Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší užitkáč na světě? VW T1 s proudovým motorem by mohl jet 480 km/h. A smí na silnici

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Volkswagen Transporter T1 určitě není autem, které byste si spojovali s rychlostí. Přesto existuje exemplář, který by se mohl rozjet až na 480 km/h.

Slavný Volkswagen T1 z roku 1958 totiž prošel bizarním tuningem, během něhož dostal proudový motor Rolls-Royce, který předtím poháněl letoun BAC Strikemaster.

Za přestavbou stojí britský úpravce Perry Watkins - myšlenka na takovou věc ho prý napadla při rozhovoru s přáteli v hospodě. Klasika... Práce zabraly skoro šest let.

Na začátku byl rezavý Transporter s korbou, který většinu života strávil na jedné americké farmě. Jak se můžete přesvědčit v galerii, aktuálně to není poznat. Bylo k tomu ovšem potřeba tříleté úsilí.

Watkins si také sehnal už zmíněný proudový motor, konkrétně exemplář z roku 1978, který musel dát dohromady. Trvalo mu to dva roky. Dalších šest měsíců sebraly práce na přídavném spalování.

Výsledkem je T1, kterou pohání proudový motor o výkonu okolo 5.000 koní. Skoro 3 tuny vážící kreace by měla jet až 480 km/h, je to ovšem zatím teoretické číslo, Watkins si zatím troufl "jen" na 258 km/h. A prý už to nebylo nic příjemného. "Neměl jsem tušení, jak se vůz bude chovat. Je to přece jen 60 let staré auto s aerodynamikou cihly," říká s úsměvem.

Oklahoma Willy, jak tvůrce svůj Volkswagen pojmenoval, kromě proudového motoru překvapí ještě jednou věcí. Smí totiž na běžné komunikace. Je tomu tak proto, že v útrobách zůstal původní spalovací motor. Pokud tedy T1 využívá konvenční agregát, může do provozu a ulic měst.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme