Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokles ruského trhu s auty v říjnu zpomalil, Škoda zvýšila prodej

redakce AUTO.CZ

Meziroční pokles prodeje osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku v říjnu poprvé za půl roku zpomalil pod deset procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil tamní podnikatelský svaz AEB. Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto se dokonce podařilo prodej zvýšit.

Ruský automobilový trh se v říjnu snížil o 9,9 procenta, zatímco v září se propadl o 20 procent. Ke zpomalení poklesu přispěl vládní program na podporu poptávky. Škoda Auto tam v říjnu meziročně zvýšila prodej o pět procent po zářijovém poklesu o šest procent.

"Trh si v říjnu rozhodně nevedl skvěle, je tu ale posun vpřed ve srovnání s velmi slabými výsledky v předchozích měsících," uvedl předseda automobilového výboru AEB Jörg Schreiber.

Poptávku po autech v Rusku tlačí dolů zpomalení hospodářského růstu, za kterým stojí především negativní dopady ukrajinské krize. Ruská vláda koncem srpna oznámila, že do konce roku vynaloží deset miliard rublů (téměř pět miliard Kč) na podporu prodeje nových automobilů pomocí takzvaného šrotovného.

Generální ředitel ruského společného podniku s americkou automobilkou Ford Motor Ted Cannis v září předpověděl, že ruský automobilový trh v příštích dvou letech pravděpodobně nečeká žádné výrazné oživení ze současného útlumu. Upozornil, že ohlášená vládní podpora prodeje bude mít na trh pouze dočasný vliv.

redakce AUTO.CZ