Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Rakouska: Strhující bitvu vyhrál Dovizioso

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Jedenáctý podnik mistrovství světa silničních motocyklů ozdobil na rakouském okruhu Red Bull Ring strhující souboj Itala Andrei Doviziosa (Ducati) se Španělem Marcem Marquezem (Honda) v královské třídě MotoGP.

V obou nižších objemových třídách si pro vítězství dojeli lídři průběžného pořadí. V Moto3 to dokázal Španělů Joan Mir a v Moto3 Ital Franco Morbidelli. Pro oba to byla sedmá výhra sezony a zvýšili tak svůj náskok na první příčce mistrovství světa. Z českých jezdců bodoval čtrnáctý místem v MotoGP Karel Abraham, v Moto3 skončil Jakub Kornfeil na 20. místě.

Dopolední zahřívací tréninky vyhráli na Red Bull Ringu Andrea Dovizioso (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Joan Mir (Moto3). Počasí účastníkům Nerogiardini Motorrad Grand Prix von Östereich přálo, a tak k taktickým manévrům jako o týden dříve v Brně nedošlo.

MotoGP

Poprvé v sezoně stály v první řadě dvě tovární ducati, hned vedle nejrychlejšího v kvalifikaci Marca Maruqeze, který po závodech na německém Sachsenringu a v Brně zajel potřetí v řadě pole position. Klíčovou pro vývoj závodu měla být volba pneumatik, a jelikož i týmoví kolegové volili odlišné směsi, dal se očekávat zajímavý závod.

Od startu vypálil jako raketa Jorge Lorenzo, ale za ním málem došlo k dramatu. Ital Danilo Petrucci (Ducati) netrefil okamžik po zhasnutí červených světel a při rozjezdu se mu zvedlo přední kolo. Na jeho divoký manévr doplatilo několik jezdců, kteří byli v daném okamžiku za ním. Mezi nimi byl i Karel Abraham, jenž tak po jedenáctém místě v kvalifikaci ztratil ne vlastní vinou pět míst.

Lorenzo vedl až do začátku dvanáctého kola (z celkových 28), když ho předjel Marc Marquez (Honda). Ještě před polovinou závodu jezdila v čele šestičlenná skupina a za ní s malým odstupem Maverick Viňales. V polovině závodu udělal v první zatáčce po startu chybu Valentino Rossi (Yamaha) a propadl se ze čtvrtého na sedmé místo. A na této pozici nakonec přijel až do cíle.

Vysoké tempo závodu dokázali udržet právě jen Marquez a Andrea Dovizioso (Ducati). Několikrát si vyměnili pořadí a jejich souboje využil Dani Pedrosa (Honda), který se dotáhl na vedoucí jezdce, ale vydržel tam jen krátce. Podle jeho slov už nebyla zadní pneumatiky jeho stroje v dobré kondici, a tak dal Španěl přednost jistému třetímu místu.

Posledních sedm kol jezdil v čele Dovizioso. Marquez to na něj několikrát zkusil zejména z pasáži rychlých zatáček v závěru okruhu, ale Ital odolával. Neudělal jedinou chybu. V poslední zatáčce dokonce donutil Marqueze k riskantnímu manévru a využil ho k tomu, aby rozhodl posledním útokem o svém vítězství. Třetím v sezoně a díky němu se dostal na druhou příčku průběžného pořadí MS.

Na rakouském okruhu se nedařilo továrním yamahám. Viňalese i Rossiho totiž porazil na satelitním stroji jedoucí nováček MotoGP Francouz Johann Zarco. Závod na Red Bull Ringu byl domácím pro rakouskou značku KTM, která dokonce nasadila tři stroje. Nejlepším z nich byl v cíli desátý Fin Mikka Kallio, jenž pracuje pro KTM jako testovací jezdec.

Abraham se po šestnáctém místě na startu propracoval na dvanáctou příčku a zkoušel dojet Andreu Iannoneho (Suzuki), ale nakonec zřejmě doplatil na zhoršující se stav pneumatik. V posledních dvou kolech přišel o dvě pozice. Přesto je čtrnácté místo v cíli jeho sedmým bodovým počinem v letošní sezoně. A to je s dva roky starým modelem Ducati 2015 výkon, který zasluhuje ocenění.

VC Rakouska MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 39:43,323 min
2. Marc Marquez Honda Repsol Honda Team +0,176 s
3. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +2,661 s
4. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +6,663 s
5. Johann Zarco Yamaha Monste Yamaha Tech3 +7,262 s
6. Maverick Viňales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +7,447 s
7. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +8,995 s
8. Alvaro Bautista Ducati Pull&Bear Aspar Team +14,515 s
9. Loris Baz Ducati Reale Avintia Racing +19,620 s
10. Mikka Kalio KTM Red Bull KTM Factory Racing +19,766 s
14. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +27,321 s

Průběžné pořadí MS po 11 závodech: 1. Marc Márquez 174, 2. Andrea Dovizioso 158, 3. Maverick Viñales 150, 4. Valentino Rossi 141, 5. Dani Pedrosa 139... 17. Karel Abraham 25

Moto2

Z nejlépe se do závodu odlepil z první řady lídr šampionátu Franco Morbidelli za ním padali hned v první zatáčce po startu závodníci jako kuželky. Za spoušť zatáhl Luca Baldassarri a rázem bylo na zemi šest jezdců. Všichni naštěstí odešli po svých, traťoví komisaři bleskurychle odstranili havarované stroje a závod tak mohl bez přerušení.

Tempo diktoval Franco Morbidelli a záda se mu snažil krýt Alex Marquez ze stáje 0,0 Marc VDS. Druhého jmenovaného se pokoušel předjíždět Švýcar Thomas Lüthi, kterému se dařilo při brzdění, ale na výjezdech ze zatáčky si Marquez pozici hlídal.

V 17. kole (z celkových 25) však to Maruqze na týmového parťáka zkusil, ale situace využil Lüthi, aby se dostal na druhé místo. Mezitím se na první tři jezdce dotáhl skvěle jedoucí Portugalec Miguel Oliveiira, který jezdil jedno rychlé kolo za druhým. Záhy jezdili na prvních sedmi místech závodnici seřazeni shodně, jako bylo jejich pořadí v aktuálním hodnocení mistrovství světa.

Morbidellimu se dařilo vybudovat si půlsekundový náskok a Marquez se vrátil na druhou příčku před Lüthiho. Pět kol před koncem dostal čtvrtý Oliveira ošklivý highsider (salto přes řídítka) a otřesený odešel po svých do sanitky.

Definitivní rozhodnutí padlo tři kola před koncem, když se Lüthi pokusil o hodně odvážný útok, po kterém vyjel krátce mimo trať. První tři závodníci v pořadí – Morbidelli, A. Marquez a Lüthi měli v tu chvíli mezi sebou takové odstupy, že změnit situaci mohla pouze chyba některého z nich.

Nestalo se však a pořadí se do cíle nezměnilo. Pro Morbidelliho to bylo již sedmé vítězství v sezoně a zvýšil náskok na druhého v pořadí Lüthiho.

VC Rakouska Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS 37:39,370 min
2. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +1,312 s
3. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +2,544 s
4. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +3,070 s
5. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +3,745 s
6. Takagi Nakagami Kalex IDEMTSU Honda Team Asia +8,827 s
7. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +9,018 s
8. Jorge Navarro Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +13,692 s
9. Dominik Aergerter Suter Kiefer Racing +14,955 s
10. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +18,997 s

Průběžné pořadí MS po 11 závodech: 1. Franco Morbidelli 207, 2. Thomas Lüthi 181, 3. Álex Márquez 153. 4. Miguel Oliveira (KTM) 133, 5. Francesco Bagnaia 100...

Moto 3

Nejrychlejší z kvalifikace Joan Mir neměl nejlepší start. V prvním kole se dostal na první místo Brit John McPhee, ale záhy ho vystřídal Bo Bendsneyder. Na začátku druhého kola byl dlouhý Ital Romano Fenati, propadl se až na patnácté místo a už se dopředu nedostal.

V pátém okruhu se vrátil do vedení Mir, ale za ním se pohybovala skupina více jak dvaceti závodníků. Za ním se vystřídali Němec Philipp Oettl, Španěl Jorge Martin a Bendsneyder, ale nikdo nebyl schopen předjet vedoucího jezdce. Mir zvyšoval svůj náskok a nedal soupeřům šanci.

Kupředu se nenápadně dostával Jaume Masia. Šestnáctiletý Španěl jel svůj první závod v mistrovství světa a v 11. kole vytvořil dokonce nový rekord okruhu. Ve čtrnáctém okruhu se probojoval dokonce na druhou příčku. V cíli se nakonec vešel na deváté místo, což je bezesporu skvělý debut.

Na začátku 15. kola „sestřelil“ Bendsneyder v první zatáčce Brita McPheeho a ve stejném kole poslal Japonec Suzuki z tratě Itala Antonelliho. Během minuty tak byli ze hry oba piloti tovární stáje KTM Akiho Aja (Bendsneyder, Antonelli). Vzápětí na to šel k zemi Migno a za vedoucím Mirtem tak zůstala třináctičlenná skupina.

Jakub Kornfeil odstartoval až z osmadvacátého místa a v průběhu závodu si výrazně nezlepšoval. Postupoval vpřed většinou po pádech soupeřů jedoucích před ním. V cíli byl nakonec odmávnutý na 20. místo, čímž zopakoval své týden staré umístění ze závodu v Brně.

Cílem projel první Joan Mir, vyhrál sedmý podnik sezony a výrazně zvýšil náskok v čele šampionátu před Fenatim, který dojel až třináctý. Mir je navíc prvním závodníkem od doby Valentina Rossiho (1997), který vyhrál v nejslabší objemové třídě šest a více závodů z prvních jedenácti v sezoně.

VC Rakouska Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Joan Mir Honda Leopard Racing 37:23,124 min
2. Philipp Oettl KTM Südmetall Sched GP +3,045 s
3. Jorge Martin Honda Del Conca Gresini Moto3 +3,377 s
4. Livio Loi Honda Leopard Racing +3,385 s
5. Aron Canet Honda Estrella Galicia +3,502 s
6. Fabio Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +3,730 s
7. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOE Racing Team +3,804 s
8. Adam Norodin Honda SIC Racing Team +4,183 s
9. Jaume Masia KTM Paltinum Bay Real Estate +4,310 s
10. Enea Bastianini Honda Honda Team Estrela Galicia +4,858 s
20. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +17,077 s

Průběžné pořadí MS po 11 závodech: 1. Joan Mir 215, 2. Romano Fenati (Honda) 151, 3. Arón Canet 137, 4. Jorge Martín 105, 5. Fabio Giannantonio 95... 27. Jakub Kornfeil 5

Foto: Václav Duška jr.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)