Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Dacia Duster by mohla vypadat i takto. Když si vezme maximum z odvážné studie

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Představení třetí generace oblíbené Dacie Duster se blíží, dojít by k němu mělo v příštím roce. Není tedy divu, že se na internetu objevují ilustrace, které se snaží odhadnout, jak by rumunský hit v novém vydání mohl vypadat.

S vlastním návrhem přichází také známý designér a virtuální umělec Lars Sältzer, který se vizí nové Dacie Duster pochlubil na Instagramu.

Jeho představa, jak by příští generace mohla vypadat, je velmi výrazně inspirována konceptem Bigster, představeným na začátku roku 2021. Lars tedy přichází s novými tvary karoserie, které jsou odvážnější, ostřejší a hranatější.

Video se připravuje ...

Na první pohled zaujmou svalnaté boky, zvlášť zadní jsou opravdu nápadné. Nechybí zajímavé nárazníky, neobvykle tvarované přední kapota a masivní D-sloupky.

Předním partiím dominuje nová čelní maska s navazujícími světlomety, které dostaly diody ve tvaru položeného písmene Y. To ostatně připomínají také zadní světla.

I když do premiéry vozu ještě zbývá několik měsíců, už nyní víme, že nový Duster využije platformu CMF-B, známou z modelů Sandero, Logan či Jogger.

Základem v paletě motorizací zřejmě bude přeplňovaný benzinový tříválec 1.2 TCe doplněný 48V mild-hybridní technologií. Tento agregát má být dostupný ve dvou výkonnostních variantách a rovněž v provedení na LPG. Kromě toho nabídne výběr mezi manuální a samočinnou převodovkou, hovoří se i o verzi s pohonem všech kol. Dorazí také hybridní Duster E-Tech. Chybět však budou vznětové jednotky, s naftovými motory se totiž Dacia zcela loučí.

Třetí generace Dacie Duster by měla dorazit v příštím roce. A v roce 2025 přijede její větší příbuzný, až sedmimístné SUV, pro které se zatím užívá jméno Bigster. Jestli toto označení ponese i produkční automobil, však zatím potvrzeno nebylo.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

1. 6. 2023 20:56
Chybí mi kolesa.ru
To muselo dát práci to vymazat vot tovaryšč?