Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový vůdce DaimlerChrysler

Libor Zezulka
Diskuze (13)
Pátá největší automobilka světa DaimlerChrysler změní šéfa. Jürgena Schremppa nahradí uctívaný vůdce Chrysleru Dieter Zetsche.

Šedesátiletý výkonný ředitel koncernu DaimlerChrysler Jürgen Schrempp ve své funkci končí. Na konci minulého týdne oznámila výměnu na nejvyšším postu výkonná rada společnosti, aniž udala důvody, které k odvolání ambiciózního vůdce páté největší automobilky světa vedly. Jürgen Schrempp opustí firmu, v níž pracoval 40 let, o tři roky dříve, než udávala smlouva.

Na jeho místo nastoupí uctívaný vůdce automobilky Chrysler Dieter Zetsche. Toho vyslal koncern v roce 2000 společně s Wolfgangem Bernardem do USA jako poslední záchranu značky. Tvrdý úsporný program zahrnující zrušení několika provozů, masivní propouštění, ale také vývoj nových produktů přinesl kýžené ovoce a místo bankrotu začal Chrysler vzkvétat.

Nyní se Zetsche chopí kormidla celého koncernu, odborníci nicméně předpokládají, že nelze očekávat nějaký dramatický obrat v strategii firmy. Někteří naopak věří, že s nástupcem Zetscheho zavane v plachtách koncernu čerstvý vítr. Jürgen Schrempp opustí svého dlouholetého zaměstnavatele v tichosti, se vzpomínkou na nepodařené spojení s automobilkou Mitsubishi a hluboký pokles prodejů automobilky Mercedes-Benz.

Slabou útěchou jsou odcházejícímu šéfovi příznivější hospodářské výsledky skupiny s čistým ziskem 737 milionů eur, což znamená meziroční nárůst o 28 procent.

Libor Zezulka
Diskuze (13)