Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Plug-in hybridní autobusy Volvo na lince v Hamburku (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Plug-in hybridní autobusy švédské značky zamířily koncem loňského roku do linkové provozu v Hamburgu.

Do provozu na lince 109 byla od 18. prosince roku 2014 nasazena trojice autobusů Volvo 7900 Electric Hybrid v 18-metrovém kloubovém i 12-metrovém dvounápravovém provedení.

Dopravní podnik města Hamburk zařadil plug-in hybridní autobusy švédské značky do provozu v rámci srovnávacích testů s dalšími autobusy vybavenými alternativními způsoby pohonu od jiných výrobců. Cílem Hamburku je od roku 2020 používat pouze autobusy, které neprodukují emise v místě svého provozu.

Linka 109 vede z nového terminálu pro elektřinou poháněné autobusy, umístěného v blízkosti hlavního nádraží v Hamburku, do konečné zastávky u stanice metra v Alterdorf. S délkou okolo deseti kilometrů má být ideální pro plug-in hybridní autobusy i díky speciálním dobíjecím stanicím umístěným na konečných zastávkách.

K dobíjení v těchto zastávkách dochází prostřednictvím pantografového ramene vysouvaného nikoliv ze střechy autobusu, ale z dobíjecí stanice směrem dolů do kolejnic na střeše vozidla. Jednotlivá dobíjení u těchto stanic trvají okolo šesti minut.

Volvo 7900 Electric Hybrid je vybaveno vznětovým pětilitrovým čtyřválcem D5K, splňující emisní normu Euro 6, o výkonu 177 kW (240 k) a točivém momentu 918 N.m. S tímto motorem spolupracuje systém I-SAM (Integrated Starter Alternator Motor), jehož součástí je elektromotor o výkonu 150 kW a točivém momentu 1200 N.m, jemuž potřebnou energii poskytují lithium-iontové baterie o kapacitě 28 kWh.

Plug-in hybridní autobus značky Volvo má až o 75 % nižší spotřebu paliva a emise oxidu uhličitého ve srovnání se současnými naftovými autobusy. Celková spotřeba energie je o 60 % nižší.Tyto výsledky potvrdil i testovací provoz trojice hybridních autobusů na linkách švédského Goteborgu.

Vedle výrazného snížení spotřeby paliva a emisí škodlivých výfukových plynů se může nový plug-in hybrid Volvo Buses 7900 Electric Hybrid pochlubit i výrazným příspěvkem ke snížení hluku ve městech.

Hladina hluku v jeho blízkosti se pohybuje okolo 65 decibelů, což je úroveň běžné konverzace. Navíc v průměru 70 % své trasy absolvuje tento autobus v čistě elektrickém režimu, kdy se pohybuje velmi tiše a bez emisí vypouštěných v dané lokalitě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
9. 1. 2015 16:21
Treba Londyn ma hybrid uz davno
Treba Londyn ma hroooomadu hybdridnich busu uz nekolik let, ikdyz to neni plugin hybrid:
[odkaz]
[odkaz]
Stejne tak tam jezdi jiz nekolik let po centru busy na vodik (tady schvalne fotka seshora, ovsem normalne ze zeme to vubec neni poznat, ze je na vodik):
[odkaz]
Vsechno jde, kdyz se chce.
A co se troleji tyka, jsem ZCELA PROTI tomu mit vsude po meste draty.
9. 1. 2015 13:58
Re: Naše situace je lepší,
Zase je nevýhoda v cene takých vozidiel, dva pohony namiesto jedného niečo stoja, takže sa vyplatia naozaj len na vyťažené linky.
Avatar - romgator
9. 1. 2015 11:41
Naše situace je lepší,
protože mnohá česká města mají vedení pro trolejbusy. Tak třeba Opava má vozy půl trolejbus / půl autobus. Na zastávce buď vysunou nebo zasunou troleje a jedou čistě elektricky nebo s pomocí motoru. Jde o autobusy Solaris nebo Iveco s elektrovýzbrojí tuším ze Škoda Transportation.