Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina stále věří v záchranu z Indie

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Jednání o převzetí společnosti Pininfarina koncernem Mahindra & Mahindra se údajně blíží do finále.

V březnu letošního roku agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje zveřejnila zprávu, zmiňující jednání o koupi italské designérské firmy Pininfarina indickým koncernem Mahindra & Mahindra.

Koncem června pak agentura Reuters s odvoláním na italský deník Il Messaggero uvedla, že k plánovanému převzetí italské firmy indickou společností nedojde. Důvodem mělo být odmítnutí návrhu Mahindra & Mahindra na odepsání poloviny dluhu Pininfariny ve výši 87 milionů eur trojicí ze čtyř věřitelských bank.

Jednání však i nadálé pokračují, ačkoliv indický gigant zůstává ve vztahu k pohledávkám Pininfariny zdrženlivý. Odkoupí je pouze v případě, že budou za co možná nejnižší cenu.

Nyní podle informací Automotive News slavná karosárna Pininfarina očekává, že podpisu dohody o jejím převzetí indickým koncernem Mahindra & Mahindra bude dosaženo v několika příštích týdnech.

Transakce je údajně téměř dokončena a Mahindra & Mahindra má převzít slavnou karosárnu, která je deset z posledních jedenácti let nerentabilní. Pro zajímavost bilance ke konci června letošního roku čítá v případě Pininfariny ztrátu 52,7 miliónů euro.

Mezi hlavní důvody špatné finanční situace Pininfariny patří i skutečnost, že stále méně automobilek využívá služeb externích designérských studií a karosáren, protože rozvíjí své vlastní designérské týmy. A v případě výroby sériových modelů pak využívá volných kapacit svých podniků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)