Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Velké Británie 2017: Andrea Dovizioso byl lepší než tři ladičky

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ve dvanácté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Andrea Dovizioso (MotoGP), Takaaki Nakagami (Moto2) a Arón Canet (Moto3).

Zahřívací tréninky v Silverstone vyhráli Andrea Iannone (MotoGP), Takaaki Nakagami (Moto2) a Jorge Martín (Moto3). Hlavně Ital, který přešel od Ducati k Suzuki, překvapil. Britský program je posunutý, warm upy začaly až v jedenáct hodin dopoledne, závody pak kubaturou Moto3 ve 13:40, tedy o dvě hodiny později, než bývá jinde v Evropě zvykem. Ranní těžké mraky brzy ustoupily nádhernému počasí...

Největší pozornost hlavně v neděli odpoledne na sebe poutá MotoGP. Tentokrát se jí to ale povedlo už v sobotu, tedy jmenovitě Marcu Márquezovi, který ve včerejší kvalifikaci prolomil dvouminutovou bariéru na jedno letmé kolo. Pětinásobný katalánský mistr světa (z toho třikrát v MotoGP) už zase jede jako ďábel a sahá po dalším titulu. Jenže na Rossiho dnes neměl a navíc mu nevydržel stroj. „Vale“ však nevyhrál, byť vedl skoro až do konce, 17 kol z dvaceti. Nakonec se radoval opět vynikající Andrea Dovizioso!

Čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda opanovali nejdříve muži Marca van der Strattena, ale Álex Márquez upadl. Takaaki Nakagami v rozhovoru před závodem řekl: „Udělám vše proto, abych tu vyhrál.“ A skutečně to dokázal! V nejslabší třídě se prala po celý závod dvacítka jezdců, ale k dramatu nedošlo kvůli rudé vlajce v posledním kole. V čele výsledkové listiny se tak objevili dva jezdci týmu Estrella Galicia 0,0 Arón Canet a Enea Bastianini, kteří vedli pole v okruhu předposledním.

MotoGP

Brita Scotta Reddinga uvidíme příští rok na stroji Aprilia, přechází k Faustovi Gresinimu z týmu Pramac. Jeho krajan Sam Lowes se naopak od italské továrny (po tristních výsledcích dostal vyhazov, ale sezónu dokončí) vrátí do prostřední kubatury, už má podepsáno s týmem Interwetten, nahradí tak Toma Lüthiho. Ve warm upu skončil Jonas Folger (Tech 3) se svojí yamahou v divokých saltech a musel se podrobit vyšetření ve zdravotnickém středisku na okruhu.

Po startu závodu MotoGP se nejlépe ukázali Valentino Rossi, Marc Márquez a Cal Crutchlow, který prahl po domácím vítězství. Brita ale brzy předjel Maverick Viñales. Za nimi následovaly obě červenobílé ducati s Doviziosem a Lorenzem za řídítky. „Vale“ s tvrdou zadní gumou rychle ujížděl a Maverick se dostal na stříbro, vedl vláček jezdců... „Dovi“ si poradil s Crutchlowem a po nějaké době i s Márquezem. Sam Lowes spadl. Opět...

Čtyřka za lídrem stíhala Rossiho, Lorenzo, Pedrosa (Honda), Zarco (Tech 3 Yamaha) a ostatní už ztráceli. Johann si ale vyšlápl na Daniho a byl úspěšný. To už bylo dnešní klání v polovině. Andrea Dovizioso se vyhoupl na druhou příčku. Ital to myslí letos s titulem vážně, ze souboje ale těžil Rossi. Márquez zase zdolal Viñalese, ale 7 kol před šachovnicovým praporkem se z jeho oranžové hondy zakouřilo a to znamenalo konec!

Andrea se pověsil na Valentina, zbylá čtveřice vpředu se ovšem sjela celá. A teď kdo s koho? „Dovi“ zaútočil a úspěšně, navíc začal oběma modrým a bojujícím yamahám i hondě v barvách Castrolu ujíždět! Danilo Petrucci a Andrea Iannone se srazili, bez následků. Dovizioso náskok před dotírajícím Viñalesem udržel a vyhrál letos počtvrté! Pol Espargaró (KTM) si ustlal až za cílovou čarou, jeho bratr Aleix (Aprilia) také nedokončil. Je zajímavé, že Ducati si koupila Lorenza, ale jeho stájový parťák má jednoznačně navrch. Že by si Jorge ještě nezvykl?

VC Velké Británie MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 40:45,496 min
2. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +0,114 s
3. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +0,749 s
4. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +1,679 s
5. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team +3,508 s
6. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +7,001 s
7. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +10,944 s
8. Scott Redding Ducati Octo Pramac Racing +13,627 s
9. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +15,661 s
10. Álvaro Bautista Ducati Pull&Bear Aspar Team +25,279 s
13. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +31,945 s

Průběžné pořadí MS po dvanácti závodech: 1. Andrea Dovizioso 183, 2. Marc Márquez 174, 3. Maverick Viñales 170, 4. Valentino Rossi 157, 5. Dani Pedrosa 148... 17. Karel Abraham 28

Moto2

Bo Bendsneyder by se měl v roce 2018 přesunout do Moto2 k Hervému Poncharalovi (Tech3). Začátek závodu na 18 kol nejlépe vyšel mladšímu z bratří Márquezů. Za ním se seřadili Morbidelli a Marini, který brzy předjel Nakagamiho. Mattia Pasini zpackal start, zvedl přední kolo, ale brzy se vyšvihl na čtyřku a bojoval s Lucou Marinim, nevlastním bratrem Valentina Rossiho. Spadl Iker Lecuona a dopředu se prokousával Thomas Lüthi.

„Frankie“ Morbidelli zajížděl jedno rekordní kolo za druhým a stíhal Álexe před sebou. Švýcar bojoval s Nakagamim a Pasinim o bronz, šestý už kroužil Oliveira na KTM, měl za sebou pomalejšího Mariniho a Aegertera. V osmém kole Morbidelli svého týmového parťáka zdolal a vyhoupl se do čela, ale Španěl údery vracel. Skvěle jedoucí Oliveira se pověsil na Pasiniho, Nakagami už jezdil třetí osamocen... „Taz“ McKenzie havaroval, Lecuona definitivně skončil v boxech.

Portugalec Oliviera bohužel špatně zařadil, vyjel z trati a jeho naděje na dobrý výsledek rázem pohasly, vrátil se až za desítkou. A Álex Márquez se odporoučel z prvního místa k zemi, když do cíle chybělo ještě 7 okruhů! Brzy se měnilo znovu, protože nažhavený Takaaki Nakagami Morbidelliho podjel a začal se mu vzdalovat... Spadl Lorenzo Baldassarri a Pasini předjel Lüthiho.

Výpadky soupeřů vynesly na pětku a šestku „Pecca“ Bagnaiu a skvělého Stefana Manziho (oba VR46).

Mattia Pasini si poradil s Morbidellim a dostal se na stříbrný stupínek. Tom Lüthi ale už neměl šanci lídra průběžné tabulky porazit. Bývalý vynikající jezdec Tadayuki Okada, který velí asijské stáji Idemitsu, mohl být spokojen, Lucio Cecchinello si také vybral dobře... Takaaki Nakagami vyhrál druhou GP své kariéry před blížícím se Pasinim a Francem Morbidellim. Márquez mladší nakonec dorazil do cíle pro dva bodíky.

VC Velké Británie Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia 38:20,883 min
2. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +0,724 s
3. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS +2,678 s
4. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +4,645 s
5. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +9,515 s
6. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +9,955 s
7. Stefano Manzi Kalex Sky Racing Team VR46 +10,402 s
8. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +10,463 s
9. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +10,762 s
10. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing +11,454 s

Průběžné pořadí MS po dvanácti závodech: 1. Franco Morbidelli 223, 2. Thomas Lüthi 194, 3. Álex Márquez 155. 4. Miguel Oliveira 141, 5. Francesco Bagnaia 111...

Moto3

Albert Arenas (Aspar Mahindra) absolvoval v zahřívacím tréninku nepříjemný highsider a vzal s sebou Kaita Tobu (Honda Team Asia), nic se jim však nestalo. Bo Bendsneyder (Red Bull KTM Ajo) a Tatsuki Suzuki (SIC58, Honda) se posunuli na roštu o tři místa, penalizace se týkala jimi zaviněných rakouských kolizí, Nizozemcův manévr odnesl John McPhee.

A jak vypadala dnešní bitva? Vedení se po zhasnutí červených světel ujal Romano Fenati před Gabrielem Rodrigem a lídrem seriálu Joanem Mirem, španělský Argentinec Rodrigo z týmu RBA zde měl i kolegu Juanfrana Guevaru. KTM, nebo Honda? Do souboje se přimíchal i Fabio di Giannantonio. Čelo se měnilo neustále, pole jelo pohromadě. Krásné boje, kde se uplatnily i lokty!

Spadl Jaume Masia, náhradník za Darryna Bindera a „Diggi“ vyjel z tratě tak, že se vrátil až za první patnáctkou. Ale brzy se dotáhl zpět do Top 10. Nebyl to problém, obří grupa se ne na ne roztrhat.

A co vyvedou Martín, Canet, Bastianini a Loi? Oslavenkyně Maria Herrera (je jí čerstvě od včerejška 21 let) dostala třísekundový trest a Japonec Toba upadl, stejně jako Marcos Ramírez, ten dnes nebyl vidět vůbec. Domácí Jake Archer skončil v depu s poruchou svého KTM. Vše důležité se ale odehrávalo v čele! „Diggi“ vyrobil další chybu... Tři kola před cílem nasadil Martín k trháku, ale byl brzy dostihnut. Spadl Bo Bendsneyder v kontaktu s Guevarou, ustlali si oba. Až na pár oděrek ale bez újmy na zdraví... K vyvrcholení tak už nedošlo, v posledním kole zavlála červená vlajka...

To znamenalo, že se vyhlašovalo pořadí po 16 okruzích. Vyhrál tak Arón Canet, potřetí v kariéře, před Bastianinim a Martínem. Pro Eneu je to letos první pódium, Joan Mir dorazil pátý. Britská GP byla 100. závodem Moto3. Všechny absolvoval pouze jediný jezdec: Čech Jakub Kornfeil. Jeho stroj Peugeot (Mahindra s jiným logem) je bohužel pomalý, indický výrobce také z MS odchází.

VC Velké Británie Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 35:53,028 min
2. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 +0,063 s
3. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,111 s
4. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOE Racing Team +0,232 s
5. Joan Mir Honda Leopard Racing +0,455 s
6. Livio Loi Honda Leopard Racing +0,520 s
7. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers +0,678 s
8. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +0,702 s
9. Philipp Öttl KTM Südmetall Schedl GP Racing +1,200 s
10. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +1,461 s
23. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +17,687 s

Průběžné pořadí MS po dvanácti závodech: 1. Joan Mir 226, 2. Arón Canet 162, 3. Romano Fenati 160, 4. Jorge Martín 121, 5. Fabio di Giannantonio 101... 27. Jakub Kornfeil 5

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)