Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pamatujete na hřbitov starých Škodovek v Anglii? Nadšenci z Česka jej našli, takto vypadá dnes

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Už je to dva a půl roku, co jsme psali o opuštěných (a v některých případech hodně vzácných) Škodovkách kdesi ve Velké Británii. Letos se příběh dočkal pokračování.

Před necelými deseti lety nahrál jistý Dom na internet snímky starých opuštěných Škodovek, které se už léta „povalují“ kdesi v hrabství Somerset. Nechtěl sdělit, kde přesně, aby tím nevyburcoval případné lupiče. Díky adrese na jedné z vedle stojících dodávek ale nebylo zas až tak složité místo dohledat.

Ve sbírce najdeme několik unikátních automobilů, například červený sporťák se světly a motorem Škody. „Říkali mu Škoda Scorpion a patřil Peteru Tittertonovi, šéfovi automobilky pro Velkou Británii. Pamatuji, když jsem ji na počátku 90. let poprvé spatřil na srazu na okruhu Brooklands,“ uvedl k fotografii unikátního automobilu jeden z uživatelů.

Titterton se po letech šéfování Škodovce stal jejím nezávislým konzultantem. Za služby pro tamní automobilový průmysl obdržel šlechtický titul a k mladoboleslavským vozům i České republice měl velice vřelý vztah. Krátce před svým úmrtím si přál, aby byl jeho popel rozptýlen z Karlova mostu do Vltavy, což mu rodina ochotně splnila.

Ale zpátky k té působivé britské sbírce. „Vlastník ví, že má mnoho vzácných modelů, ale nikdo přesně neví, jaké s nimi má vlastně plány,“ citovali jsme autora fotografií před dvěma a půl lety. A chvilka napětí… dnes už to víme!

Čeští nadšenci Lukáš a Martin, kteří pravidelně publikují automobilová videa na youtube kanále CestujKlasikou, za těmito Škodovkami vyrazili. Chtěli zjistit, jestli by byl majitel starých aut, která už léta bez přístřešku či jiné ochrany chátrají na jeho dvorku, svolný k prodeji. A aby to bylo zajímavé i pro nás diváky, připravili ze svého výletu dvě parádní videa.

Chlapci nám navíc poskytli i vlastní fotografie, za které moc děkujeme a vy si je můžete prohlédnout výše. Ve videu jsou nejen detailnější záběry na jednotlivé automobily, ale poslechnout si můžete i aktuálního majitele, kterého čeští hoši zkusili naťuknout v otázce prodeje. Jak to celé dopadlo?

Video: V Anglii se povalují závodní škodovky? (1. díl)

Video: Zachráníme legendu? (2. díl)

A kdo přesně za projektem stojí? Jsou to autíčkáři tělem i duší: Lukáš Krpálek, blázen do starých aut, zejména pak do starých Škodovek - tvůrce první české retroautopůjčovny a youtuber v jedné osobě se spolu s Martinem Snídalem z projektu Mazda Gentlemen vydávají pravidelně křižovat Evropu a lovit ty nejkrásnější auta na světě - jaké dobrodružství nám na youtubovém kanále CestujKlasikou nabídnou příště? Určitě je sledujte!    

Stanislav Kolman
Diskuze (0)