Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Návrat osobního vozu Tatra? Česká konkurence Mercedesu by mohla vypadat takto

Jan Zajíc
Diskuze (65)

Návrat osobáků automobilky Tatra je spíše než cokoliv jiného jen zbožné přání fanoušků. Můžeme se ale podívat, jak by takový vůz vypadal.

Kolega a grafik Honza Lušovský pro nás většinou kreslí vize nových automobilů, u kterých stoprocentně víme, že vzniknou. Často se přitom opírá o špionážní fotky či oficiální teasery, takže tušíme, že jeho práce nemá k realitě daleko. Občas ale pustí uzdu vlastní fantazii a ukáže svou vlastní představivost.

Před časem pro nás vytvořil Škodu 1203 iV. To by mohl být retro elektromobil sdílející základy s minibusíkem Volkswagenu, jenž s akumulátory v podlaze opravdu zamíří do sériové výroby a naváže tak na působivou historii “téčka”. A opomenout nesmíme ani roztomilost v podobě návratu Škody Felicia kabriolet, ta u vás měla mimořádný úspěch.

A nyní přišla řada na osobní vozy Tatra, jejichž cesta skončila modelem Tatra 700 v roce 1999. Od té doby se občas objeví spekulace, že by se kopřivnická společnost mohla ke stavbě osobáků vrátit, zatím ale vždy zůstalo jen u nepodložených fám a tvrzení. Nevadí, Honza se ve photoshopu opět pustil do práce a ukázal nám, jak by taková osobní tatrovka pro příští roky mohla vypadat.

Video se připravuje ...

Autor přiznává, že největší inspirací mu byla Tatra 603. Patrné je to především při pohledu na příď, která dostává čtveřici kulatých světlometů ohraničených chromem. Atraktivitu podtrhuje svažující se záď ve stylu kupé. Zadní okno zůstává nerozdělené, tvůrce ale na poznávací znamení tohoto modelu nezapomněl a rozdělení alespoň naznačil přepůlením v horní a spodní části.

Aby toho nebylo málo, koncept s délkou 5,2 metru a rozvorem téměř 3,2 metru dostává ještě zapuštěné kliky dveří, přičemž ty zadní se otevírají protisměrně po vzoru Rolls-Royce. Tak jak se vám koncept, který dostal pracovní název T-concept, líbí? A uvítali byste jeho převedení do sériové produkce? V galerii jej můžete porovnat se sedmistovkou, tedy poslední osobní tatrovkou. A poslední dotaz na závěr: poznáte, ze kterého vozu autor vycházel?

Jan Zajíc
Diskuze (65)

Doporučujeme

27. 8. 2020 08:38
Tak se probereme
Nemohla konkurovat a to min z absence vývoje. Jeho času do minulosti, počtu lidi kteří to v Mb dělají a těch neuvěřitelných peněz co do výzkumu investují.
4. 6. 2020 09:07
Re: skoda tech 40+ let komunisticky devastace
Tak před válkou mu rozhodně konkurovala. Dokonce i Hitler měl raději Tatry než MB, ale bylo by divne kdyby jezdil v něčem neněmeckém, tak logicky používal MB. I němečtí důstojníci si je užívali víc než Mb, ale taky jich na to dost doplatilo.
Jinak ta malůvka je děsná, to by si nemohl nikdo koupit.Když si vzpomenu na návrhy nového tatraplanu od Krále z 90. let, to byla jiná liga.
1. 6. 2020 18:34
Re: skoda tech 40+ let komunisticky devastace
Tatra Mercedesu neustale konkuruje.
Nicmene ne zrovna v kategorii luxusnich osobnich aut, tam mu nekonkurovala nikdy.
1. 6. 2020 18:33
Na to, aby se někdo stal grafikem...
...opravdu nestaci jen udrzet v ruce mys, a vedet, kde najit obrazky auticek.

Jak ta 1203, tak to zlute kabrio byly hodne nepovedene kreace, ale toto nahore je opravdu naprosto odporny hnus.

Zde je nazorne videt, proc designeri - ti opravdovi, ne patlalove ala Luskovsky - berou za svou praci miliony.
Takhle by design aut vypadal, kdyby ho delal Babica.

:no: :no: :no:
31. 5. 2020 18:27
Re: Fostek
Váš kaming-aut se mi moc líbí, Fostku!!!
Jen málokdy lze ve veřejném prostoru zažít pocity štěstí; štěstí z toho, že v tom nejsem sám! Je na světě více skvělých řidičů, kteří mají nejen vzdělání, dodržují tradiční kulturní hodnoty svého tribu, ale navíc ještě střízlivě hodnotí své schopnosti rozvinuté dlouhodobou úspěšnou praxí. Vy k nim patříte! A navíc umíte skvěle pobavit, Vaše ostře nabroušené brko namáčené do nesmazatelného inkoustu a vedené Vaším břitkým smyslem pro humor a ironii mi osvěží každý den.... Jen více a houšť, já sám neumím tak mile a důmyslně uzemnit ty nešťastníky, jimž se shora uvedených kvalit trestuhodně nedostává.
Jen to s tím pérem, to bych jaksi sem netahal. Kdo ví, jak to ve skutečnosti je...