Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Návrat legendy? McLaren bude opět spolupracovat s BMW

David Bureš
Diskuze (0)
Legendární supersport McLaren F1 byl poháněn motorem z dílny BMW. Nyní obě firmy spolupráci v oblasti pohonných jednotek opět navazují.

Britský výrobce supersportů McLaren aktuálně funguje jako samostatná jednotka, na rozdíl od jiných automobilek není součástí nějakého velkého koncernu. Kvůli tomu si svoji techniku pro aktuální modely musela vyvíjet sama, bez pomoci velkých výrobců, a to včetně motorů. To se však nyní mění, protože McLaren po letech navazuje v oblasti pohonných jednotek spolupráci s BMW.

Strategický projekt se bude týkat návrhu a vývoje techniky pro novou generaci pohonných jednotek, píše McLaren v tiskové zprávě, v níž spolupráci s mnichovskou automobilkou oficiálně oznámil. Tyto agregáty jsou určeny pro nové supersporty britské značky, není však zatím jasné, zda je využije i BMW.

Výsledkem spolupráce bude nová technika spalování, která přinese výrazně vyšší poměr výkonu a objemu motoru, než je dnes možné, tvrdí automobilka. Díky tomu budou vyvinuty motory, které budou silnější a zároveň budou vypouštět méně oxidu uhličitého.

Na projektu vedeném McLarenem bude spolupracovat celkem šest partnerů. Vedle BMW britský výrobce z Wokingu využije poznatků inženýrské firmy Ricardo, s níž v oblasti výroby motorů spolupracuje už dnes. Grainger & Worrall poskytne lehké slitiny, zatímco Lentus Composites kompozitové struktury. Univerzita Bath pak nabídne své pokročilé výzkumné a vývojové kapacity v oblasti vnitřní efektivity motorů.

Vývoj nových pohonných agregátů bude částečně placen z dotace od britské vlády, která prostřednictvím Centra pro pokročilé pohonné systémy podporuje britský vývoj motorů s nižšími emisemi oxidu uhličitého.

Britsko-německá spolupráce McLarenu a BMW přitom není nic nového, ale naopak jisté uzavření kruhu. Legendární McLaren F1, někdejší nejrychlejší sériové auto planety, bylo poháněno atmosférickým vidlicovým dvanáctiválcem o objemu 6,1 litru, který vyvinulo právě BMW. Zajímavý na tom přitom je fakt, že McLaren dnes opět chystá třímístný model, což byla konfigurace F1.

Později McLaren spolupracoval i s přímým konkurentem mnichovské značky, automobilkou Mercedes-Benz, tímto způsobem vznikl v roce 2003 grand tourer s poněkud komplikovaným jménem Mercedes-Benz SLR McLaren.

David Bureš
Diskuze (0)