Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot 2008 DKR: Lev pro Dakar oficiálně

Aleš Jungmann
Diskuze (1)
Divize Peugeot Sport představuje svou zbraň proti konkurenci na jednom z nejtěžších závodů světa.

Za volantem velmi zajímavě vypadajícího dakarského speciálu, který s modelem 2008 samozřejmě nemá společného prakticky nic, budou v lednu příštího roku bojovat ikony dálkového motorsportu, Carlos Sainz a Cyril Despres.

Pro ročník 2015 dakarské rally spojil Peugeot síly s Totalem a Red Bullem, takže očekávání Teamu Peugeot Total nemohou být nízké. Technicky jde o zbrusu nově postavený speciál, jehož podobu má na svědomí oddělení Peugeot Style Centre ve spolupráci s kolegy z oddělení designu sportovních speciálů. Technici dodali základní parametry (rozměry, prostornost kabiny atd.) a požadavky (např. aerodynamické vlastnosti), zbytek byl už ve znamení designérů.

Velkou otázkou bylo prý to, zda má jít o čtyřkolku či nikoliv. Nakonec se tým rozhodl, také kvůli lepší manévrovatelnosti a možnosti osazení větších kol, pro variantu jedné poháněné nápravy (pravděpodobně tedy zadní). Kola, která speciál 2008 DKR obouvá, jsou opravdu enormní: mají průměr 37 palců a celé kolo i s pneumatikou má bez šesti centimetrů rovný metr. To, co se skrývá pod kapotou, je prozatím zakryto rouškou tajemství, zajímavostí však je, že speciál nemá zadní dveře a je tak (s jistou dávkou nadsázky) možným předobrazem verze 2008 kupé.

Carlos Sainz, který se již Rally Dakar zúčastnil sedmkrát v týmu Red Bull, a to jak s vozy 4×4, tak 2×4, dodává: „Filozofie vozu 2008 DKR je opravdu radikální a přináší řadu nových myšlenek. Nepodobá se žádnému jinému vozu s pohonem 2×4. Je opravdu velmi kompaktní, a to je dobře. Poslední dvě Rally Dakar jsem odjel s vozem s pohonem na jednu nápravu a jsem přesvědčen o tom, že toto technické řešení umožňuje Dakar vyhrát. Vyžaduje to pochopitelně velmi speciální vůz, který si poradí se všemi typy terénu. Jsem přesvědčen, že Peugeot Sport má k dispozici veškeré nutné know-how proto, aby se mu to podařilo a aby prokázal potřebnou technologii a prostředky, což je jedinečná a stimulující výzva pro celý tým.“

Aleš Jungmann
Diskuze (1)
16. 4. 2014 11:48
MAD MAX
ještě Gibsona pár MG42 a je to dokonalé. Jinak držím palce. :yes: