Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan X-Trail prozrazen patentovým úřadem. Design bude odvážný

David Bureš
Diskuze (5)

Nová generace Nissanu X-Trail vsadí na výraznou příď s rozdělenými světlomety a dominantní maskou chladiče.

O Nissanu v poslední době není moc slyšet, leda tak kvůli silnému propadu jeho evropských prodejů, to však neznamená, že by v Japonsku neprobíhaly práce na novinkách. Navíc se v ústředí Nissanu pracuje opravdu čile, po novém Juku čeká do roku 2021 mezigenerační proměna i další SUV v evropské nabídce japonské značky.

Po Juku se připravuje nástupce velkého, až sedmimístného X-Trailu, který podle dřívějších zpráv dorazí ještě během letošního roku. A právě podobu tohoto modelu, jinde ve světě známého jako Nissan Rogue, prozradily patentové snímky od brazilských úřadů.

Ty dokazují, že nový X-Trail opravdu vsadí na velice výrazné křivky, jak už ostatně naznačovaly některé špionážní snímky jeho maskovaných prototypů. Připravovaná novinka stylem naváže na druhou generaci malého SUV Juke, což bude znamenat výraznou masku charakteristického tvaru, doplněnou o rozdělené světlomety. V tomto případě však nebudou kulaté jako u Juku.

Snímky odhalují auto ze všech stran, a to včetně interiéru. Víme tak, že silueta bude i díky bočnímu prosklení podobná jako u dnes prodávané generace. Interiér pak vsadí na dnes moderní koncepci s volně stojícím displejem multimediálního systému. Tu využívá již Juke, v případě X-Trailu čtvrté generace však nebude tak „funky“, když kulaté výdechy ventilace nahradí hranaté.

Základ automobilu podle všeho poskytne alianční platforma CMF ve verzi pro velká auta, nadále by měl být k dispozici i pohon všech kol. Naopak je pravděpodobné, že z nabídky vypadnou turbodiesely, kterých se chce Nissan postupně zbavit. Nahrazeny by měly být hybridy a zřejmě i plug-in hybridem s technikou vyvinutou Mitsubishi. Zda však půjde o stejné ústrojí jako v Outlanderu PHEV, v tuto chvíli nevíme. Minimálně na mimoevropských trzích pak bude k dispozici i benzinový čtyřválec o objemu 2,5 litru.

Nová generace Nissanu X-Trail se podle původních plánů měla vyrábět v britském Sunderlandu, po debatách okolo brexitu však automobilka ještě před odchodem Velké Británie z Evropské unie rozhodnutí změnila, novinka se tak bude dovážet z Japonska. Značce každopádně konečně výrazně pomůže omladit její portfolio. V roce 2021 mají následovat další novinky v podobě třetí generace Nissanu Qashqai a zcela nového crossoveru s elektrickým pohonem, vycházejícím z konceptu Ariya.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - lamal
2. 4. 2020 11:44
Re: Xtrail
včera som čítal, že x-trail využije techniku kodiaqa, takže to nie je náhoda ... rozhodli sa tak, ešte pred oficiálnym rozpadom aliancie renault nissan mitsu
Avatar - xxc
1. 4. 2020 22:06
Re: predpokladam
lebo to len tak je do inej platformy ine technologie dat :-)
Avatar - 3_diamanty
1. 4. 2020 20:36
predpokladam
ze pojde defakto o technologicke dvojca s novym outlanderom... a to aj v pripade hybridnej verzie... mitsu doda hybridne technologie.. nissan platformu... a je to... fifty fifty :yes:
1. 4. 2020 12:42
Xtrail
Asi před 14ti dny jsem ho potkal zamaskovaného v Mladé Boleslavi.
Avatar - donPedro
1. 4. 2020 10:38
Slabingerózo
Tož čekal jsem, že P.T. redakce dnes přinde s něčím onačejším ...