Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kalendář novinek Fordu pro rok 2018: Kdy se dočkáme nového Focusu či Mustangu Bullitt?

David Bureš
Diskuze (13)
Na český trh letos zamíří 11 novinek americké značky Ford. Těšit se můžeme na modernizovaný sporťák, malý hot hatch nebo novou generaci klíčového kompaktu.

U Fordu se v posledních letech tak nějak zdálo, že evropský trh jde pro něj trochu stranou, spíše se zaměřoval na jiné regiony. V roce 2018 nás ale bude chtít značka přesvědčit o opaku, letos uvede na evropský trh, včetně toho českého hned 11 novinek. Které to budou?

Tou nejdůležitější letošního roku bude nepochybně nová, čtvrtá generace kompaktního modelu Focus. Na český trh bude uvedena v červnu, i přes blíží se premiéru (k odhalení má dojít na březnovém ženevském autosalonu) však toho o této novince zase tolik nevíme. Design se každopádně inspiruje menší Fiestou, počítat máme s vyšší úrovní luxusu.

V létě bude obecně u Fordu napilno. Po Focusu na trh vstoupí inovované verze užitkových modelů Transit/Tourneo Courier a Transit/Tourneo Connect. První, nejmenší užitkový Ford na českém trhu bude nabízen se zážehovým tříválcem 1.0 EcoBoost nebo turbodieselem 1.5 TDCi, pro druhý se počítá s novým vznětovým čtyřválcem 1.5 EcoBlue, který bude nabízen i s novým osmistupňovým automatem.

U osobní varianty Tourneo Connect budou zákazníci moci zvolit pěti, nebo sedmimístnou variantu, výbava pak bude na úrovni běžných osobních aut. K dispozici bude adaptivní tempomat, předkolizní bezpečnostní systém s detekcí chodců, funkce samočinného vyrovnávání bočního větru nebo aktivní parkovací asistent. Už v březnu pak přijde modernizované Tourneo Custom.

Během léta se na trhu objeví také modernizovaná varianta hatchbacku Ka+, který se nově představí také v oplastované verzi Active. Ford zkrátka zájem o malá SUV řeší i tímto způsobem, varianta Active totiž od dubna bude rovněž dostupná pro Fiestu.

I nejbližší měsíce ale budou u Fordu nabité novinkami. Tento týden se u nás začalo oficiálně prodávat malé SUV EcoSport, ještě tento měsíc bude na trh též uvedeno modernizované provedení Mustangu. Vedle inovovaného vzhledu se můžeme těšit na aktivní podvozek s tlumiči MagneRide nebo desetistupňový automat.

Komu by pak běžné varianty nestačily, bude si muset počkat do srpna. To na český trh dorazí Mustang Bullitt, oslavující padesát let od natočení slavného snímku zřejmě s nejlepší automobilovou honičkou všech dob.

Faceliftem projde také velké SUV Edge, které se v modernizovaném pojetí představilo už ve verzi pro americký trh. V průběhu roku se pak můžeme těšit i na novou Fiestu ST, tříválcový hot hatch se 147 kW se chystá na dubnové zahájení prodeje.

Ford pak již nabízí i výhled pro rok 2019, který v jeho případě bude ve znamení alternativních paliv. Potvrzen je příchod Transitu Custom plug-in hybrid a hybridního Mondea kombi.

David Bureš
Diskuze (13)
30. 1. 2018 15:26
Re: Množstvo noviniek
Hmm nenapsal jsem to asi dostatečně přesně, takže aby si nějací střelci nemysleli, že hatchback bude mít kufr 600 litrů, tak to byla samozřejmě informace o variantě kombi... :-!
28. 1. 2018 13:29
Re: Množstvo noviniek
Přesně, mě ta přístrojovka dost vadila. Jezdil jsem s ním cca rok a za tu dobu jsem si nezvykl. Vadilo mi i málo prostoru na zadních sedadlech, pri mých 188cm bylo za mnou místo tak pro 6ti leté dítě. Ostatní mi vrazili kolena do zad.

Btw jestli ta 1.5EB bude jen 3hrnek, tak toho moc neprodají :no:
Avatar - wakantanka
26. 1. 2018 22:27
Re: Pane Bureši
Po tejto nevelmi uspesnej generacii by som sa ani necudoval.
Avatar - miromen
26. 1. 2018 18:51
Re: Množstvo noviniek
No s tou prostornosti je toho určitě vic. Co třeba takovy Auris, 308, A3 nebo Megane. Šiřkou bych řekl, že bude na tom stejně jako předchudce, nehledě na to, že v dvojkovem focusu byl dost rozdilny posaz ne nepodobny tomu ve dvojkove Fabii. Prostě vysoky a jak v autobuse, tedy vzpřimeny. On vubec posaz včetně sedadel byla velka slabina dvojkoveho fokala. No a to omezeni nohou se tyka akorat spolujezdce, takovy řidič ma vice mista pro nohy než jej ma napřiklad Golf nebo Leon.
Avatar - miromen
26. 1. 2018 18:43
Re: Množstvo noviniek
A nejsi rozhodně sam i na ford klubu to někteři majitele zmiňuji. Ja to třeba až tak nevnimal až do doby než jsem po nějake době usedl do jineho auta. To ma potom člověk pocit menšiho bezpeči a jako by ho někdo ošidil.