez (2:14,4 min) z týmu Platinum Bay Real Estate na stroji KTM. Jorge Martín pak stlačil nejrychlejší kolo o celé dvě sekundy. Gabriel Rodrigo (KTM RBA) si „ustlal“ uprostřed dráhy v pomalém pádu po kontaktu s Julesem Danilem (Honda Marinelli Rivacold Snipers), ale pokračoval dál. Dalším, kdo se ocitl na zemi, byl v divokých kotrmelcích Ramírez, později havaroval i Thajec Nakarin Atiratphuvapat (Honda Team Asia).

Martín vydržel na čele až takřka do samotného konce, kvalifikace byla poměrně poklidná. Jenže v definitivně posledním kole jej překonal o necelé čtyři desetiny Joan Mir a Jorge, který okruh pod šachovnicovou vlajkou dokončoval až po něm, udělal drobnou chybku. Ta jej stála letošní devátou pole position. Naopak Joan vybojoval v sezóně 2017 vůbec první, paradoxně až poté, co si zajistil titul! Třetí skončil John McPhee, který pro příští rok ještě nemá místo, British Talent Team v MS končí. Ve druhé řadě na startu budou stát Bo Bendsneyder, Gabriel Rodrigo a Jules Danilo. A nad tratí se zase začaly honit mraky...

VC Malajsie Moto3 2017 – Kvalifikace (Top 10)
1. Joan Mir Honda Leopard Racing 2:12,078 min
2. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 2:12,457 min
3. John McPhee Honda British Talent Team 2:12,816 min
4. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo 2:13,161 min
5. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOÉ Racing Team 2:13,165 min
6. Jules Danilo Honda Marinelli Rivacold Snipers 2:13,309 min
7. Livio Loi Honda Leopard Racing 2:13,311 min
8. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers 2:13,363 min
9. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 2:13,374 min
10. Niccolò Antonelli KTM Red Bull KTM Ajo 2:13,419 min
22. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint 2:14,320 min
Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - praděda7
28. 10. 2017 15:52
KTM
to má v Moto3 momentálně složité. Honda je o poznání rychlejší. Co s tím?