Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ombudsman: Jízdu na červenou MP pokutuje neoprávněně

Diskuze (11)
Podle stanoviska ombudsmana smí městská policie pokutovat jen rychlost, parkování a vjetí do zákazu vjezdu.

Na základě stížnosti veřejný ochránce práv (ombudsman) vydal stanovisko, že městská policie kontroluje, resp. uděluje blokové pokuty za jízdu na červenou neoprávněně. Informovala o tom Česká televize.

Ombudsman ve svém nálezu konstatuje, že městská policie smí podle přestupkového zákona pokutovat pouze překročení povolené rychlosti, špatné parkování a porušení zákazu vjezdu.

Situace však není úplně jednoduchá. Konkrétně městská policie v Praze zákon interpretuje tak, že světelná signalizace je značení, které dočasně zakazuje vjezd do míst za semaforem. Na základě této argumentace tvrdí, že pokuty za jízdu na červenou tedy vybírat může.

Nerespektování světelné signalizace patří k závažným dopravním přestupkům. Hrozí za něj pokuta 2500 Kč a 5 trestných bodů.

Přesně to, včetně následného vybodování, potkalo stěžovatelku z Hradce Králové. Ačkoliv ona i svědci v autě tvrdili, že jela ještě na oranžovou, pokutě se nakonec nevyhnula. Případ se díky jejímu právníkovi dostal až na stůl ombudsmana.

Případ se nyní stane předmětem dalšího projednávání, spor se dostane k soudu. Pokud rozhodne v prospěch stěžovatelky, bude ji vrácena pokuta i body. Takové vyřešení případu navíc dává šanci na zvrácení rozhodnutí úřadů i u dalších řidičů, které při jízdě na červenou přistihla městská policie.

Diskuze (11)
8. 6. 2011 19:52
NO...
Či má mestská polícia právo pokutovať jazdu na červenú alebno nie, je možno otázne. Ale jazda na červenú je jazda na červenú. A ak mestská polícia nemá právo vyberať pokuty, neznamená to, že to nie je priestupok a na červenú sa jazdiť môže...
8. 6. 2011 19:51
Re: Nevim
Však o tom to je...zelená bliká, takže vieš, že končí. Buď na to trochu dupneš, aby si stihol prejsť, kým bude žltá, alebo, ak nemáš pred sebou dosť voľného priestoru, tak uberieš a pohodlne spomalíš bez zbytočne hektického dupania na brzdu.
8. 6. 2011 19:49
Re: Nevim
Máme to aj na viacerých križovatkách v Bratislave, a je to super.
8. 6. 2011 14:15
Re: Nevim
dobra vec, ale sama o sobe nic neresi - u nas by to dopadlo tak, ze by se plyn pridaval jeste dal pred semaforem uz pri blikani... ;-\
Avatar - Ronault.
8. 6. 2011 13:54
Re: Nevim
To mají i v Rakousku. Ano, je to parádní. :yes: