Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus opravdu představí nové auto. A nemělo by to být SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Lotus chce v roce 2020 představit nový sportovní vůz, který se má stát mostem mezi aktuálními modely Elise, Exige, Evora a zcela novou generací automobilů.

Lotus od svého zrodu v první polovině padesátých let dvacátého století patřil díky svému zakladateli, jímž byl Anthony Colin Bruce Chapman (1928-1982), k průkopnickým firmám v oblasti konstrukce sportovních i závodních vozů.

Právě díky svému zakladateli se tato značka neustále vyvíjela a pohled do její historie odhalí, že se od spartánských roadsterů z padesátých let postupně dopracovala k výrobě sportovních a GT vozů, jimž jejich lehká konstrukce, v níž byly využívány i plasty, dovolovala nabídnout s výrazně menšími motory dynamiku i výbavu na úrovni výkonnějších a těžších konkurentů.

Po úmrtí svého zakladatele na počátku osmdesátých let se Lotus několikrát dostal do slepé uličky a to téměř vždy skončilo jeho prodejem novému majiteli, což platí i pro prozatím poslední změnu, když v roce 2017 zamířil pod křídla čínské automobilky Geely.

Díky této změně má mít britská značka nyní dostatek financí k vývoji zcela nových modelů, s nimiž se má ze slavného a tradičního výrobce sportovních automobilů proměnit i v obchodně úspěšnou firmu. Za tímto účelem se má v nabídce objevit SUV, zmiňován je i hypersport a také nový sportovní model, který se představit v roce 2020.

Lotus podle informací, které zveřejnil britský magazín Autocar, připravuje nový sportovní automobil, jehož základem se má stát důkladně přepracovaná platforma současných modelů Elise, Exige a Evora.

Nový sportovní model má zachovávat všechny přednosti aktuálních zástupců značky Lotus a ve srovnání s nimi vynikat lepší přístupem do interiéru, zlepšenou ergonomií a modernějším infotainmentem.

Cílem britské automobilky a jejího čínského vlastníka je nabídnout v co nejkratší době sportovní automobil, který bude skutečně použitelný v každodenním provozu. Tento vůz pak má představovat propojení mezi současností a blízkou budoucností značky Lotus, kterou mají představovat nástupci modelů Elise, Exige a Evora, stojící na zcela nově vyvinuté platformě. Uvedení těchto modelů se očekává zhruba do tří až čtyř let.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 3. 2019 08:51
Re: Konec Lotusu....
omyl, spíš začátek Lotusu. Nutně potřebují nové modely
Avatar - Barrichello
20. 3. 2019 08:51
Už bylo načase
nové modely to chce jako sůl, hlavně by to chtělo nový Esprit
Avatar - praděda7
18. 3. 2019 20:47
Konec Lotusu....
Rozkaz zněl " Čínu nekupovat!"............ >:D